Αρχίσαμε ήδη να μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές και οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία. Εκτός από τα Χριστούγεννα, όμως, «προ των πυλών» είναι και το κρυολόγημα που, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του εξασθενημένου μας οργανισμού, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να φέρει τα πάνω-κάτω. Τίποτα δεν θέλουμε μας εμποδίσει αυτές τις ημέρες από το να ζήσουμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και τίποτα δεν θα μας εμποδίσει, γιατί η Φύση έχει προνοήσει για θωρακίσει τον οργανισμό μας και τις γιορτές!
Και ενώ είναι γνωστό ότι η Φύση αποτελεί την πηγή πολλών δραστικών ουσιών με φαρμακευτική δράση σε διάφορες παθήσεις, με τα ιαματικά βότανα να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον σύγχρονων επιστημόνων, εν τούτοις έλειπε η επαρκής επιστημονική απόδειξη.
Τα δεδομένα τώρα αλλάζουν: Ομάδα διαπρεπών επιστημόνων πέτυχε, μετά από μακροχρόνια έρευνα, να μετατρέψει τις ανθρωπολογικές και εθνοβοτανικές παρατηρήσεις που έδειχναν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων ιαματικών βοτάνων οδηγούσε σε χαμηλή επίπτωση κρυολογήματος και γρίπης, σε υψηλής τεκμηρίωσης επιστημονικά συμπεράσματα.
Τα συμπεράσματα αυτά ανέδειξαν την αντι-ιική δράση του εκχυλίσματος τριών κρητικών βοτάνων, Cretan IAMA, έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες. Ακόμη, αναδείχθηκε η άμεση δράση έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1, που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Απέδειξαν, μάλιστα, πως το εν λόγω εκχύλισμα διέθετε την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασικές δραστικές ουσίες έναντι των συγκεκριμένων ιών αναφοράς. Η δε αντι-ιική δράση του Cretan IAMA επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, αποτέλεσμα που συνάδει με τις κλινικές παρατηρήσεις για τη συσχέτιση έγκαιρης λήψης του κατά τα ηπιότερα συμπτώματα για συντομότερη αποδρομή.
Τέλος, με εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν και ένα μηχανισμό δράσης στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1, μέσω αναστολής της δράσης μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού, απαραίτητης για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό του ιού, η οποία δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας, όπως μπορεί να συμβεί με τις τρέχουσες αντι-ιικές θεραπείες.
«Αξιοποιείται για πρώτη φορά η αυτόχθονη γνώση, και αυτό θα δώσει ώθηση και σε άλλες ερευνητικές ομάδες να ασχοληθούν με την παραδοσιακή γνώση της Ελλάδος, όχι μόνο στα αρωματικά βότανα, και να εξετάσουν την σχέση με την υγεία. Αυτή η γέφυρα μεταξύ ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας και ιατρικής ήταν κάτι γνωστό στη βιβλιογραφία κι εμείς το προχωρήσαμε.
Το Cretan IAMA είναι ίσως το πρώτο φυσικό προϊόν, το οποίο μπήκε στην ελληνική αγορά ακολουθώντας τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία και επιβάλλει κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του και δεν αρκείται στη βιβλιογραφική αναφορά των ιδιοτήτων των ουσιών οι οποίες περιέχονται σε αυτό.
Πριν από την κυκλοφορία του υπήρξε κλινική μελέτη, δημοσιευμένη σε επιστημονικό περιοδικό που απέδειξε την μείωση της εντάσεως των συμπτωμάτων και του χρόνου νοσήσεως από αποδεδειγμένες περιπτώσεις γρίπης (Η1Ν1), με παράλληλη μείωση της φλεγμονής (με μέτρηση της CRP). Στη συνέχεια, η μελέτη αυτή συνεχίστηκε με μία post-market μελέτη του ήδη κυκλοφορούντος σκευάσματος, η οποία επιβεβαίωσε την αντι-ιική δράση του, με αντίστοιχα αποτελέσματα, και η οποία επίσης δημοσιεύτηκε σε ιατρικό επιστημονικό περιοδικό. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή έδειξε τα ίδια αποτελέσματα αναφορικά με τη μείωση του χρόνου ασθενείας και της δριμύτητας των συμπτωμάτων ασθενών με λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού», τονίζει ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Γράφει η Μαρία Λυσάνδρου