Μαλού Λαρσινού | Ο άνθρωπος που σέβεται το σώμα του είναι εκείνος που το ακούει - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Μαλού Λαρσινού: «Ο άνθρωπος που σέβεται το σώμα του είναι εκείνος που το ακούει»

H ίδια λέει ότι, για να αρχίσει κανείς να χάνει βάρος, δεν πρέπει να ξανακάνει δίαιτα. Από αυτό και μόνο, θα σου κινήσει το ενδιαφέρον. Αν ακούσεις την όλη φιλοσοφία της, θα σε κερδίσει, βάζοντάς σε στη διαδικασία να την παρακολουθείς όλο και πιο συχνά. Η health and wellness coach Μαλού Λαρσινού θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου και να αρχίσεις να αφουγκράζεσαι τα “θέλω” του. Σκοπός της είναι να κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο χαρούμενη – και μάλλον το πετυχαίνει…

Συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

_Τι είναι αυτό που μας έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στο να αναζητούμε έναν health and wellness coach; Μας αναγκάζει ο τρόπος ζωής μας ή μήπως είμαστε πλέον πιο “διαβασμένοι”, σε σχέση με τη σημασία της αυτοφροντίδας;
Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός: Η ζωή, τα τελευταία 20-30 χρόνια, ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ αγχωτική και κουραστική, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την τύχη/ατυχία (αυτό είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι) να γίνει μια έκρηξη στη «βιομηχανία του wellness». Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει ο κόσμος να αποκτά περισσότερες γνώσεις σχετικά με το ευ ζην. Αυτά, λοιπόν, τα ερεθίσματα που πέρασαν στον κόσμο κυρίως μέσω των media, τον έκαναν να ψαχτεί λίγο παραπάνω και να μάθει. Η γνώση είναι το πρώτο “βήμα” που κάνει κανείς για να μπει στο “σπίτι” του wellness.
Έτσι, πολλοί άρχισαν να το ψάχνουν: Μήπως το να τρώω πιο σωστά με βοηθά; Μήπως το να κοιμάμαι καλύτερα με βοηθά; Όσοι πείστηκαν, το συνέχισαν. Γιατί, κακά τα ψέματα, μόνο όταν δεις αποτελέσματα στον εαυτό σου πείθεσαι.
Τον τελευταίο χρόνο, ήρθε και η καραντίνα, η οποία τόνισε ακόμα περισσότερο το πόση σημασία έχει η ποιότητα ζωής και το να είσαι καλά με τον εαυτό σου. Οπότε, ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδήγησε πολλούς ανθρώπους να στραφούν στο ευ ζην.

_Παρόλο που, προφανώς, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και ζητούμενα, ποιο θα έλεγες ότι είναι το πιο κοινό πρόβλημα που συναντάς σε όσους απευθύνονται σε σένα; Είναι το ψυχολογικό, είναι η διατροφή, οι διαταραχές του ύπνου…;
Αν το δούμε επιφανειακά, θα σου έλεγα «διαχείριση βάρους» και «εφαρμογή καλών συνηθειών στην καθημερινότητα».
Πρέπει, βέβαια, να πούμε εδώ ότι οι «καλές συνήθειες» για τον κάθε άνθρωπο είναι ένα κομμάτι τελείως διαφορετικό, γι’ αυτό και αντιμετωπίζω τον καθένα ως εντελώς διαφορετική οντότητα: Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους ή ένα ωράριο που να ταιριάζει σε όλους.

_Σε ρωτάω ακριβώς, επειδή ξέρω ότι δεν είσαι ο τύπος που έχει ένα «δεκάλογο συμβουλών», τον οποίο δίνει σε όλους ανεξαιρέτως…
Κοίτα, στη διατροφή υπάρχουν πέντε πράγματα που είναι κοινά για όλους: η ζάχαρη, ας πούμε, σε όλους κάνει κακό. Τα λαχανικά σε όλους κάνουν καλό, αλλά… μπορεί π.χ. εμένα η μελιτζάνα να με πρήζει, ενώ εσένα να σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία. Οπότε, δεν πρόκειται σε σένα να πω «μη φας μελιτζάνα», την οποία εγώ θα απέφευγα. Για μένα, λοιπόν, το πρώτο βήμα προς την ευεξία είναι ο πειραματισμός, γι’ αυτό και λέω σε όλους «Πειραματιστείτε, μάθετε το σώμα σας».
Σε όλους θα πω εκείνα τα πέντε πράγματα που αποδεδειγμένα κάνουν κακό, αλλά από εκεί και πέρα θα δούμε μαζί με τον καθένα ξεχωριστά τι του ταιριάζει. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα μήνα για να βρούμε τι και πώς. Κατ’ αρχάς, ένας “κοιμισμένος” μεταβολισμός χρειάζεται 21 μέρες μόνο και μόνο για να κάνει reset…

