Διακοπές για να βρούμε... την υγειά μας! | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Διακοπές για να βρούμε… την υγειά μας!

Τις περιμένουμε με ανυπομονησία όλο το χρόνο. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, με το που τελειώσουν, αρχίζουν τα όνειρα και τα σχέδια για τις επόμενες. Οι διακοπές είναι η ευκαιρία μας να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα, την αυξημένη πίεση των ημερών, να αλλάξουμε παραστάσεις, να επανακτήσουμε τις χαμένες μας ισορροπίες. Είναι, επιπλέον, μια ευχάριστη περίοδος κατά την οποία μπορούμε να υιοθετήσουμε έναν πιο ωφέλιμο τρόπο ζωής βελτιώνοντας πολλούς τομείς της υγείας μας.  

Για να δούμε, βέβαια, ευεργετικά αποτελέσματα, δεν αρκεί μόνο η συγκεκριμένη χρονική “αποτοξίνωση” από την καθημερινότητα, ωστόσο, οι διακοπές αποτελούν την ιδανική αφετηρία για τις αλλαγές που πρέπει να εντάξουμε στον τρόπο ζωής μας.

Άλλωστε τα ερεθίσματα από το φυσικό περιβάλλον και τις “καινούργιες” δραστηριότητες -με αντάλλαγμα τη σωματική και ψυχική ευεξία- αποκλείεται να μας αφήσουν… ασυγκίνητους. 

“Κατά τη διάρκεια των διακοπών, μας δίνεται η ευκαιρία να εγκαταλείψουμε την καθιστική ζωή και να μειώσουμε το άγχος της καθημερινότητας που αποτελούν αξιόλογους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη στεφανιαία νόσο”, επισημαίνει ο κ. Δημήτριος Α. Αδαμόπουλος, Καρδιολόγος. Αντίθετα, το κολύμπι, η πεζοπορία, το ποδήλατο κ.λπ., δραστηριότητες με τις οποίες άνετα μπορούμε να ασχοληθούμε κατά τη διάρκεια των διακοπών, συνδέονται με σαφή ελάττωση των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Συμβουλευτικά:

  • Η ένταση της άσκησης πρέπει να είναι κλιμακούμενη και όχι απότομη, γιατί κινδυνεύουμε από την απότομη επιβάρυνση, τόσο του μυοσκελετικού όσο και του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Άνδρες άνω των 40 ετών και γυναίκες άνω των 50, ιδιαίτερα με πολλούς προδιαθεσικούς παράγοντες (σάκχαρο, χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία) που σκοπεύουν να αρχίσουν άσκηση στις διακοπές, καλό είναι να υποβληθούν σε καρδιολογικό έλεγχο.
  • Προσοχή πρέπει να επιδείξουν τα άτομα με γνωστή καρδιοπάθεια.

Έτσι η σωματική άσκηση πρέπει να αποφεύγεται τις θερμές ώρες της ημέρας και να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

  • Το καλοκαίρι, ενδέχεται, να χρειαστεί αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν τα άτομα αυτά.

Άσκηση και έλεγχος του βάρους

Η καθιστική ζωή, που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας, που θεωρείται μία από τις μάστιγες των ημερών μας.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι διακοπές αποτελούν μια καλή ευκαιρία για σωματική άσκηση, που βοηθά στην αύξηση των καύσεων και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, ενώ μας δίνεται και η ευκαιρία για προγραμματισμένη και πιο ήρεμη διατροφή, που επιτρέπει καλύτερο μεταβολισμό. Η λήψη πρωινού, που συχνά παραλείπεται λόγω έλλειψης χρόνου και έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας, τα μικρά και συχνά γεύματα και η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων, βοηθούν σημαντικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Συμβουλευτικά:

  • Το περπάτημα αποτελεί καλή άσκηση, όμως το κολύμπι θεωρείται εξαιρετική αεροβική δραστηριότητα για όποιον θέλει να ρυθμίσει το σωματικό του βάρος.
  • Η κολύμβηση είναι πολύ καλή επιλογή και για υπέρβαρα άτομα, διότι προφυλάσσονται από το νερό -ενώ άλλες δραστηριότητες μπορούν να τους προκαλέσουν τραυματισμούς- και αποτελεί εξαιρετική άσκηση για τα ηλικιωμένα άτομα.

Πάρτε ανάσα…

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, φεύγοντας από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης, το αναπνευστικό μας παύει να “βομβαρδίζεται” από τους βλαβερούς ατμοσφαιρικούς ρύπους και αυτό, σε συνδυασμό με την ξενοιασιά, οδηγεί στην καλή διάθεση και την ευεξία που νιώθουμε στις διακοπές. Επίσης, απουσιάζουν οι ιογενείς (κατά κανόνα) λοιμώξεις, που ταλαιπωρούν τον χειμώνα το αναπνευστικό, ιδίως παιδιών και άλλων ευαίσθητων ομάδων.

