Σωκράτης Γουρλής: «O ιδιωτικός τομέας πρωτοστατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Σωκράτης Γουρλής: «O ιδιωτικός τομέας πρωτοστατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Στις μέρες της πανδημίας, οι διαγνωστικές εξετάσεις πέρασαν σε πρώτο πλάνο, αφού ο κορονοϊός «επέβαλε» στη ζωή μας τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο. Και, κάπως έτσι, τα διαγνωστικά κέντρα μετατράπηκαν σε νέα και απαραίτητα σημεία συνάντησης ώστε, μέσω του ελέγχου της υγείας μας, να μπορέσουμε να πορευτούμε στη νέα πραγματικότητα χωρίς προβλήματα. Κι επειδή, όπως πάντα, ο δημόσιος τομέας υστερεί σε υποδομές και τεχνολογία, οι περισσότεροι πολίτες προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας την κίνηση ειδικά στα διαγνωστικά κέντρα ακόμη και κατά 40% σε συγκεκριμένες εξετάσεις, τις οποίες προβλέπει το πρωτόκολλο του Covid. Ο Σωκράτης Γουρλής, Σύμβουλος Διοίκησης και Μέλος Δ.Σ. του Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, μας μεταφέρει τις εμπειρίες του μετά από δύο χρόνια πανδημίας και χιλιάδες ασθενείς που πέρασαν το κατώφλι της αλυσίδας των διαγνωστικών κέντρων του ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. 

_Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που είδατε τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια με την πανδημία;
Κατ’ αρχάς, έχει αλλάξει όλη η νοοτροπία των πολιτών. Ο κορονοϊός σε έναν βαθμό μάς έκανε συνεπείς, καθώς θα πρέπει να υποβαλλόμαστε σε συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις μετά τη νόσηση, που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του Covid. Άρα, αυτή η αναβλητικότητα που έχουμε συνήθως όλοι οι Έλληνες με τις προληπτικές εξετάσεις, σε έναν μεγάλο βαθμό έχει εξαλειφθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράψαμε αύξηση κατά 30% στις αξονικές και ακτινογραφίες θώρακος, αλλά και στα τρίπλεξ καρδιάς, που προβλέπονται από τη διαδικασία μετά από επιμόλυνση από τον ιό. Πρέπει, δηλαδή, όσοι έχουν νοσήσει από Covid να ελεγχθούν εργαστηριακά εάν έχουν συνέπειες στον πνεύμονα και την καρδιά.
Αυτό και μόνο κάνει τα διαγνωστικά κέντρα απαραίτητα πια στη ζωή μας, αφού, θέλοντας και μη, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό.

_Τα διαγνωστικά κέντρα, όμως, κυριάρχησαν και στο θέμα των τεστ για τον κορονοϊό. Αυτό πόσο άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας τους;
Η αλήθεια είναι ότι διαγνωστικά κέντρα από την αρχή ρίχτηκαν στη μάχη για τον Covid, γιατί προέκυψε αιφνιδιαστικά μία μεγάλη ανάγκη για όλο τον πληθυσμό και έπρεπε να ανταποκριθούμε. Μέσα στην αναστάτωση που υπήρχε, ειδικά το πρώτο διάστημα της πανδημίας όπου δεν είχαμε και γνώση όλοι οι πολίτες για το τι μας περιμένει, εμείς επιλέξαμε να πραγματοποιούμε εξετάσεις ποιοτικές, ώστε να υπάρχει μεγάλη σιγουριά στα αποτελέσματα που θα δίναμε στους πολίτες. Γι’ αυτό και, όταν βγήκαν τα πρώτα διαγνωστικά τεστ, επιλέξαμε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να προμηθευτούμε τα αναλώσιμα (kit) των τεστ, ώστε να έχουμε απολύτως ακριβή αποτελέσματα, άμεσα και ποιοτικά.
Βέβαια, σε αυτήν την πανδημία είδαμε να χρησιμοποιούνται και διάφορα μη εγκεκριμένα τεστ, με αμφίβολα αποτελέσματα. Συνέπεια, όμως, ήταν να βγαίνουν ψευδώς αρνητικά τα αποτελέσματα και ο πολίτης να μένει ήσυχος, ενώ στην ουσία νοσούσε από κορονοϊό και δεν το γνώριζε.
Εμείς θέλαμε να υπάρχει μεγάλη σιγουριά για όλα. Επιλέξαμε τα πιο ποιοτικά τεστ, δημιουργήσαμε ειδικούς χώρους για τη δειγματοληψία, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, ενώ τηρήσαμε απαρέγκλιτα και όλα τα μέτρα για την προστασία του προσωπικού μας.

_Στην πανδημία διαπιστώσαμε, πάντως, την ανάγκη για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πριν δηλαδή φτάσουμε σε νοσοκομείο. Ο ιδιωτικός τομέας κάλυψε αυτό το κενό του δημόσιου συστήματος;
Νομίζω ότι η χώρα μας, και ειδικά ο ιδιωτικός τομέας, προέχει στο θέμα της τεχνογνωσίας στην Πρωτοβάθμια. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πανδημία, καθώς έχουν δαπανηθεί μεγάλα κεφάλαια για την ανανέωση του εξοπλισμού για να αγοραστούν συστήματα τεχνολογίας αιχμής. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Έλληνας εξεταζόμενος δεν στερείται τίποτε σε σύγκριση με τον Γερμανό, τον Γάλλο ή τον Άγγλο.
Όλες οι σύγχρονες τεχνικές εξέτασης εφαρμόζονται στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενίοτε και νωρίτερα.

_Στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας για όλο τον πληθυσμό, ο ιδιωτικός τομέας τι εμπλοκή θα έχει;
Ο ιδιωτικός τομέας τελικά απεδείχθη ότι όχι μόνο συμπληρώνει το δημόσιο σύστημα, αλλά πολλές φορές έρχεται να καλύψει και τις πολύ μεγάλες του ελλείψεις. Μάλιστα, έναντι του δημόσιου συστήματος, ο ιδιωτικός τομέας πρωτοστατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όπου το ΕΣΥ υστερεί σημαντικά.
Γι’ αυτό, στην περίπτωση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων προς τους πολίτες, ο ιδιωτικός τομέας θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς έχει και την κατάλληλη υποδομή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, και πριν την πανδημία, 9 στους 10 πολίτες πήγαιναν σε ιδιωτικά κέντρα για να κάνουν τις εξετάσεις τους ή να λάβουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

_Ακούμε τελευταία για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων. Πώς ακριβώς γίνεται αυτό και τι επιπλέον μας προσφέρει;
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων και αποτελεί μία υπερσύγχρονη βάση δεδομένων, τα οποία βασίζονται σε συγκεκριμένους αλγόριθμους, δίνοντας τη δυνατότητα οι εξετάσεις να γίνονται σε μικρότερο χρόνο, ενώ εντοπίζονται και «κρυμμένες» παθήσεις που πιθανώς να μην μπορούσε κανείς να τις εντοπίσει διαφορετικά.
Η τεχνητή νοημοσύνη, ουσιαστικά, βοηθά τους γιατρούς να αναγνωρίζουν στοιχεία στις εξετάσεις που ενδεχομένως να μην τα έβλεπαν με γυμνό μάτι ή θα χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο μελέτης και επεξεργασίας. Συνεπώς, έρχεται βοηθητικά να συμβάλει σε πιο ποιοτικά και αξιόπιστα δεδομένα και αποτελέσματα. Και επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μάς παραπέμπει συνήθως σε κάτι εξωπραγματικό από το μέλλον, σας διαβεβαιώ ότι τα μηχανήματα δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Απλά οι διαγνωστικές εξετάσεις με τη συμβολή της τεχνολογίας έχουν καλύτερη ποιότητα και είναι πιο ακριβείς.

Δεν έχουµε να ζηλέψουµε τίποτε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Έλληνας εξεταζόµενος δεν στερείται τίποτε, σε σύγκριση µε τον Γερµανό, τον Γάλλο ή τον Άγγλο.

_Από το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ που αφορούν σε 10 εκατ. κατοίκους. Πώς κρίνετε την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στις διαγνωστικές εξετάσεις;
Είναι αλλαγές που άργησαν κιόλας να γίνουν στη χώρα μας. Και για να εξηγήσουμε:
Τα ποιοτικά κριτήρια, κατ’ αρχάς, διασφαλίζουν ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει τις πιο ποιοτικές και πιο ασφαλείς υπηρεσίες. Θα επισκέπτεται, δηλαδή, με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα που θα είναι 100% έγκυρα, με ποιοτικές εξετάσεις. Το νέο σύστημα θα ευνοήσει τους ασφαλισμένους.
Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ απλά αποζημιώνει με έναν ποσοτικό τρόπο τις εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι, με βάση απλά τον αριθμό τους, ενώ ουσιαστικά λειτουργεί και τιμωρητικά σε όσους επενδύουν σε νέα σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά μηχανήματα. Ενδεικτικά να σας πω ότι, σήμερα, ένα μηχάνημα για διαγνωστικές εξετάσεις που είναι παλαιότητας 25 και 30 ετών, αποζημιώνεται καλύτερα από ένα μηχάνημα που μπορεί να είναι του 2020 ή του 2021.
Συνεπώς, οι αλλαγές θα φέρουν μία ισορροπία και μία ισότητα στην αντιμετώπιση όσων παρέχουν υπηρεσίες υγείας.

_Ο Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ έκλεισε 35 χρόνια λειτουργίας στη χώρα. Πόσο έχει αλλάξει η αντίληψη της επιχειρηματικότητας μέσα σε αυτές τις δεκαετίες;
Ο Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ξεκίνησε το 1986, οπότε και φέραμε τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι, από τότε, υπήρχε μία πολύ προωθημένη αντίληψη για τις επενδύσεις, καθώς αυτός ήταν ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος στα Βαλκάνια.
Με τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν πλέον και τις νέες εφευρέσεις, επενδύουμε μόνο σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Είναι πια ο μόνος τρόπος για να παρέχει κανείς ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν την υγεία τους σε κάποιον με αξιοπιστία και με τεχνολογία αιχμής.

_Βέβαια, από το 1986 μέχρι σήμερα, έχετε μεγαλώσει αρκετά…
Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε με ένα διαγνωστικό κέντρο στο Χαλάνδρι, που ακόμη και σήμερα είναι το κεντρικό μας και για λόγους συναισθηματικούς, και πλέον ο Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ διαθέτει συνολικά 9 διαγνωστικά κέντρα και μια εξειδικευμένη Ογκολογική Κλινική, με συστήματα ρομποτικής ακτινοχειρουργικής και ακτινοθεραπείας. Και σε αυτήν την περίπτωση, ήταν το 3ο μηχάνημα που μπήκε στη Ευρώπη, το 2006. Προσπεράσαμε, δηλαδή, πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ.