Θες να γίνεις ευτυχισµένος; Πάρε ποδήλατο! | Ψυχολογία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ψυχολογία

Θες να γίνεις ευτυχισµένος; Πάρε ποδήλατο!

Ο τρόπος με τον οποίο μετακινούμαστε, αλλά και πάμε στη δουλειά μας, παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε! Αυτό ισχυρίζονται νέες μελέτες που έρχονται να αποδείξουν ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η ευτυχία, το άγχος και η θλίψη, ποικίλλουν ανάλογα με το πώς επιλέγουμε να μετακινηθούμε μέσα στη μέρα!

Τι λένε οι επιστήμονες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Clemson της Νότιας Καρολίνας, στις ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία από το American Time Use Survey, με σκοπό να προσδιορίσουν τη μέση διάθεση που νιώθουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια διαφόρων τύπων μετακίνησης. “Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε καλύτερη διάθεση ενώ κάνουν ποδήλατο, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς”, δήλωσε ο Δρ. Eric Morris, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και Επίκουρος Καθηγητής Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον Δρ. Morris, οι ποδηλάτες τείνουν να θεωρούν τους εαυτούς τους μια ομάδα που τα μέλη της είναι πολύ ενθουσιώδη, αν όχι παθιασμένα με τον τρόπο μεταφοράς τους. “Οι ποδηλάτες είναι γενικά νεότεροι και σωματικά υγιείς, χαρακτηριστικά που συναντώνται συνήθως στους ευτυχισμένους ανθρώπους”, είπε. Οι επόμενοι πιο ευτυχισμένοι φαίνεται ότι είναι οι επιβάτες αυτοκινήτων και, στη συνέχεια, οι οδηγοί αυτοκινήτων.

Οι επιβάτες λεωφορείων και τρένων αποδεικνύεται ότι βιώνουν τα πιο αρνητικά συναισθήματα, αν και ένα μικρό μέρος από αυτό το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούνται από δυσανάλογα περισσότερα άτομα ως τρόπος μετακίνησης προς και από την εργασία.

Ποδήλατο, το θεραπευτικό!

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Νικήτας Νικηταράς, το ποδήλατο συμβάλλει στην επίτευξη ψυχολογικής ισορροπίας. Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: “Πρώτον, ποδηλατώντας αλλάζουμε παραστάσεις. Βλέπουμε ένα ωραίο τοπίο και, έτσι, ξεκουραζόμαστε. Δεύτερον, ποδηλατώντας ενεργοποιείται το ορμονικό σύστημα. Κι αυτό διευκολύνει την αντιμετώπιση ήπιας κατάθλιψης, άγχους και στρες, τα οποία στις μέρες μας βρίσκονται στο απόγειό τους”.

Επιπλέον, το ποδήλατο φέρεται να προσφέρεται και ως λύση στην αϋπνία, καθώς βοηθά το άτομο να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να κοιμάται πιο εύκολα και πιο ήρεμα το βράδυ.

Τα ευρήματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Clemson υποδηλώνουν ότι η χρήση του ποδηλάτου μπορεί να έχει οφέλη, πέρα από τα τυπικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν, όπως στην υγεία και στις μεταφορές, και ότι η βελτίωση της συναισθηματικής εμπειρίας των επιβατών μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη βελτίωση των παραδοσιακών παραγόντων στη μετακίνηση, όπως η κατασκευή λεωφόρων και οι ταχύτητες μετακίνησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Psychology Today, επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα από μια σειρά πειραμάτων ότι το ποδήλατο βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο σε ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια, όσο και σε υγιείς ανθρώπους, ενώ αποτρέπει από την εμφάνιση διάφορων νευρολογικών ασθενειών, όπως το Alzheimer’s και το Parkinson.

Διαφορετική έρευνα, δε, σε ανθρώπους που έπασχαν από κατάθλιψη και ακολουθούσαν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έδειξε μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μετά από 15 λεπτά ποδηλασίας.

Τελικά, η φράση “ζωή ποδήλατο” μάλλον είναι πολύ παρεξηγημένη…