Συμβουλευτικά:

-Όσοι πάσχετε από κάποια πνευμονοπάθεια (π.χ. Βρογχικό Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια):

  • Δεν πρέπει για κανένα λόγο να σταματήσετε ή να παραλείψετε την αγωγή σας (φάρμακα ή/και οξυγόνο) και να έχετε πάντα κατά νου τις οδηγίες του πνευμονολόγου σας.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας κάποιο εισπνεόμενο ή άλλα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας και που θα σας ανακουφίσουν σε περίπτωση δύσπνοιας.
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε τους χώρους όπου υπάρχει έντονος καπνός.

Ας χαλαρώσουμε…

Σύμφωνα με την κ. Κασσιανή Μαδεμλή, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια “στις διακοπές η απομάκρυνση από τις καθημερινές υποχρεώσεις και την εργασία, δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσουμε, να επανεξετάσουμε τις πραγματικές επιθυμίες μας και να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας”.

Σ’ όλα αυτά βοηθά η αλλαγή περιβάλλοντος, εικόνων και ακουσμάτων -κυρίως όταν παραθερίζουμε σε μέρη κοντά στη φύση και όχι σε αστικές περιοχές.

Φυσικά δεν είναι μια διαδικασία που μπορούμε να την ολοκληρώσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά το ότι είμαστε πιο αποστασιοποιημένοι από συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις ή και πρόσωπα δρα αναμφίβολα “αγχολυτικά”. 

Συμβουλευτικά:

  • Πριν τις διακοπές καλό είναι να μην αφήσουμε επαγγελματικές εκκρεμότητες που θα μας απασχολούν κατά τη διάρκεια τους, ώστε να επιστρέψουμε πραγματικά ξεκούραστοι και με πιο χαλαρή διάθεση.
  • Συχνά έχει σημασία να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε στις διακοπές. Γιατί οι προσδοκίες μας ίσως αποδειχθούν υπερβολικές, με αποτέλεσμα, αντί να χαλαρώσουμε, να ενισχύσουμε το αίσθημα του ανικανοποίητου και έτσι να απογοητευτούμε.

Και… όνειρα γλυκά!

Το ηλιακό φως και η φυσική διακύμανσή του στη διάρκεια της ημέρας ρυθμίζει την έκκριση της ορμόνης μελατονίνης και προάγει τον ύπνο, όπως και της ορμόνης σεροτονίνης, που αυξάνει τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, ενώ παράλληλα επηρεάζει τον ψυχισμό. Ο σύγχρονος εργαζόμενος γίνεται συχνά δέκτης του τεχνητού φωτισμού των εργασιακών χώρων και χάνει τη φυσική διακύμανση του ηλιακού φωτός, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η έκκριση των ορμονών αυτών και κατ’ επέκταση η ποιότητα του ύπνου. Η έκθεση στο ηλιακό φως και τις διακυμάνσεις του, σε συνδυασμό με την ησυχία που, συνήθως, επικρατεί στα παραθεριστικά κέντρα και τα μειωμένα επίπεδα άγχους είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ύπνο.

Επιπλέον, η μείωση του άγχους και η απομάκρυνση από τους ρυθμούς της πόλης δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για καλύτερο και περισσότερο ύπνο, που πραγματικά θα μας ξεκουράσει.

Συμβουλευτικά:    

  • Ο ποιοτικός ύπνος σε συνδυασμό με καλή διατροφή θα μας προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας.
  • Συχνά συνδέουμε τις διακοπές με έντονη ζωή, αλλά, αν θέλουμε να πετύχουμε καλό και ξεκούραστο ύπνο, θα πρέπει να αποφύγουμε τα διαρκή ξενύχτια και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Έρωτας είναι η αιτία…

“Η μείωση του άγχους, η χαλάρωση και η αίσθηση ότι είναι μια περίοδος με λιγότερα “πρέπει”, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ερωτικής διάθεσης είτε είμαστε μόνοι είτε με τον / την σύντροφό μας”, διευκρινίζει η κα Μαδεμλή.

Το ότι δεν απασχολούμε το μυαλό μας με επιλύσεις προβλημάτων μάς υπενθυμίζει πως οι διακοπές περιλαμβάνουν το “παιχνίδι”, με διαφορετική έννοια για κάθε ηλικία.. Ίσως μετά από πολλά χρόνια γάμου ή σχέσης ξεχνούμε ή παραβλέπουμε αυτή τη “διαδικασία”, αλλά συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερη ερωτική διάθεση.

Συμβουλευτικά:

  • Θα πρέπει να δώσουμε τον χρόνο και χώρο που χρειάζεται το έτερον ήμισυ, προκειμένου να “προσαρμοστεί” σε μια πιο χαλαρή πραγματικότητα και να είμαστε ανοιχτοί να το ακούσουμε και να το σεβαστούμε.
  • Αν και οι αλλαγές δεν επιτυγχάνονται αμέσως, οι διακοπές μπορούν -αν το θέσουμε ως προτεραιότητα- να γίνουν η ευκαιρία για μια πιο δυναμική στάση απέναντι στη ρουτίνα, ώστε να έχουμε καλύτερη ερωτική διάθεση και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.