Ένα εστιατόριο – “ναός” των πλέον ανθυγιεινών γεύσεων, με μενού που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούν σε καρδιακή προσβολή και θερμίδες που και μόνο η ανάγνωση των αριθμών τους φράζει τις αρτηρίες. Η “πορνογραφική” προσέγγιση του φαγητού σε όλο της το μεγαλείο.
των Ραζμίκ Αγαμπατιάν και Έλενας Κιουρκτσή
Τα σουβλάκια, τα μπέργκερ, οι πίτσες, οι μακαρονάδες (αλλά και όποια άλλη, ως επί το πλείστον, λιπαρή και αλμυρή τροφή μπορούμε να φανταστούμε) έχουν την τιμητική τους σε “μαραθωνίους” σαβουροφαγίας, οι οποίοι, κατά ένα περίεργο λόγο, ποτέ δεν περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα το μπρόκολο ή το κουνουπίδι. Μάλιστα, τα εστιατόρια που προωθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής συνήθως διατηρούν λίστες με το πάνθεον των πιο τολμηρών φαγάδων, που κατάφεραν επιτυχώς να ολοκληρώσουν τους διατροφικούς άθλους τους.
Υπάρχει, όμως, ένα εστιατόριο στο Λας Βέγκας, το οποίο μπορεί να περηφανευτεί ότι απευθύνεται μόνο σε πρωταθλητές του είδους: Το “Heart Attack Grill” ή, σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά, το “Έμφραγμα στη Σχάρα” αναμφίβολα εντυπωσιάζει όχι μόνο ως ιδέα (και μάλιστα επιτυχημένη), αλλά και ως η πιο αντιαισθητική –και αυτοκαταστροφική– προσέγγιση, σε σχέση με την τροφή.
– Μενού για… ονειρεμένα μπαϊπάς
Το Heart Attack Grill δεν αστειεύεται και γρυλλίζει (ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, Grill-ίζει) αυτάρεσκα, με τις αυτοκτονικές θερμίδες του. Ενδεικτικά, το μενού περιλαμβάνει διαφόρων ειδών μπέργκερ, τα οποία “κυκλοφορούν” με τα ιατρικώς ορθά ονόματα “Μπέργκερ Μονό Μπαϊπάς” και των οποίων η γκάμα, ανάλογα με την αθηρωμάτωση που υπόσχονται, φτάνει για τους πιο ριψοκίνδυνους μέχρι και το “Μπέργκερ Οκταπλό Μπαϊπάς”.
Το ενδιάμεσης θερμιδικής αξίας “Μπέργκερ Τετραπλό Μπαϊπάς” είναι το μόνο που έχει έως σήμερα αξιολογηθεί και βραβευτεί με το ρεκόρ Guiness του πιο θερμιδογόνου μπέργκερ, αφού έχει σχεδόν 10.000 θερμίδες! Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από τέσσερα μοσχαρίσια φιλέτα των 250 γραμμαρίων έκαστο, 20 φέτες μπέικον, 8 φέτες αμερικανικού επεξεργασμένου τυριού με βάση το τσένταρ, μισό κρεμμύδι και μια ολόκληρη ντομάτα (τη μόνη που δεν λες ότι βλάπτει), σερβιρισμένα ανάμεσα σε ψωμί τύπου brioche. Τα μπέργκερ συνοδεύονται φυσικά από σκληροπυρηνικές deep-fried “αθηρωματικές” πατάτες, τηγανισμένες σε καθαρό λαρδί. Το τέλειο γκουρμέ για αστραπιαία καρδιακά επεισόδια…
– Θαμώνες “ασθενείς”
Στα πλαίσια του όλου τελετουργικού, οι πελάτες του Heart Attack Grill, με την είσοδό τους στο εστιατόριο, καλούνται να ντυθούν “ασθενείς” και να φορέσουν λευκές ρόμπες, οι δε σερβιτόρες είναι ντυμένες νοσοκόμες, σημειώνουν τις παραγγελίες σε ιατρικά συνταγολόγια και σερβίρουν τα ποτά από σάκους ενδοφλέβιας έγχυσης. Όσους καταφέρουν να ολοκληρώσουν –μετά κόπων και βασάνων– το γεύμα τους, το οποίο δεν επιτρέπεται να μοιραστούν με άλλους, τους περιμένει μπόνους: η έξοδος από το εστιατόριο πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, που χωράει άνετα δύο. Για όσους ζυγίζουν πάνω από 160 κιλά, τα γεύματα είναι δωρεάν. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το βάρος τους μετριέται σε ζυγαριές για βοοειδή.