_Και πώς ξεχωρίζεις έναν άνθρωπο με “κοιμισμένο” μεταβολισμό;
Από τα “συμπτώματα” που μου περιγράφει. Πρέπει να σου πω ότι ο κοινός παρονομαστής όλων είναι ένα βαρύ ιστορικό δίαιτας – γιατί είναι γνωστό ότι η δίαιτα καταστρέφει τον μεταβολισμό.
Θα σε προλάβω εδώ και θα διευκρινίσω ότι είναι άλλο πράγμα η δίαιτα, κι άλλο η διατροφή…

_Με πρόλαβες, όντως, γιατί θα σου ζητούσα να μου εξηγήσεις λιγάκι αυτή τη συμβουλή που δίνεις συχνά: «Για να αρχίσεις να χάνεις βάρος, πρέπει να σταματήσεις να κάνεις δίαιτα!». Αυτό ακούγεται λίγο αντιφατικό…
Οι γκουρού της κοινότητας του wellness αυτό το ονομάζουν το «παράδοξο της δίαιτας» (“diet paradox”)!
Τι σημαίνει “δίαιτα”; Όταν μπαίνουν κανόνες και “πρέπει” για τις ομάδες τροφών, τους συνδυασμούς και τις ώρες που πρέπει να τρως, αυτό είναι δίαιτα. Κι όμως, το σώμα μας είναι φτιαγμένο από τη Φύση να λειτουργεί τέλεια στο περιβάλλον του, ξέρει πολύ καλά τι να ζητήσει και πότε να το ζητήσει.
Το ξέρεις ότι το 49% των ανθρώπων, που κάνουν συνέχεια δίαιτες, καταλήγουν μετά να κάνουν υπερφαγικά επεισόδια; Κι αυτό γιατί; Είναι πολύ απλό: όταν έχεις στερήσει στον οργανισμό σου το ένα πράγμα που χρειάζεται…
Η τροφή είναι ένα απαραίτητο καύσιμο που χρειάζεται ο οργανισμός για ενέργεια. Και οι θερμίδες, με τις οποίες όλοι παθαίνουμε πανικό, τι είναι; Είναι μονάδες μέτρησης αυτής της ενέργειας! Εγώ λέω τις θερμίδες «το smoothie μας». Κι αν τύχει κάποια στιγμή να πάρεις αυτές τις θερμίδες από πατατάκια ή από παγωτό… ε, δεν πειράζει να γίνει κι αυτό μια φορά!
Τι θέλω να πω: Πρέπει, καμιά φορά, να προσέχουμε και το μυαλό μας. Ακόμα και κοινωνικά να το δεις, βλέπεις ότι οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα αρχίζουν να κλείνονται στον εαυτό τους. Κι αυτό, γιατί συχνά όταν π.χ. τους καλούν έξω, λένε «Μα και να βγω, δεν μπορώ να φάω, δεν μπορώ να πιω, οπότε άσ’ το… Καλύτερα να κάτσω σπίτι». Κι όταν κάποτε έρθει η ώρα να βγούνε έξω, δεν εμπιστεύονται πλέον τον εαυτό τους! Και τι είναι το κλασικό που γίνεται; Όταν είναι να βγουν, κάθονται και λιμοκτονούν όλη μέρα, με αποτέλεσμα την ώρα του φαγητού να μη σκέφτονται φυσιολογικά. Αν το σκεφτείς, το σώμα που λιμοκτονεί δεν έχει την απαραίτητη γλυκόζη για να σκεφτεί φυσιολογικά – και, τελικά, καταλήγεις να τρως τα πάντα όλα! Κι έτσι, από το ένα σοκ, της λιμοκτονίας, πας στο άλλο σοκ, της υπερφαγίας!


Δεν υπάρχει µια δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους, ούτε ένα ωράριο που να ταιριάζει σε όλους.


