«Lunchtime treatments»: 4+1 Αναίμακτες μέθοδοι για λαμπερό πρόσωπο

Πανάδες, δυσχρωμίες, ρυτίδες έκφρασης ή ηλικίας αποτελούν αιτίες που κάνουν συχνά το πρόσωπό μας να δείχνει «θαμπό» και κουρασμένο. Κι όμως, πλέον όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ήπιες μεθόδους που έχουν και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

της Έλενας Κιουρκτσή 

Το πρόσωπό μας συνιστά την πιο εύγλωττη σφραγίδα της μοναδικότητάς μας και συμβάλλει θεαματικά στην αλληλεπίδραση με τους γύρω μας. Ωστόσο, πολλοί είναι οι παράγοντες που επιδρούν βλαπτικά, με συνέπεια η επιδερμίδα του προσώπου να χάνει –ενίοτε πρόωρα– τη λάμψη και την ελαστικότητά της. Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το στρες, οι μη επαρκείς ώρες ύπνου και η αλόγιστη ηλιοθεραπεία δρουν αθροιστικά, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει θαμπό, ηλικιακά μεγαλύτερο και κουρασμένο…
Κλασικά «συμπτώματα» είναι οι πανάδες και οι δυσχρωμίες που συνήθως προέρχονται από τη χρόνια έκθεσή μας στον ήλιο, καθώς και οι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται γύρω από τα μάτια (και κυρίως στο πλάι, στο λεγόμενο «πόδι της χήνας»), οι ρινοπαρειακές ρυτίδες, οι ρυτίδες στο μεσόφρυο, καθώς και στο άνω χείλος («ρυτίδες του καπνιστή»).
Η Αισθητική Ιατρική προσφέρει λύσεις βελτίωσης ή και αποκατάστασης, με αναίμακτες και ανώδυνες μεθόδους, που έχουν πλέον αποδειχθεί ικανές για ασφαλή και άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα:

1. Χημικό peeling: Αλλάζοντας δέρμα…
Μας ενδιαφέρει αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές, φωτεινό και λαμπερό δέρμα, να απαλύνουμε ή και να εξαλείψουμε, στο μέτρο του δυνατού, ουλές, ρυτίδες και δυσχρωμίες. Πριν την εφαρμογή, ενημερώνουμε για το ιστορικό μας τον γιατρό (π.χ. εάν έχουμε περάσει έρπη ή αν έχουμε κάνει αγωγή με ισοτρετινοΐνη).
Παλαιότερα υπήρχε περιορισμός σε χρονικές περιόδους (καλοκαίρι), αλλά πλέον με τα νέα αυτόλογα peelings, οι συγκεκριμένες θεραπείες εφαρμόζονται άφοβα όλο τον χρόνο (summer peelings).
Διαδικασία: Χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, όπως ΑΗΑ (οξέα φρούτων), ΒΗΑ (σαλικυλικό οξύ), PHA (πολύ-υδροξύ οξύ – μανδελικό – αξελαϊκό οξύ), TCA (τριχλωροξικό οξύ), καθώς και Vitamin A Peel, κοζικό οξύ κ.λπ.. Το διάλυμα απλώνεται σε όλο το πρόσωπο και μετά συνιστάται ενδεικνυόμενη τοπική αγωγή από τον δερματολόγο, καθώς και αντηλιακή προστασία.
Παρενέργειες: Η μέθοδος είναι ασφαλής και αποτελεσματική, αν γίνει από εξειδικευμένο γιατρό.
Αποτελέσματα: Εξαρτώνται από την ουσία που χρησιμοποιείται και τη συγκέντρωσή της. Υπάρχουν πολύ απαλά peelings σε μορφή κρέμας, μέχρι βαθιά peelings που αντιμετωπίζουν ουλές και έντονα γερασμένα δέρματα. Δημοφιλέστερα είναι τα λεγόμενα lunch-time peels, όπου χρησιμοποιούνται σχετικά νέα αυτόλογα διαλύματα, σε 3 με 5 συνεδρίες, και επιτυγχάνονται εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς την ανάγκη αποθεραπείας.
Υπέρ και κατά: Λόγω της μεγάλης ποικιλίας τους, τα χημικά peelings είναι κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν ευρεία γκάμα προβλημάτων στο δέρμα για οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία. Τα βαθιά peelings που γίνονται χωρίς να χρειάζεται σειρά επαναλήψεων, προσφέρουν λύσεις στα πιο έντονα προβλήματα, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για αποθεραπεία (έντονο ξεφλούδισμα). Τα ελαφρά δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς διάστημα αποθεραπείας, σε περισσότερες όμως συνεδρίες.