Αν η περιγραφή του μενού σας ιντριγκάρει και θα θέλατε να επιχειρήσετε την δοκιμασία των μπέργκερ μπαϊπάς, θα πρέπει να θυμάστε ότι, σε περίπτωση που δεν ολοκληρώσετε το γεύμα σας, οι σερβιτόρες δικαιούνται να σας “τιμωρήσουν”, δίνοντας τρεις ξυλιές στον πισινό σας με ένα κουπί, το οποίο μάλιστα μπορείτε εκ των υστέρων να αγοράσετε ως ενθύμιο. Έτσι, για να μάθετε, φαγανά παλιόπαιδα!
Αν, ωστόσο, μετά απ’ όλα τα παραπάνω ακόμα δεν πτοείστε και αντέχετε έξτρα θερμιδικό οργασμό, κανένα πρόβλημα. Το εστιατόριο προσφέρει, συν τοις άλλοις, άφιλτρα τσιγάρα Lucky Strike, αλλά και τα περίφημα Butterfat Milkshakes των 8.000 θερμίδων, που φτιάχνονται από πραγματικά κομμάτια βουτύρου και είναι γνωστά ως τα πιο ανθυγιεινά ποτά της Αμερικής, ενώ υπάρχει μια… “τρυφερή” πρόβλεψη για τα παιδιά, τα οποία μπορούν να επιλέξουν γλυκά σε σχήμα τσιγάρου, για να μην νιώθουν προφανώς αποκλεισμένα από τα τόσο… ελκυστικά θερμιδοπάρτι.
Έτσι ξεκίνησαν τα “εμφράγματα”
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Heart Attack Grill, Jon Basso, η ιδέα τού ήρθε καθώς έγραφε τη διπλωματική του σχετικά με τα κέντρα αδυνατίσματος και γυμναστικής, οπότε και εμπνεύστηκε από ιστορίες πελατών που σε μόνιμη βάση παρέκκλιναν από τις συνιστώμενες δίαιτες. Κάπως έτσι, το 2005 αποφάσισε να ανοίξει το θεματικό εστιατόριό του στην Αριζόνα, το οποίο το 2011 μεταφέρθηκε στο Λας Βέγκας. Όπως διατείνεται ο Jon Basso, αποκλειστικός στόχος του είναι η “διατροφική πορνογραφία” και το σερβίρισμα πιάτων που “αξίζει κανείς να δώσει και τη ζωή του για να τα γευτεί”.
Δυστυχώς, το μότο του ιδρυτή αποδείχθηκε εκ των υστέρων μακάβρια ρεαλιστικό, αφού υπήρξαν περιπτώσεις θαμώνων που, χορτάτοι από την άφθονη φτηνή σκουπιδοτροφή, κατέληξαν στα θυμαράκια, προδoμένοι από την καρδιά τους.
– 7 “ένοχα” μυστικά του Heart Attack Grill
1. Η ζυγαριά που ζυγίζει τους επίδοξους τζαμπατζήδες βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του εστιατορίου και είναι συνδεδεμένη με μια σειρήνα. Όταν κάποιος ξεπερνά τα 160 κιλά, τότε αυτή τσιρίζει και ο εν λόγω θαμώνας εισπράττει χειροκρότημα και ζητωκραυγές.