_Και πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός από τέτοιες ακραίες διατροφικές συμπεριφορές;
Ο μεταβολισμός τι είναι; Είναι μια σειρά λειτουργιών του σώματος, με σκοπό να μας κρατάνε σε ισορροπία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του βάρους μας. Ωστόσο, το βασικότερο που πρέπει να φροντίσει ο μεταβολισμός είναι το να λειτουργεί σωστά η καρδιά, τα πνευμόνια μας, το κυκλοφορικό μας…
Αν ο μεταβολισμός χρειάζεται 10 για να είναι αποτελεσματικός, κι εσύ του δίνεις 8 ή 7, θα πει «ώπα!» και θ’ αρχίσει να αποθηκεύει την ενέργεια που λαμβάνει, όση κι αν είναι αυτή, για να μπορέσει να κάνει τις βασικές του λειτουργίες. Πρόκειται καθαρά για ένα μηχανισμό επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, επειδή το σώμα είναι πραγματικά ιδιοφυές, όταν αντιληφθεί τον “κίνδυνο” αρχίζει να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, κάνοντας “οικονομία”.
Το σώμα, λοιπόν, επειδή χρειάζεται να εξασφαλίσει ενέργεια από αλλού, ουσιαστικά διασπά τον μυ για να πάρει πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να χάσει μυϊκή μάζα. Γι’ αυτό και οι γρήγορες, εξαντλητικές δίαιτες είναι και οι χειρότερες…

_Όλες αυτές οι ακραίες προσπάθειες για απώλεια βάρους συνδέονται άμεσα και με το φαινόμενο του “body shaming”, το οποίο φαίνεται να έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια. Θέλω να μου μιλήσεις λίγο γι’ αυτό…
Κοίτα… όλο αυτό οφείλεται στα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν επικρατήσει και προβάλλονται μέσα από τα media. Μην ξεχνάς ότι, για πάρα πολλά χρόνια, το πρότυπο γυναίκας που κυριαρχούσε ήταν εκείνο της Κέιτ Μος – μιας γυναίκας που έχει παραδεχτεί και δημόσια ότι ήταν εθισμένη σε ουσίες, ήταν πάρα πολύ αδύνατη και, γενικώς, είχε μία εικόνα που απείχε πολύ από το φυσιολογικό.
Επίσης, λάβε υπ’ όψιν σου και κάτι άλλο που έχει επικρατήσει: Ποια κοπέλα θεωρείται άξια θαυμασμού; Εκείνη που κατάφερε να πειθαρχήσει σε μια δίαιτα και «να το ράψει», εκείνη που πλακώθηκε στο γυμναστήριο και έχασε κιλά. Επιβραβεύουμε το αυτομαστίγωμα και την καταπόνηση του ανθρώπινου σώματος! Μα ποιος είπε ότι το σώμα το χρειάζεται αυτό; Ήξερε ο Νεάντερταλ να κάνει TRX και βάρη;

_Άρα;
Το σώμα, ουσιαστικά, χρειάζεται κίνηση! Όποια κίνηση και να του δώσεις! Επιπλέον, παίζει ρόλο και η φάση στην οποία βρισκόμαστε, τα επίπεδα του στρες… Σ’ εμάς, τις γυναίκες, παίζουν ρόλο και οι ορμόνες… Αυτοί οι παράγοντες είναι που ορίζουν το πώς θέλει το σώμα να λειτουργεί, αλλά και την κίνηση που χρειάζεται κάθε φορά. Εγώ την άσκηση τη λέω “κίνηση”.
Μα το βλέπω και σε μένα: τη μια μέρα μπορεί να κάνω πιλάτες, την άλλη να πάω για περπάτημα, την άλλη να χορέψω… Λειτουργώ ανάλογα με το τι μου λέει το σώμα μου. Και, πίστεψέ με, αυτό το έμαθα μετά από πολύ μεγάλη καταπόνηση στην οποία το είχα υποβάλει, το είχα φτάσει στα όριά του!
Ο άνθρωπος που σέβεται το σώμα του είναι εκείνος που το ακούει. Είναι εκείνος που θα το ξεκουράσει όταν χρειαστεί, και που θα το φτάσει εκεί που πάει. Φυσικά και κάνει καλό η γυμναστική… δεν πρόκειται να κάνεις το τέλειο σώμα μόνο περπατώντας, δεν λέω αυτό. Απλώς δεν λειτουργούν όλα τα σώματα με τον ίδιο τρόπο.

_Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι το “body shaming” είναι μια στρέβλωση, αφού για τον καθένα το “φυσιολογικό” είναι διαφορετικό…
Ακριβώς! Μα, αν το καλοσκεφτείς, το “body shaming” υπάρχει παντού: είσαι ψηλή/είσαι κοντή, έχεις χαλαρό μπρατσάκι/έχεις γραμμωμένο μπρατσάκι, έχεις πολλά κιλά/έχεις λίγα κιλά, έχεις καμπύλες/δεν έχεις καμπύλες…
Ουσιαστικά, νιώθεις άσχημα για το σώμα σου! Γιατί αυτό μας έχουν επιβάλει: υπάρχει ένα πρότυπο που είναι έτσι, ένα άλλο πρότυπο που είναι αλλιώς, υπάρχει η Ελληνίδα μάνα που έχει άλλη άποψη, υπάρχουν τα media που λένε κάτι άλλο… και παθαίνεις ένα κοκομπλόκο!

_Πόσο θεωρείς ότι τα social media έχουν συμβάλει σ’ αυτό;
Πάρα πολύ! Και δεν είναι κι αληθινό αυτό που βλέπεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που βλέπεις στα social δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα και την αλήθεια: υπάρχουν, ας πούμε, τα φίλτρα. Το τι μπορείς να κάνεις με αυτά… μπορείς να κάνεις παπάδες! Γιατί, λοιπόν, να επηρεάζεσαι από αυτή την εικόνα που βλέπεις, και να μπαίνεις στη διαδικασία της σύγκρισης;
Έχω ξαναπεί ότι το μόνο καλό που έκαναν οι Καρντάσιαν ήταν το ότι άλλαξαν τα πρότυπα ομορφιάς, ανέδειξαν ένα πιο υγιές πρότυπο σώματος. Αλλά κι αυτές, από ένα σημείο και μετά, ξέφυγαν: το σώμα που βλέπουμε εκεί είναι πλέον πλαστικό. Δεν γίνεται να έχεις μέση δαχτυλίδι και τον ποπό τεράστιο… Το λένε και μόνες τους ότι έχουν κάνει άπειρες πλαστικές.
Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι κατά της πλαστικής επέμβασης. Αν τονώνει την αυτοπεποίθησή σου, τότε να την κάνεις! Απλά χρειάζεται μέτρο. Γιατί, τελικά, όλα αυτά τα κάνουμε για να νιώσουμε καλά με το σώμα μας. Πρέπει, όμως, να κάνουμε πρώτα δύο βήματα πίσω και να το ακούσουμε. Εκείνο ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται: και τη σαλάτα του θα τη ζητήσει, και τη γυμναστική του θα τη ζητήσει, και την ηρεμία του θα τη ζητήσει, και το παγωτό του θα το ζητήσει…
Ο μεγαλύτερος καθηγητής μου στην Αμερική, κάθε φορά που του κάναμε ερωτήσεις, μας έλεγε: “Guys… it’s just food”! Κι άμα το σκεφτείς, είναι απλά φαγητό! Εμείς είμαστε εκείνοι που του δώσαμε άλλη διάσταση: του δίνουμε ονόματα, του δίνουμε κλάσεις, “σκούφους”… Το φαγητό είναι απλά ενέργεια, και χαρά, και αναμνήσεις!
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ό,τι τα κάνουμε εμείς. Κι εμένα ο σκοπός μου είναι να κάνω τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και πιο χαρούμενη.

Η Μαλού Λαρσινού είναι πιστοποιημένη health, wellness and lifestyle coach, συν-ιδρύτρια της Life Clinic Group και του Nama.
YouTube: Malou Larsinou
Instagram: @maloularsinou


“SummerU”
Η Μαλού Λαρσινού έχει σχεδιάσει γι’ αυτό το καλοκαίρι ένα πρακτικό σεμινάριο 8 εβδομάδων, με εμπνευσμένα video, ασκήσεις, tips και συνταγές, διαλογισμούς και live συνεδρίες.
Σ’ αυτό η ίδια συμπυκνώνει τις γνώσεις, τη θετική της διάθεση και όλες τις δοκιμασμένες πρακτικές, και υπόσχεται να μας κάνει να εξωτερικεύσουμε την πιο δυνατή, λαμπερή και θηλυκή πλευρά του εαυτού μας. Ήρθε η στιγμή να δούμε το καλοκαίρι… αλλιώς!