2. Μεσοθεραπεία προσώπου: Το μυστικό της λάμψης
Μας ενδιαφέρει για αναζωογόνηση και αντιγηραντική προφύλαξη μεταξύ των ηλικιών 30 με 40 ή για τη χαλάρωση από την ηλικία των 40 ετών και άνω και, ανάλογα με τον τρόπο έγχυσης, μπορεί να εφαρμοστεί όλες τις εποχές του χρόνου.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε μεσοθεραπεία αν έχουμε κάποια γνωστή αλλεργική προδιάθεση σε φαρμακευτικές ουσίες.
Διαδικασία: Με τις ενδοδερμικές ενέσεις επιτυγχάνεται διέγερση της τοπικής μικροκυκλοφορίας και επέρχεται αύξηση του μεταβολισμού του δέρματος. Βασίζεται στην ιδέα τού ότι οι θεραπευτικές ουσίες είναι αποτελεσματικότερο να τοποθετούνται άμεσα στην προβληματική περιοχή σε ενέσιμη μορφή. Απαιτούνται 6 με 8 συνεδρίες ανά 10ήμερο ή 15ήμερο, ανάλογα με τη σύσταση του δερματολόγου μας. Ένας ενδεχόμενος ερεθισμός περνά σε 24 ώρες.
Παρενέργειες: Καμία. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την αναζωογόνηση του δέρματος και καλυτέρευση της όψης της επιδερμίδας.
Αποτελέσματα: Πολύ καλά, αρκεί να υπάρχει συνέπεια στις επαναλήψεις των συνεδριών θεραπείας, που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί ο γιατρός για την περίπτωσή μας.
Υπέρ και κατά: Πρόκειται για μια μη χειρουργική θεραπεία και δοκιμασμένη μέθοδο. «Μειονέκτημα» αποτελεί το ότι πρέπει να την επαναλαμβάνουμε για να συντηρούμε το αποτέλεσμα και να μην είμαστε αναβλητικοί.

3. Υαλουρονικό οξύ: Η απάντηση στον χρόνο
Μας ενδιαφέρει αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις ρυτίδες έκφρασης, γήρανσης, να ενισχύσουμε το δέρμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου (π.χ. να αυξήσουμε τον όγκο των χειλιών). Επίσης, για τις «γραμμές του καπνιστή», τις ρυτίδες δηλαδή που προέρχονται από τη χρόνια σύσπαση των χειλιών κατά το κάπνισμα.
Διαδικασία: Το υαλουρονικό οξύ είναι ενέσιμο εμφύτευμα και η εφαρμογή του είναι απλή. Η τοπική αναισθησία, συνήθως με ξυλοκαΐνη, δεν είναι πάντα απαραίτητη, διότι τα σύγχρονα υλικά περιέχουν τοπικό αναισθητικό στη σύστασή τους. Η συνεδρία διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά. Αν αμέσως μετά εμφανίσουμε κάποιο αμυδρό οίδημα, μέχρι να επιστρέψουμε σπίτι θα έχει υποχωρήσει.
Παρενέργειες: Απολύτως καμία, εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο υλικό και έχει γίνει σωστή εφαρμογή από τον ειδικό.
Αποτελέσματα: Διαρκούν από 8 έως 10 μήνες και μετά, εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να το επαναλάβουμε άφοβα.
Υπέρ και κατά: Στα υπέρ είναι τα σύγχρονα και ασφαλή υλικά, καθώς και το φυσικό αποτέλεσμα που προκύπτει. Από την άλλη, ως μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το ότι το αποτέλεσμα δεν είναι εφ’ όρου ζωής και χρειάζονται επαναληπτικές συνεδρίες για να «συντηρείται».

