Γιατί επιθυμείτε να αποκτήσετε σκύλο; Γιατί εκπαιδεύετε τους σκύλους σας; Η σχέση με τον σκύλο σας τοποθετείται στη γενικότερη εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας και σε αυτήν που πιστεύετε πως έχουν οι άλλοι για εσάς; Τι σημαίνει για εσάς επιτυχημένη εκπαίδευση; Έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό, με το τι θα πουν οι άλλοι, με το να περνάτε εσείς καλά, με το να κάνετε τον σκύλο σας καλύτερο;
Από το www.thedogcompany.gr
Τις τελευταίες δεκαετίες τα δεδομένα στην εκπαίδευση του σκύλου – και των ζώων γενικά – έχουν, αναμφισβήτητα, αλλάξει. Οι θεωρίες μάθησης και συμπεριφορισμού που χρησιμοποιούνται, επιτρέπουν την τεκμηριωμένη απομυθοποίηση των εμπειρικών μεθόδων του παρελθόντος και την ανοικτή κριτική της ηθικής διάστασής τους με γνώμονα την πρόνοια και την ευημερία των ζώων. Παράλληλα, εισάγουν την επιστήμη στην εκπαίδευση ζώων επιτρέποντας να λαμβάνουμε υπόψη τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία κάθε ζώου για τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης. Ακόμα και εδώ, ωστόσο, υπάρχει χώρος παράφρασης που προέρχεται από την κατά λέξη “μετάφραση” των επιστημονικών εργαλείων που χρησιμοποιούμε.
Ο στόχος
Οφείλετε να αναζητάτε την εκπαίδευση που βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπετε τον πρωταρχικό και μακροχρόνιο στόχο ο οποίος πρέπει να είναι η σχέση και ο δεσμός με τον σκύλο σας. Άλλωστε, πρόκειται για ένα κοινωνικό ζώο το οποίο αναπτύσσεται και ανθίζει μέσα από τις σχέσεις του.
Πώς θα πετύχετε αυτόν τον στόχο; Περάστε χρόνο με τον σκύλο σας και γνωρίστε τον εκτός εκπαίδευσης. Βρείτε τι του αρέσει και τι τον κινητοποιεί. Τι είδους βόλτα του αρέσει; Ποιες μυρωδιές τον απορροφούν; Ποια είναι τα αγαπημένα του παιχνίδια; Ποιες είναι οι αγαπημένες του λιχουδιές; Ποιες είναι οι αγαπημένες του δραστηριότητες; Που του αρέσει να τον χαϊδεύετε; Που του αρέσει να κοιμάται; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι, επιπλέον, και τα κλειδιά της εκπαίδευσης γιατί αποτελούν τις σημαντικότερες επιβραβεύσεις για τον σκύλο σας.
Σε κάθε πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιώ και αφορά σε σκύλους που έχουν ζήσει ένα εύλογο διάστημα με τους κηδεμόνες τους, θέτω όλες τις παραπάνω ερωτήσεις και, σχεδόν ποτέ, δεν λαμβάνω απαντήσεις. Πολύ απλά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τον σκύλο τους και το βασικό τους πρόβλημά είναι η έλλειψη υπακοής του προς αυτούς.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα του ανθρωπομορφισμού. Δηλαδή, ερμηνεύουν την περίσταση και την πραγματικότητα σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση. “Ο σκύλος μου είναι κακός”, “ο σκύλος μου είναι ατίθασος”, “ο σκύλος μου είναι ξεροκέφαλος”. Η απάντηση που δίνω σε αυτές τις δηλώσεις και στην απουσία απαντήσεων σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι: “πώς ξέρετε πως ο σκύλος σας είναι κακός, αφού δεν έχετε ιδέα ποιος είναι;”.
Υπακοή, Προθυμία και πρόθυμη υπακοή
Στη δική μου λογική, η υπακοή χωρίς προθυμία αφορά σε μονόδρομη σχέση. Αντιθέτως, η “πρόθυμη υπακοή” προκύπτει από την προσπάθεια για μία αμοιβαία ωφέλιμη σχέση στην οποία και τα δύο μέλη αναπτύσσουν δεσμό και στην οποία και τα δύο μέλη συμβιώνουν αρμονικά, δίκαια και ακμάζουν πνευματικά. Αυτό δεν απαιτεί να γίνει ο σκύλος περισσότερο άνθρωπος, αλλά ο άνθρωπος περισσότερο σκύλος.
Κάτι σαν επίλογος
Ο ανθρωπομορφισμός δεν έχει καμία θέση στην αρμονική σχέση και τον δεσμό που μπορείτε να αναπτύξετε με τον σκύλο σας. Αντιθέτως, τα σαμποτάρει.
Θέλετε ο σκύλος σας να “δουλεύει” με εσάς ή για εσάς; Πώς θέλετε να αντιδρά όταν τρομάζει ή αισθάνεται ανασφάλεια; Με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη σε εσάς; Αν ναι, τι κάνετε για να χτίσετε αυτή την εμπιστοσύνη; Γνωρίζετε το σκύλο σας;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε…
Υπάκουος: αυτός που υπακούει, που συμμορφώνεται με τις επιταγές, τις υποδείξεις, τους κανόνες του άλλου/άλλων.
Πρόθυμος: αυτός που δείχνει προθυμία, που διαπνέεται από ζήλο και καλή διάθεση.
The Dog Company: Θετική εκπαίδευση σκύλων – www.thedogcompany.gr