Μακιγιάζ: Κανόνες προετοιμασίας, εφαρμογής και αφαίρεσης | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Μακιγιάζ: Κανόνες προετοιμασίας, εφαρμογής και αφαίρεσης

Όπως όλα, έτσι και το μακιγιάζ μας έχει τις δικές του νόρμες που ακολουθούν σειρά εμφάνισης για να κάνουν τη δική μας εικόνα να μοιάζει ιδανική!

Γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Το μακιγιάζ μας είναι το άλλο πρόσωπο, αυτό που κάθε μέρα δείχνουμε στον έξω κόσμο. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που απαρνούνται την δύναμή του και αρκούνται μονάχα στα απαραίτητα, καθώς η πλειοψηφία επιλέγει αρκετά προϊόντα για να φροντίσει την εικόνα που θα τη συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δίνουμε σε μια τόσο καθημερινή διαδικασία τη βαρύτητα που της αρμόζει. Μάλιστα, όσο πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες τόσο επαναφέρουμε στο τραπέζι τους κανόνες του μακιγιάζ που είναι τόσο σπουδαίοι για τις γιορτινές μας εμφανίσεις, αφού ένα λαμπερό make-up μπορεί να κάνει την εικόνα μας πραγματικά εντυπωσιακή. Ας δούμε ποια είναι η σωστή σειρά βημάτων που πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο το δώρο αυτό της κοσμητολογίας για κάθε μία από εμάς.

Έσω προετοιμασμένη

Η έννοια της προετοιμασίας του μακιγιάζ εισήλθε στη ζωή των γυναικών αρκετά αργά σχετικά με την ίδια τη διαδικασία του μακιγιάζ. Όσο περνούσαν τα χρόνια και η τεχνολογία των καλλυντικών εξελισσόταν, τόσο οι έρευνες έδειχναν πως το σωστό αποτέλεσμα δεν οφείλεται μονάχα στα καλά προϊόντα και στην καλή εφαρμογή, αλλά στην πρέπουσα προετοιμασία. Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε και κρατάμε σαν κοινό μυστικό είναι ότι κανένα μακιγιάζ δε δείχνει το ίδιο και δεν κρατάει πολύ αν δεν έχουμε πάει ένα βήμα πίσω, στο τι κάναμε πριν το εφαρμόσουμε. Ο πρώτος κανόνας που παραμένει αδιάσειστος είναι πως το μακιγιάζ χρειάζεται άψογα ενυδατωμένη επιδερμίδα. Το δέρμα πρέπει να έχει δεχθεί την θρεπτική και περιποιητική δράση μιας ενυδατικής κρέμας, ώστε να μπορέσει να δεχθεί το foundation και να του επιτρέψει να απλωθεί όπως πρέπει σε κάθε σπιθαμή του. Ακόμα και οι πιο ευαίσθητες ή πιο ώριμες επιδερμίδες, τα δέρματα με ακμή ή με ουλές, κάθε περίπτωση γυναικείου δέρματος έχει ανάγκη από υγρασία για να μπορεί να δεχθεί άψογα το μακιγιάζ. Αυτό που πρέπει να ξεχωρίζει κάθε φορά είναι ποια ενυδατική ταιριάζει σε κάθε επιδερμίδα, καθώς οι ανάγκες διαφέρουν και ευτυχώς η αγορά μάς εξοπλίζει με τα ανάλογα προϊόντα. Η χρήση της ενυδατικής πρέπει να γίνεται λίγα λεπτά πριν το μακιγιάζ, με απαλές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν.

Έπειτα από την ενυδατική, σειρά έχει το primer. Πρόκειται για ένα μαγικό καλλυντικό που όσες γυναίκες το χρησιμοποιούν, δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό!         Η σύνθεση των Primer είναι τέτοια ώστε να λειτουργεί ως τέλειος καμβάς για την επιδερμίδα και να βοηθάει το μακιγιάζ να στρώνει και να διαρκεί περισσότερο. Η υφή του είναι ιδανική για να εισχωρεί στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και να τις γεμίζει, με αποτέλεσμα να μην “σπάει” το foundation και το concealer μας. Έτσι, το make up εφαρμόζεται άψογα και ανάλογα με την επιλογή του τύπου του primer υπάρχει και αντίσταση ενάντια στη λιπαρότητα, στην ξηρότητα, στην εμφάνιση των πόρων και σε άλλα προβλήματα της επιδερμίδας μας.