2. Οι άνω των 160 κιλών πελάτες δικαιούνται δωρεάν φαγητό, αλλά στην προσφορά δεν περιλαμβάνονται τα ποτά και το γλυκά. Συνήθως όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν παραγγέλνουν ποτά, τρώνε μόνο τα γεύμα τους και δεν αφήνουν πουρμπουάρ, για να φάνε στην κυριολεξία τσάμπα.
3. Πολλοί πελάτες αγοράζουν τα μενού του εστιατορίου προς ένα δολάριο ως ενθύμιο, αλλά και για να έχουν αποδεικτικό ότι το Heart Attack Grill όντως υπάρχει.
4. Σχετικά με τις ξυλιές στον πισινό, μπορεί να πέσουμε σε κάποιες “ζόρικες νοσοκόμες” που βάζουν όλη τους τη δύναμη. Οι πελάτισσες, πάντως, εισπράττουν μόνο ένα απαλό χάδι.
5. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια των μπέργκερ είναι πρακτικά σκέτη ζάχαρη και τα μιλκσέικ Buttermilk είναι τόσο πηχτά, που μπορούν να καταναλωθούν μόνο με κουτάλι.
6. Οι ανδρικές τουαλέτες έχουν στους τοίχους ζωγραφισμένες νοσοκόμες που κοροϊδεύουν τους άντρες για τα μικρά τους μόρια.
7. Οι εργαζόμενοι αρκετά συχνά έρχονται αντιμέτωποι με αγανακτισμένους “υγιεινιστές” που εναντιώνονται στην ιδέα της ύπαρξης και λειτουργίας του Heart Attack Grill και, κάποιες φορές, επιτίθενται φραστικά στις σερβιτόρες επειδή είναι ντυμένες προκλητικά.
Περισσότερα (καρδιακά επεισόδια) στο:
www.heartattackgrill.com
Πείτε μας, γιατρέ
Για το θέμα μιλήσαμε με τον Δρ. Ηλία Καραμπίνο, MD, PhD, FESC, Διευθυντή Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών και Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
– Πώς σχολιάζετε την ύπαρξη ενός ρεστοράν με όνομα που παραπέμπει σε καρδιακή προσβολή και προσφέρει ως ατού τόσες πολλές θερμίδες και “δολοφονικά” λιπαρά;
Τα εστιατόρια αυτού του τύπου έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως, επειδή έχουν ένα μη συμβατικό προφίλ από το προβαλλόμενο της εποχής μας, όπου δεσπόζει ο υγιεινός τρόπος διατροφής, ως μέτρο πρόληψης όχι μόνο των καρδιαγγειακών, αλλά και άλλων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Τα εστιατόρια αυτά απευθύνονται συνήθως σε ανθρώπους που θέλουν να δείχνουν ότι αψηφούν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, που ενδεχομένως ξορκίζουν υποσυνείδητα με τον τρόπο αυτό τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Επειδή, όμως, η δημιουργούμενη “μόδα” επηρεάζει τη δημόσια υγεία, θα έπρεπε πάνω σε κάθε τραπέζι, σε ευανάγνωστη θέση, να υπάρχει η σχετική επίσημη θέση των Καρδιολογικών Εταιρειών: λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά, λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο αλάτι και, φυσικά, όχι κάπνισμα, τονίζοντας επίσης ότι η προτεινόμενη κουζίνα αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, εμφράγματος και εγκεφαλικού.
– Πόσο επιζήμια είναι αυτού του είδους η διατροφή για την καρδιά και το κυκλοφορικό;
Η διατροφή αυτή, πλούσια σε αλάτι, θερμίδες και λιπαρά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα αντιστοίχως. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση των αθηροσκληρυντικών βλαβών στα αγγεία, οι οποίες αποφράσσουν και μπορεί να οδηγήσουν ανάλογα με το προσβαλλόμενο όργανο σε ισχαιμία στην καρδιά, έμφραγμα, εγκεφαλικό, ή και θάνατο ακόμα.
– Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν αυτού του είδους τη διατροφή;
Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφεύγουν πάση θυσία αυτή την διατροφή. Αυτοί είναι όσοι ήδη υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι, αν και δεν έχουν υποστεί ήδη κάποια βλάβη, ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί, οι οποίοι και θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοια “δολοφονική” διατροφή.
Όνομα και πράγμα
Στις 11 Φεβρουαρίου 2012, ένας παχύσαρκος θαμώνας του Heart Attack Grill έπαθε καρδιακή προσβολή, καθώς έτρωγε το μπέργκερ “Τριπλό Μπαϊπάς”. Οι δε πελάτες και τουρίστες, νομίζοντας ότι είναι κάποιου είδους χάπενινγκ ή διαφημιστικό τρικ, άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς να έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα του περιστατικού. Μια ακόμα περίπτωση αφορούσε την άτυπη μασκότ του Heart Attack Grill, τον 52άχρονο John Alleman, ο οποίος ήταν τακτικός πελάτης του εστιατορίου, λόγω των δωρεάν γευμάτων που δικαιούνταν. Πέθανε ακριβώς έξω από το εστιατόριο από καρδιακή προσβολή, καθώς περίμενε στη στάση του λεωφορείου.
– Πώς να αποτοξινωθούμε από αυτού του είδους τη διατροφή;
Η αποτοξίνωση από μια τέτοια διατροφή είναι πολύ απλή: αποφεύγουμε να πηγαίνουμε σε τέτοια εστιατόρια.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, μετά από ένα τέτοιο γεύμα, θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να ελαττώσουμε τις αλμυρές τροφές, τα λιπαρά, να υιοθετήσουμε μια δίαιτα με λίγες θερμίδες (συνήθως 1500-2000 ημερησίως), να αυξήσουμε το νερό και τις σαλάτες. Πρωταρχικής σημασίας, επίσης, είναι η ήπιας έντασης άσκηση καθημερινά, για τουλάχιστον 30 λεπτά.
– Υπάρχει διατροφή που ωφελεί τη καρδιά;
Είναι γνωστό ότι η Μεσογειακή Δίαιτα είναι η ιδανική για την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε να έχει εισέλθει ως βασική σύσταση πρόληψης στις κατευθυντήριες οδηγίες των καρδιολογικών εταιρειών παγκοσμίως.
Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε μια συγκεκριμένη πυραμίδα κατανάλωσης τροφίμων, βάσει της συχνότητας κατανάλωσής τους. Περιλαμβάνει διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ελαιολάδου ως κύριου λίπους της δίαιτας, ψαριών, πουλερικών και οσπρίων σε εβδομαδιαία βάση, και τη σπανιότατη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε ειδικές περιστάσεις. Επιπροσθέτως, στοιχείο της μεσογειακής διατροφής είναι και η καθημερινή κατανάλωση 1-2 ποτηριών κρασιού.
– Εν όψει των Χριστουγέννων, τι να προσέξουμε στο εορταστικό τραπέζι;
Επειδή τα Χριστούγεννα δεν είναι μια μόνο ημέρα, αλλά ολόκληρη εορταστική περίοδος, η οποία φθάνει περίπου τις δυο εβδομάδες, καλό είναι να υπάρχει μια συστολή και μια εγκράτεια, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε καμία περίπτωση σε αντικοινωνική και υποχόνδρια συμπεριφορά. Ωστόσο, έχει σημασία το εορταστικό κλίμα να μην είναι απαραίτητα συνυφασμένο με τη διατροφική κραιπάλη. Οι διατροφικές παρασπονδίες μπορούν να είναι ελέγξιμες.
Αν δεν υπάρχουν κοινωνικά γεύματα, δεν θα πρέπει να υπάρχει απόκλιση από την καθημερινή ισορροπημένη διατροφή στο σπίτι, βασισμένη στη μεσογειακή δίαιτα. Στα κοινωνικά γεύματα και εκδηλώσεις, μπροστά στον μπουφέ, ας επιλέξουμε σαλάτες, ας αποφύγουμε το ψωμί, τα τυριά και τα αλλαντικά, και ας περιορίσουμε τις ποσότητες φαγητού και τα γλυκά.
