"Ο αθλητισµός είναι κοµµάτι του πολιτισµού µας, πρέπει να τον υποστηρίξουµε!" | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

“Ο αθλητισµός είναι κοµµάτι του πολιτισµού µας, πρέπει να τον υποστηρίξουµε!”

Μια αθλήτρια με μεγάλες διεθνείς και εγχώριες επιτυχίες στην Ενόργανη Γυμναστική, η Βασιλική Μιλλούση, εξηγεί γιατί ένας αθλητής αφοσιωμένος στον πρωταθλητισμό είναι απαραίτητο να ζει και σαν “κανονικός άνθρωπος”, γιατί έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι η Ενόργανη να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ελλάδα, αλλά και γιατί είναι τόσο σημαντική η περαιτέρω ανάδειξη της θέσης της γυναίκας στον Αθλητισμό…

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου


Αν η ενασχόληση με την ενόργανη γυμναστική συνοψιζόταν σε μια φράση, ποια θα ήταν αυτή;
“Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία· αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίσεις”…

Αν η ενασχόληση με την ενόργανη γυμναστική ειδικά στην Ελλάδα συνοψιζόταν σε μια φράση;
“Ελληνική ψυχή”!

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά που σας έχει δώσει το άθλημά σας όλα αυτά τα χρόνια;
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από την ικανοποίηση που νιώθεις με την επίτευξη του κάθε στόχου που βάζεις.

Και ποια η μεγαλύτερη στεναχώρια;
Νομίζω ότι η μεγαλύτερη μου στεναχώρια ήταν στο Ρίο, με την πτώση μου από τη δοκό…

millousi2

Έχετε πολύ μεγάλες διεθνείς επιτυχίες, σε μια ηλικία σχεδόν εξωπραγματική για αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα τού να είσαι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια σε μεγάλους αγώνες;
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ο σεβασμός που εισπράττεις από όλους μέσα στους αγώνες – είτε χάνεις, είτε κερδίζεις. Και, αν έπρεπε να πω κάτι ως μειονέκτημα, ίσως θα έλεγα ότι είναι δύσκολο να γνωρίζεις ότι δεν έχεις πολλές ευκαιρίες ακόμα…

Παρόλο που, αν κάνεις πρωταθλητισμό, χρειάζεται να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά σ’ αυτό, θεωρείτε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο μεταξύ ενός αθλητή που έχει μετατραπεί σε μηχανή και ενός αθλητή που παραμένει (στο μέτρο που μπορεί) “κανονικός άνθρωπος”;
Η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό προϋποθέτει το να είσαι αθλητής ψυχή τε και σώματι. Όμως, είναι σημαντικό να έχουμε και στιγμές χαλάρωσης με τους φίλους και την οικογένειά μας, αλλά και να κάνουμε πράγματα που μας ηρεμούν, για να καθαρίζει το μυαλό από την καθημερινή επίπονη ρουτίνα.

Τελικά, ποιος πιστεύετε ότι είναι πιο αποτελεσματικός: ένας αθλητής-μηχανή ή ένας πιο “ανθρώπινος” αθλητής;
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν στερεότυπα πάνω σ’ αυτό. Ο κάθε αθλητής είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και λειτουργεί με βάση αυτό που κάνει σ’ εκείνον καλό – αρκεί να το γνωρίζει.

Έχετε δηλώσει ότι ένα όνειρό σας είναι να φτιάξετε ένα προπονητικό κέντρο για παιδιά. Πόσο σημαντική είναι η σωστή αθλητική εκπαίδευση, ειδικά σε παιδικές προπονήσεις;
Όντως, ένα όνειρό μου είναι να φτιάξω ένα γυμναστήριο για παιδιά, βασισμένο σε ξένα πρότυπα, γιατί θεωρώ πολύ εποικοδομητικό το να ασχολούνται τα παιδιά με τον αθλητισμό, και ιδιαίτερα με την ενόργανη γυμναστική που ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία.
Τα οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί από τον αθλητισμό είναι πολλά. Πέραν της σωματικής διάπλασης και ανάπτυξης, ο αθλητισμός συνεισφέρει σημαντικά στην ψυχολογική του ανάπτυξη και, ειδικότερα, στην κοινωνικοποίησή του.

Μετά από τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις των τελευταίων χρόνων στην ενόργανη γυμναστική, θεωρείτε ότι δίνεται στο άθλημα αυτό η προσοχή και η στήριξη που του αρμόζει στη χώρα μας ή έχουμε ακόμη δρόμο;
Δυστυχώς, παρά τη σταθερά ανοδική πορεία που έχει η ενόργανη γυμναστική στην Ελλάδα, δεν έχει τη βοήθεια και την προβολή που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί έτσι ακόμη καλύτερα αυτή η πορεία στις επόμενες γενιές παιδιών.
Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη από την πολιτεία, καλύτερες συνθήκες προπόνησης, κίνητρα, επαγγελματική αποκατάσταση και νέες ιδέες. Ο αθλητισμός είναι κομμάτι του πολιτισμού μας, πρέπει να τον υποστηρίξουμε!

Είστε μέλος της Επιτροπής “Αθλητισμός και Γυναίκα”, η οποία άρχισε να δραστηριοποιείται δυναμικά, με σκοπό την ισχυροποίηση της θέσης της γυναίκας στον Αθλητισμό. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την πρωτοβουλία.
Ήταν μια υπέροχη πρωτοβουλία της προέδρου της επιτροπής, κας Ξένιας Αργειτάκη, για να δοθεί ένα κίνητρο ώστε να έρθουν όλο και περισσότερες γυναίκες στον αθλητισμό και σε διοικητικούς ρόλους.
Είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν και άλλες τέτοιες ενέργειες τόσο από την Επιτροπή “Αθλητισμός και Γυναίκα”, όσο και από την Επιτροπή Αθλητών, στην οποία και προεδρεύω. Είμαστε όλοι γεμάτοι αισιοδοξία και όρεξη να βοηθήσουμε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην πολύτιμη συνεχή προσπάθεια των αθλητών, αλλά και των υποστηρικτών του αθλητισμού/πρωταθλητισμού!