Εν ώρα δράσης

Αφού έχουμε προετοιμάσει την επιδερμίδα όπως πρέπει, περνάμε στο κυρίως πιάτο, την εφαρμογή. Ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμόσουμε τα προϊόντα στην επιδερμίδα μας θα έχει άμεση επιρροή στο αποτέλεσμα. Μια άχαρη τοποθέτηση σκιάς θα μας οδηγήσει σε μουτζούρα, ενώ μια βιαστική γραμμή eyeliner δε θα μας αφήσει ικανοποιημένες. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να είμαστε συγκεντρωμένες και κάτω από άψογο φως -κατά προτίμηση ήλιου ή απλώς λευκό που πέφτει και από ψηλά- ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, χωρίς να “μπαλώνουμε” ή να πρέπει να το ξανακάνουμε. Σημαντική είναι, επίσης, η σειρά που θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε τα προϊόντα μας. Δεν ξεκινάμε από τα μάτια επειδή μας αρέσει περισσότερο να τα βάφουμε, καθώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προτεραιότητα που έχει το foundation. Υπάρχει λόγος που η σειρά πρόσωπο-μάτια- μάγουλα-χείλη είναι η πιο σωστή και γι’ αυτό οφείλουμε να ακούσουμε τους ειδικούς.

Ένας άλλος κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το πόσο καθοριστικά είναι τα πινέλα μας. Αν πρέπει να επενδύσουμε σε κάτι, αυτό είναι σε ένα καλό σετ πινέλων, καθώς και η πιο κακής ποιότητας σκιά ή ένα σπασμένο μας ρουζ εφαρμόζονται σαφώς καλύτερα όταν υπάρχει ένα πινέλο που το απλώνει όπως πρέπει. Δύο με τρία πινέλα γενικής χρήσης είναι μια αγορά που κάθε γυναίκα οφείλει να κάνει.

Επίσης, ένας κανόνας που πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρεστή. Σε καμία περίπτωση το “πολύ” δεν ισοδυναμεί με το ωραίο, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη να δράσουμε λίγο περισσότερο, όπως π.χ. με το ζήτημα της κάλυψης. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το λίγο, αλλά σωστό και καλά εφαρμοσμένο, είναι η ιδανική λύση. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και τις γυναίκες που θέλουν να νιώθουν όμορφες σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς η πεποίθηση πως το περισσότερο μακιγιάζ κρύβει χρόνια είναι εντελώς λανθασμένη. Αντίθετα, ένα φυσικό λουκ με στοχευμένες κινήσεις, χωρίς πολλές ματ υφές και με καλά ενυδατωμένη επιδερμίδα έχει πάντα ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Του Μακιγιάζ τα μεθεόρτια

Τα καταφέραμε υπέροχα και το μακιγιάζ μας έδειχνε άψογο για πολλές ώρες. Τι κάνουμε, όμως, μετά; Σίγουρα δεν κοιμόμαστε με αυτό και σίγουρα δεν κάνουμε μια πρόχειρη δουλειά για να το αφαιρέσουμε, εκτός αν είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Αντιθέτως, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην αφήσουμε ίχνος από make-up ή ρύπους στην επιδερμίδα μας και επιλέγουμε τους κατάλληλους συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τα προϊόντα καθαρισμού που έχουμε διαλέξει για να υπηρετήσουν τη φροντίδα του δέρματός μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγοράσουμε αυθαίρετα ένα καθαριστικό προσώπου, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα μας αντί να την ωφελήσει. Είναι σημαντικό να ακούμε τις ανάγκες του δέρματός μας και να σεβόμαστε τον τύπο του, επιλέγοντας την ιδανική υφή και σύνθεση. Ο δερματολόγος ή ο φαρμακοποιός μας θα μας βοηθήσει σε αυτό, αλλά ακόμα και μόνες μας, νιώθοντας το δέρμα μας, μπορούμε να διαλέξουμε από τζελ ή αφρό, από γαλάκτωμα ή νερό, το κατάλληλο για εμάς προϊόν. Οι ετικέτες και οι περιγραφές μάς βοηθούν πολύ να καταλάβουμε αν το ακνεϊκό μας δέρμα θα είναι ανεκτικό σε μια φόρμουλα ή αν μια υφή θα βοηθήσει την ξηρή μας επιδερμίδα. Αφού καθαρίσουμε το δέρμα μας, λοιπόν, πρέπει να του δώσουμε την τόνωση και έπειτα την ενυδάτωση που του χρειάζεται, εμπιστευόμενες μια λοσιόν που θα επαναφέρει το Ph και έπειτα μια ενυδατική φροντίδα -και ίσως εμπλουτισμένη με αντιγηραντικά συστατικά- για να κοιμηθούμε όπως πρέπει. Πολύ βοηθητικά είναι gadgets όπως οι βούρτσες καθαρισμού, ενώ οι καθαρές πετσέτες και μαξιλαροθήκες εννοούνται. Τέλος, να τονίσουμε ότι μαντιλάκια και άλλες πρόχειρες λύσεις είναι απλώς για ώρες ανάγκης, ενώ πλέον υπάρχει και η δυνατότητα να ξεβαφόμαστε, ενώ είμαστε μέσα στο ντους, με τα κατάλληλα προϊόντα!