Η θέση του Παθολόγου-Διατροφολόγου
Καθότι τα περιττά κιλά είναι ιδιαίτερα “δημοφιλή” κατά τις εορταστικές περιόδους και η παχυσαρκία συνιστά παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με απρόβλεπτες διαστάσεις, απευθυνθήκαμε στον Δρ. Θεόδωρο Τσίγκρη, Παθολόγο – Κλινικό Διατροφολόγο και μέλος της World Obesity Federation (WOF), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), της European Society of Lifestyle Medicine (ESLM) και της S.C.O.P.E (U.K.).
– Κατά πόσον το Heart Attack Grill (και άλλα συναφή εστιατόρια) συνιστά το αντίπαλο δέος στη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία και την ανθυγιεινή διατροφή;
Κατ’ αρχήν, το συγκεκριμένο εστιατόριο εξ ορισμού δεν είναι συμβατό με τη ζωή, τις ομορφιές της και, κατ’ επέκταση, με την ισορροπία – ψυχική και σωματική. Όπως ακριβώς η παχυσαρκία και η αγάπη για την ανθυγιεινή διατροφή.
Αυτό που προσφέρει είναι κατά πρόσωπο κοροϊδευτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα, σε σχέση με τη διατροφή, το σώμα και το βάρος τους. Τους προσκαλεί να πληρώσουν για γεύματα υποβαθμισμένα σε ποιότητα και, τάχα μου, να υπερβούν τους χειρότερους φόβους τους, που δεν είναι άλλοι από την ασθένεια και τον θάνατο. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο χαρακτηριστικής υπερβολής, όπου το “πολύ” και “φτηνό” είναι ελκυστικό, ειδικά σε άτομα χαμηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.
Πράγματι, αυτού του είδους η “κουζίνα” είναι ο χειρότερος εφιάλτης όσων ενδιαφέρονται για την υγεία, τη μακροβιότητα, την αρτιμέλεια και την ελκυστική σιλουέτα τους.
– Πώς θα σχολιάζατε το γεγονός πως στο Heart Attack Grill, εκτός από τους ενήλικες, έχουν θέση και τα παιδιά;
Προφανώς, η διεύθυνση του εστιατορίου φροντίζει για τη φουρνιά των μελλοντικών πελατών της. Αλλά μακάρι να ήταν αυτό το το μοναδικό αρνητικό της υπόθεσης.
Αν θέλουμε να εξετάσουμε το γεγονός σφαιρικά, θα δούμε πως η παχυσαρκία αποτελεί το σύγχρονο πρόβλημα των λεγόμενων ανεπτυγμένων κοινωνιών και, δυστυχώς, δεν συνιστά πλέον αποκλειστικό ζήτημα των ενηλίκων, αλλά εμφανίζεται δυναμικά και στις πολύ μικρές ηλικίες. Τα επονομαζόμενα baby bulls (ή, σε ακριβή μετάφραση, “παιδοβούβαλα”) στην Αμερική συνθέτουν το ανησυχητικό φαινόμενο ενός λιπαρού τρόπου ζωής, που συνεπάγεται πολύ σοβαρές ασθένειες. Δηλαδή αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως είναι η υπέρταση και τα εμφράγματα, αναπνευστικά νοσήματα, ενδοκρινικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και παθήσεις των σπονδύλων και των αρθρώσεων, καθότι τα παχύσαρκα άτομα δυσκολεύονται να σηκώσουν το βάρος τους.
Άλλωστε, από το 1948, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία επίσημα ως νόσο, μια κατάσταση δηλαδή που μειώνει όχι μόνο τον προσδόκιμο χρόνο ζωής, αλλά και την ποιότητα διαβίωσης. Και, δυστυχώς, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας κατέχει την επικίνδυνη πρωτιά σε θέματα παχυσαρκίας.