4. Fractional Resurfacing: «Τραύμα»… ανανέωσης!
Μας ενδιαφέρει για να βελτιώσουμε την υφή του δέρματος, να αντιμετωπίσουμε τις λεπτές ρυτίδες –ιδίως γύρω από το στόμα και τα μάτια–, κηλίδες και πανάδες, ουλές από ακμή, καθώς και για να κάνουμε βαθύτερη ανανέωση της επιδερμίδας.
Διαδικασία: Το fractional είναι μία τεχνική –και όχι ένα μηχάνημα–, που τραυματίζει σε διάφορα σημεία επιφανειακές στοιβάδες της επιδερμίδας, αφήνοντας ενδιάμεσα κενά με υγιές δέρμα, ώστε να επιτευχθεί η αναπλήρωσή του από αυτό. Μπορεί να εφαρμοστεί με rollers, με πίλινγκ, με λέιζερ ή με ραδιοσυχνότητες, ανάλογα με το πρόβλημα και τον τύπο του δέρματος. Διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά.
Μετά χρησιμοποιούμε αντιβιοτική ή ενυδατική κρέμα για μερικές ημέρες. Ανάλογα με το πρόβλημα, χρειάζονται 1 έως 5 συνεδρίες και ακολουθούμε αντηλιακή προστασία 2 εβδομάδες έως 3 μήνες, καθώς και ενδεικνυόμενη τοπική αγωγή από τον δερματολόγο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Παρενέργειες: Είναι σπάνιες, εφόσον η θεραπεία γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς. Μία από τις παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι η έντονη υπερμελάχρωση.
Αποτελέσματα: Οι βαθύτερες θεραπείες έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα που διαρκούν για πάρα πολλά χρόνια, αλλά απαιτούν 1-2 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η επούλωση. Οι πιο επιφανειακές θεραπείες απαιτούν περισσότερες συνεδρίες, αλλά μπορούν τελικά να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα και δεν χρειάζονται αποθεραπεία (lunch-time laser peels).
Υπέρ και κατά: Διορθώνει πολύ πιο στοχευμένα ουλές, ρυτίδες, κηλίδες και πανάδες, ενώ, σε σχέση με το χημικό peeling, έχει το πλεονέκτημα ότι η θεραπεία είναι πιο ελεγχόμενη όταν πρόκειται να αντιμετωπιστούν προβλήματα βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος. Επίσης, το δέρμα ευεργετείται έμμεσα και με τη διέγερση των ινοβλαστών και την παραγωγή κολλαγόνου, οπότε μετά από διάστημα 3 μηνών θα παρατηρήσουμε σύσφιξη της επιδερμίδας.

5. PRP–Autosoma: Vampire… lift
Μας ενδιαφέρει αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε δραστικά ακμή, φωτογήρανση, οξείδωση, ρυτίδες και σημάδια ή να κάνουμε την κορυφαία αντιγηραντική θεραπεία. Δεν ενδείκνυται για ηλικίες κάτω των 17 ετών.
Διαδικασία: Ένας μικρός αριθμός αιμοπεταλίων αφαιρείται με απλή αιμοληψία και, στη συνέχεια, επανεγχύονται για να ενεργοποιήσουν τους ινοβλάστες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να παράγουν νέες πρωτεΐνες. Οι αυξητικοί παράγοντες εγχέονται μέσω ενέσεων. Διαρκεί 10 με 15 λεπτά.
Η μέθοδος αξιοποιεί την επουλωτική ικανότητα του αίματός μας, έτσι ώστε να βιοδιεγείρει τα δερματικά κύτταρα. Χρησιμοποιεί την πληθώρα των αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στο πλάσμα, καθώς και τη διαδικασία διέγερσης των βλαστικών κυττάρων, για την αναγέννηση και αναζωογόνηση του δέρματος που έχει υποστεί φθορά.
Παρενέργειες: Δεν έχουν αναφερθεί σε όλες τις κλινικές μελέτες.
Αποτελέσματα: Ολική αναζωογόνηση του δέρματος με φυσικό τρόπο. Βελτιώνεται η ελαστικότητα, το σφρίγος και η ανθεκτικότητα του δέρματος, καθώς και η απόχρωση της επιδερμίδας. Αναδομούνται οι ίνες του κολλαγόνου. Μειώνονται αποτελεσματικά ρυτίδες και πτυχώσεις., και επιταχύνεται η επούλωση μετά από αισθητικές επεμβάσεις (laser peel).
Υπέρ και κατά: Ως βιολογικές διεργασίες, οι αυξητικοί παράγοντες αποκλείουν τη χρήση ξένου υλικού και είναι απολύτως ασφαλείς. Κι αυτό, διότι χρησιμοποιείται «υλικό» από το ίδιο μας το σώμα και, επιπλέον, ενεργοποιούνται όλα τα κύτταρα του δέρματος του προσώπου, δηλαδή ακόμα και εκείνα στα οποία δεν έγινε έγχυση. Μειονέκτημα αποτελεί το σχετικά υψηλό κόστος.


Τι είναι τα «lunchtime treatments»
Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολλές φορές ισοδύναμα αποτελέσματα με το χειρουργείο, ενώ άλλες φορές το ξεπερνούν κιόλας, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Έτσι προέκυψαν –και στην πορεία αποδείχθηκαν δημοφιλείς– οι «θεραπείες στο μεσημβρινό διάλειμμα για φαγητό» (lunchtime treatments). Πρόκειται για ήπιες και χωρίς νυστέρι αισθητικές επεμβάσεις, για τις οποίες επισκέπτεσαι τον εξειδικευμένο ιατρό, κάνεις τη θεραπεία σου και, καθώς είναι σύντομες και χωρίς παρενέργειες, είσαι σε θέση μετά να επιστρέψεις κανονικά στη δουλειά σου!


Ευχαριστούμε για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Στέλιο Αγγελίδη Δερματολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτή του Κέντρου Κοσμητικής Δερματολογίας «Νarcissus».Abbvie