Άντεξε ψυχολογικά ο πλανήτης απέναντι στην πανδημία;
Plan Be Mag
Ψυχολογία

Άντεξε ψυχολογικά ο πλανήτης απέναντι στην πανδημία;

Μέχρι και τους τελευταίους μήνες του 2021, o αριθμός των Αμερικανών, ενηλίκων και ανηλίκων, που καταγράφηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας με συμπτώματα έντονου άγχους, κατάθλιψης ή προβλημάτων συμπεριφοράς, αυξήθηκε ανησυχητικά και παρέμενε υψηλός. Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές που Πανεπιστημίου του Liverpool, η ανθεκτικότητα στην ψυχική υγεία φάνηκε να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα από την αρχή της πανδημίας το 2020.

του Γιώργου Μουλά

Βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Liverpool, μπορεί να υπήρξε μεν αύξηση στα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά το άτομο κατάφερε να αντισταθεί μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο του φόβου.
Αν «πιστέψουμε» τα βρετανικά αυτά ευρήματα, τότε η θεωρία που θέλει την πανδημία να έχει προκαλέσει… τσουνάμι ψυχικών προβλημάτων, τίθεται εν αμφιβόλω.

Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Liverpool και του Πανεπιστημίου Maynooth εξέτασαν 65 έρευνες, οι οποίες συνέκριναν την ψυχική υγεία πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η μεγάλης κλίμακας επισκόπηση των ερευνών, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, δείχνει ότι, έως τα μέσα του 2020, τα συμπτώματα ψυχικής υγείας ήταν παρεμφερή με τα επίπεδα προ πανδημίας. Ωστόσο, υπήρχαν μεγαλύτερες αυξήσεις των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, με τα άτομα που παρουσίαζαν αδύναμη σωματική υγεία να επηρεάζονται μάλλον περισσότερο.
Στατιστικά φαίνεται ότι η αύξηση σε συμπτώματα ψυχικής υγείας δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη σε έρευνες που περιελάμβαναν συμμετέχοντες στα πρώτα στάδια της πανδημίας, με την ένταση των συμπτωμάτων να μειώνεται σημαντικά τους επόμενους μήνες.
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι αυτό το μοτίβο αποτελεσμάτων ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει μία οξεία και φυσιολογική αντίδραση απέναντι σε ένα απρόβλεπτο τραυματικό γεγονός, η οποία ακολουθήθηκε από μία περίοδο ψυχικής προσαρμογής.
Οι ίδιοι οι επιστήμονες, μάλιστα, σημειώνουν ότι τα συμπεράσματα που εξάγονται από την έρευνα έρχονται σε αντίθεση με τη θεωρία ότι, κατά την υγειονομική αυτή κρίση, προκλήθηκε και μία κρίση ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό ή στα άτομα με ήδη υπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα. Όπως σχολιάζουν, μάλιστα, δεν υπήρχαν ενδείξεις επιδείνωσης των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε δείγματα συμμετεχόντων με προϋπάρχουσα ψυχική πάθηση. Σύμφωνα με τον Δρ. Eric Robinson, η ανάλυση υποδεικνύει την ύπαρξη μίας αξιοσημείωτης ψυχικής ανθεκτικότητας.

Ιδιαίτερα επηρεασμένη η ψυχική υγεία των εργαζομένων
Σε απόδειξη των υψηλών ποσοστών εμφάνισης συμπτωμάτων στην ψυχική υγεία προχώρησε διαδικτυακή έρευνα του World Economic Forum (Ipsos survey), η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 σε δείγμα 13.000 εργαζομένων από 28 χώρες. Η εν λόγω έρευνα έδειξε μία τεράστια επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία του ανθρώπινου δυναμικού των χωρών αυτών, κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:
56% εμφάνισαν αυξημένο άγχος, σχετιζόμενο με εργασιακή ανασφάλεια
55% βρήκαν αγχωτικές τις αλλαγές στην εργασιακή ρουτίνα
50% δήλωσαν δυσκολία να διατηρήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την προσωπική τους ζωή
46% παρουσίασαν μειωμένη παραγωγικότητα
45% βίωσαν στρες λόγω των οικογενειακών πιέσεων
44% δήλωσαν ότι εργάζονται σε μη συμβατικές ώρες (πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ).

Όσοι εργάζονταν από το σπίτι:
● Σχεδόν το 50% ένιωσαν μοναξιά ή απομονωμένοι, όταν αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν την τηλεργασία
● 46% δήλωσαν δυσκολία στο να κάνουν τη δουλειά τους λόγω έλλειψης επαρκών εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού
● Πάνω από 40% δήλωσαν ότι η παραγωγικότητά τους μειώθηκε, δουλεύοντας από το σπίτι.

Το αν όλα τα παραπάνω όντως έτυχαν μιας πιο ψύχραιμης διαχείρισης μετά την επιστροφή σε σχετικά πιο «κανονικούς» ρυθμούς ζωής (κάτι που υποδεικνύει η σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Liverpool), μένει να στοιχειοθετηθεί και από άλλες μελέτες που διενεργούνται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι, έστω και ως θεωρία προς απόδειξη, η σκέψη ότι οι άνθρωποι ανά τον πλανήτη κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα απέναντι στη σοκαριστική επέλαση του κορονοϊού, είναι, αν μη τι άλλο, παρήγορη.

Πηγή: Journal of Affective Disorders