– Τι είναι αυτό που μας “αναγκάζει” να επιζητούμε έντονες λιπαρές –αλμυρές και γλυκές– γεύσεις, εις βάρος του οργανισμού μας;
Το πώς γεννιέται αυτή η ανάγκη έχει διάφορες παραμέτρους.
Ενδεχομένως, από πολύ μικρή ηλικία να έχουμε συνηθίσει τα “δύσκολα” συναισθήματα μας να τα “κοιμίζουμε” με το φαγητό. Από την άλλη, ο συνδυασμός κατανάλωσης σακχάρου και λίπους παράγει ενδορφίνες. Που σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, σάκχαρα κ.λπ. (π.χ. οι σοκολάτες) είναι η εύκολη λύση, προκειμένου ο εγκέφαλος να επιτύχει τα επιθυμητά επίπεδα ευχαρίστησης και ηρεμίας.
Ωστόσο, η ψυχολογική ανακούφιση μέσα από την τροφή είναι προσωρινή, οπότε λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος που εδραιώνει την εξάρτηση από αυτού του είδους τη διατροφή.
– Πώς μπορούμε να “αποτοξινωθούμε” από αυτόν τον διατροφικό φαύλο κύκλο;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι πρωτίστως να αναγνωρίζουμε πότε πραγματικά πεινάμε. Ώστε να ξεκινήσουμε, βάζοντας μέτρο στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.
Αν, για παράδειγμα, έχουμε γευματίσει ή τσιμπολογήσει λίγη ώρα πριν, καλύτερα να μην το επαναλάβουμε. Επίσης, φροντίζουμε να “γεμίζουμε” την ημέρα μας με συναναστροφές ή δραστηριότητες και να κοιμόμαστε καλά, καθότι ο επαρκής ύπνος χαρίζει ευεξία και μειώνει την καταθλιπτική διάθεση. Φερόμαστε με κατανόηση στον εαυτό μας και δεν τον “πυροβολούμε” με ενοχές και απαξιωτικά συναισθήματα. Γινόμαστε ο “κυρίαρχος” διότι, αν κάποιος πρέπει να ελέγχει το φαγητό, είμαστε εμείς, και όχι το φαγητό εμάς. Τέλος, γυμναζόμαστε, αφού η καθημερινή άσκηση αποφορτίζει από το άγχος, δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στην καλή φυσική κατάσταση.
– Ποιες είναι οι εορταστικές “οδηγίες”, για να μη μελαγχολήσουμε με τη ζυγαριά κατόπιν… εορτής;
Να μην είμαστε “διστακτικοί” στο να δοκιμάσουμε τις ξεχωριστές γεύσεις των Χριστουγέννων, αλλά να απολαύσουμε αυτή την ευχάριστη περίοδο χωρίς να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να εκφράσουμε την υπερφαγική μας μανία. Όσον αφορά τα παιδιά, δεν χρειάζεται να έχουν μία “καταπιεστική” μεταχείριση στο γιορτινό τραπέζι. Σίγουρα είναι προτιμότερο να καταναλώσουν περισσότερο λευκό και όχι κόκκινο κρέας, αλλά κυρίως έχει σημασία να μην παραλείψουμε να τους σερβίρουμε σαλάτα εποχής με το γεύμα τους και να βοηθήσουμε στο να αποφύγουν την υπερκατανάλωση γλυκών με πολλά λιπαρά, όπως οι τούρτες. Με αφορμή το εύθυμο πνεύμα των ημερών, μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία να χορέψουμε και στις αργίες που μεσολαβούν να περπατήσουμε ώστε να κάψουμε θερμίδες.
Τέλος, επειδή τις μέρες των γιορτών θα καταναλώσουμε κυρίως κρέας, γλυκά και οινόπνευμα (δηλαδή τροφές που έχουν πολλές θερμίδες και λίπος), μπορούμε πιο πριν (όπως και μετά), για λόγους ισορροπίας, να είμαστε στη διατροφή μας πιο “ενισχυτικοί” στο ψάρι, τα όσπρια και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης – και, γενικότερα, σε πιο απλές τροφές.