Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς
Γιατί να αναπληρώσουμε τις χαμένες αγκαλιές όταν θα επιτρέπεται;

Λέγεται ότι κάθε ημέρα χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές για επιβίωση, 8 για συντήρηση και 12 για ανάπτυξη. Αν, λοιπόν, πολλαπλασιάσουμε όλες τις ημέρες της καραντίνας επί 12, αναλογιζόμαστε πόσες αγκαλιές μάς «χρωστάει» η πανδημία… Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αγκαλιές προσφέρουν πολλά περισσότερα από το συναίσθημα οικειότητας που μας κατακλύζει όταν αγκαλιάζουμε κάποιον. Για την ακρίβεια, ωφελούν σε σημαντικό βαθμό τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική-συναισθηματική μας υγεία. Μεταξύ άλλων οι αγκαλιές:

1. Μειώνουν το στρες. Μελέτη έδειξε ότι οι αγκαλιές μπορούν να μειώσουν πολλούς από τους παράγοντες που «πυροδοτούν» του στρες, όπως την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.
2. Συμβάλλουν στην μείωση του πόνου. Οι έρευνες δείχνουν ότι το αγκάλιασμα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με την απελευθέρωση ενδορφινών που χαρακτηρίζονται ως τα «φυσικά παυσίπονα του οργανισμού», καθώς συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πόνου και την γενικότερή μας ευεξία.
3. Αυξάνουν φυσικά τα επίπεδα ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που συχνά ονομάζεται και «ορμόνη της αγκαλιάς». Οι αγκαλιές απελευθερώνουν την εν λόγω ορμόνη στον εγκέφαλό μας, συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθώντας μας να νιώθουμε περισσότερη ευτυχία και λιγότερο άγχος.
4. Μάς επιτρέπουν να επικοινωνούμε με τρόπο που οι λέξεις δεν μπορούν. Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας γίνεται λεκτικά. Όμως, η αφή, και συνεπώς η αγκαλιά, είναι άλλος ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο.
5. Μάς βοηθούν να νιώσουμε λιγότερο μόνοι. Ειδικά στην περίοδο της καραντίνας (παραμονή στο σπίτι, περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα), η έλλειψη της αγκαλιάς έγινε πολύ πιο έντονη. Μια ζεστή αγκαλιά, τουλάχιστον με τα αγαπημένα μας πρόσωπα από τον στενό οικογενειακό κύκλο, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της απομόνωσης, βοηθώντας μας να αισθανθούμε συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους.
6. Αποτελούν «εργαλείο» στη διαχείριση των συγκρούσεων. Μια πρόσφατη μελέτη 400 ατόμων για μια περίοδο δύο εβδομάδων διαπίστωσε ότι η αγκαλιά μετά από μια σύγκρουση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση τυχόν αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Λίγη υπομονή ακόμη, λοιπόν, και σύντομα θα είμαστε σε θέση να αγκαλιαστούμε χωρίς φόβο, αλλά… με πολύ πάθος! Για να έχουν οι αγκαλιές μας 100% επιτυχία!

Πηγές
https://www.healthline.com/health/hugging-benefits
https://www.wellandgood.com/benefits-hugging/Abbvie