Αιμορροϊδοπάθεια: Όταν ο πόνος παίζει στην… έδρα μας

Πώς να ανακουφιστούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτή τη τόσο συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο, κνησμό και συχνά αιμορραγία;

της Έλενας Κιουρκτσή

Όταν ο πολύς κόσμος λέει ότι υποφέρει από αιμορροΐδες, στην πραγματικότητα αναφέρεται στην αιμορροϊδοπάθεια, γιατί αιμορροΐδες έχουμε όλοι, καθότι είναι αγγειακά μαξιλάρια, προστατευτικά του εντέρου. Όταν οι αιμορροΐδες πάσχουν, δηλαδή διογκώνονται και βγαίνουν έξω από το έντερο, τότε έχουμε αιμορροϊδοπάθεια.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, το 50% των ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια περίοδο της ζωής τους, ενώ, από αυτούς, ένα ποσοστό περίπου 10% έως 20% θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Αιμορροϊδοπάθεια
Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πάθηση των φλεβών στην περιοχή του πρωκτού, οι οποίες διογκώνονται, δημιουργώντας τοπική φλεγμονή, η οποία προκαλεί δυσφορία και αιμορραγία κατά την αφόδευση.
Οι πάσχοντες από αιμορροϊδοπάθεια αισθάνονται πόνο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, εμφανίζουν αιμορραγία που χαρακτηρίζεται από αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας, έκκριση βλέννας, τοπικό ερεθισμό, κνησμό και καύσο.
Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι μικρά εξογκώματα, στο χρώμα του δέρματος, τα οποία προβάλλουν στον πρωκτό. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, εκτός και αν αιμορραγήσουν ή θρομβώσουν, οπότε γίνονται μπλε και τότε προκαλούν ξαφνικό και έντονο πόνο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως προβάλλουν στον αυλό του εντέρου σαν τσαμπί από σταφύλι και προκαλούν πόνο.
Είναι πιθανό να προσπίπτουν στον πρωκτό μετά από έντονη προσπάθεια ή, αντίστοιχα, να “μαζεύονται” σε χαλάρωση, καθώς και να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις (με το χρώμα του αίματος να είναι ζωηρό κόκκινο).

Γιατί σε μένα…
Παράγοντες που ερεθίζουν τις, κατά τ’ άλλα φυσιολογικές, αιμορροΐδες, προκαλώντας –ή και επιδεινώνοντας– την αιμορροϊδοπάθεια είναι, κατά κύριο λόγο, οι χρόνιες διαταραχές της εντερικής λειτουργίας (π.χ. η δυσκοιλιότητα και η διάρροια), η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η παχυσαρκία, καθώς και η εγκυμοσύνη.
Επιρρεπή στην αιμορροϊδοπάθεια είναι και τα άτομα που κάνουν γυμναστική με βάρη ή κάνουν βαριά χειρονακτική εργασία.
Ωστόσο, έχουν ενοχοποιηθεί και επιπλέον παράγοντες, όπως η παρατεταμένη τοπική εφαρμογή φαρμάκων (υπόθετα, κλύσματα κ.λπ.), η καθιστική ζωή, κάποια επαγγέλματα που προϋποθέτουν πολλές ώρες καθήλωση σε κάθισμα (π.χ. οδηγός ή υπάλληλος γραφείου), καθώς και η συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και μπαχαρικών.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η καλύτερη λύση είναι μία επίσκεψη στον ειδικό, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων προβλημάτων που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.
Η εξέταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής, τη δακτυλική εξέταση και, εάν είναι αναγκαίο, την πρωκτοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση και κολονοσκόπηση. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, εκείνος θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θεραπευτική αντιμετώπιση
Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται συνήθως με συντηρητικά μέτρα. Tο μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων παρουσιάζει αυτόματη ύφεση των συμπτωμάτων με την αλλαγή των συνηθειών διατροφής, την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά του και με την τοπική υγιεινή (σχολαστική πλύση του πρωκτού ύστερα από κάθε κένωση και ξέπλυμα της περιοχής με άφθονο νερό, μετά τη χρήση σαπουνιού).
Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει οδηγίες που αρχίζουν από την αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης (διαιτητικές συνήθειες, καθημερινή άσκηση – περπάτημα τουλάχιστον 20 λεπτά/ημέρα, “εκπαίδευση” του εντέρου για κενώσεις συγκεκριμένη ώρα) ή και φαρμακευτική αγωγή (τοπική εφαρμογή αλοιφών ή υποθέτων).

Πότε προτείνεται χειρουργική επέμβαση
Όταν υπάρχουν μεγάλες αιμορροΐδες που προσπίπτουν από τον δακτύλιο και δεν επανέρχονται στη θέση τους ή αιμορραγούν ή έχουν θρόμβωση και συνοδεύονται από έντονο άλγος ή και ραγάδα.
Η προετοιμασία πριν το χειρουργείο απαιτεί προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος), διακοπή του καπνίσματος, διακοπή άλλης φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως ασπιρίνης (σε συνεννόηση με τον γιατρό), και απαγόρευση ποτού ή φαγητού 12 ώρες πριν την επέμβαση.

Πρόληψη
Tο πρώτο και βασικότερο προληπτικό μέτρο είναι να αντιμετωπίσουμε την ενδεχόμενη δυσκοιλιότητα, εντάσσοντας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Επίσης, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των φυτικών ινών, να φροντίζουμε να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως.

Τι κάνουμε σε περιόδους έξαρσης

  • Κάνουμε χλιαρά εδρόλουτρα με αλατόνερο, ώστε να μειώνεται η αυξημένη πίεση του σφιγκτήρα. Φροντίζουμε να καθόμαστε μέσα στο νερό για περίπου ένα τέταρτο.
  • Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή μας. Αποφεύγουμε, λοιπόν, την κατανάλωση τροφών που μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το έντερο.
  • Καθώς ένα επεισόδιο διάρροιας θα επιδεινώσει την κατάσταση, καλό είναι να μην καταναλώσουμε ωμά φρούτα με τη φλούδα και ξηρούς καρπούς, ούτε καλαμπόκι, καθώς μπορεί να δυσκολέψουν την κένωση, ερεθίζοντας τις αιμορροΐδες.
  • Να αποφύγουμε τα μπαχαρικά κατά το μαγείρεμα, καθώς και τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα και αέρια, όπως όσπρια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, ωμό κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, ραδίκια, αβοκάντο, πεπόνι και καρπούζι.
  • Περιορίζουμε στο ελάχιστο τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Προτιμούμε να καθόμαστε σε μαλακά και άνετα καθίσματα, ώστε να περιορίζεται η πίεση που ασκείται στις αιμορροΐδες. Αν ο έντονος πόνος και η αιμορραγία εξακολουθούν, πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Ευχαριστούμε για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Γαστρεντερολόγο, Δρ. Δημήτρη Καραγιάννη.

Αιμορροϊδοπάθεια ή άλλη πάθηση;
Τα συμπτώματα της φλεγμονής των αιμορροΐδων συναντώνται και σε πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις της περιοχής του πρωκτού και του παχέος εντέρου, όπως πολύποδες, εκκολπώματα, καλοήθη ή κακοήθη νεοπλάσματα κ.λπ. Έτσι, από τη στιγμή που θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ενοχλήσεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τον ειδικό γιατρό.Abbvie