Παρίσι: Η φωτεινή πόλη των μουσείων και των γκουρμέ απολαύσεων | Ταξίδι - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ταξίδι

Παρίσι: Η φωτεινή πόλη των μουσείων και των γκουρμέ απολαύσεων

Ένα… τανγκό στο Παρίσι –αλλά όχι το τελευταίο– μάς λικνίζει σε μουσεία και γκαλερί, μας περιστρέφει σε όμορφα μπιστρό και καλαίσθητα καφέ, και οδηγεί τα βήματά μας σε συνοικίες πάλαι ποτέ αμαρτωλές, αλλά πάντα γοητευτικές. 

της Έλενας Κιουρκτσή

Η Πόλη του Φωτός, των ερωτευμένων, των καλλιτεχνών και των μποέμ έχει χάσει λίγο την παλιά της λάμψη. Κι αυτό γιατί το Παρίσι στην καθημερινότητά του είναι αγχωτικό, θορυβώδες, με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση και διαρκώς αυξανόμενους κλοσάρ στους δρόμους του – όπως είναι πλέον οι περισσότερες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Καθώς η φήμη του αφορά παλαιότερες εποχές, το Παρίσι δείχνει να μοιάζει πλέον με τις… πολυδιαφημισμένες συναυλίες του Πωλ Μακ Κάρτνευ, όπου ερμηνεύει τραγούδια των Μπητλς, χωρίς τους Μπητλς.

Όμως παρά την “ξεθωριασμένη” γοητεία του, το Παρίσι δεν παύει να προσφέρει άπειρες επιλογές για ψυχαγωγία και διασκέδαση, ενώ τα μουσεία και τα μνημεία του παραμένουν μοναδικά και αξεπέραστα.


7+1 άγνωστες πληροφορίες για τον Πύργο του Άιφελ
1. Όπως τον χαρακτήρισαν αρχικά διανοούμενοι και μεγαλοαστοί, ήταν μια “άσχημη και κακόγουστη ξύστρα για μολύβια”. Κατασκευάστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Γουστάβο Άιφελ για τη Διεθνή Έκθεση του 1889, ο οποίος επικρίθηκε σφόδρα γι’ αυτό το “τερατούργημα”.
2. Χτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και ήταν συμφωνημένο να παραμείνει στη θέση του μόνο για 20 χρόνια.
3. Το 1889 είχε βαφτεί αρχικά κίτρινος και, από το 1954 μέχρι και το 1961, καφέ.
4. Από το 1920 ως το 1930, η μια του πλευρά ήταν γεμάτη από διαφημιστικές αφίσες της Citroën. Όμως, παρότι τότε ο Πύργος λειτουργούσε ως σταντ για διαφημιστικά, καμία άλλη μάρκα εκτός της προαναφερθείσας δεν τον χρησιμοποίησε για να αναρτήσει τις διαφημίσεις της.
5. Το 1889 η Γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” εγκατέστησε στον 2ο όροφο του Πύργου το τυπογραφείο της.
6. Σύμφωνα με μετρήσεις, κατά τον χειμώνα ο Πύργος είναι 10 με 20 εκατοστά πιο κοντός.
7. Είναι το πρώτο σε επισκέψεις μνημείο, με 7.000 επισκέπτες καθημερινά.
8. Κάθε βράδυ φωτίζει ολόκληρη την πόλη και, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, αλλάζει χρώματα. Το καλύτερο σημείο για να τον απολαύσουμε φωτισμένο είναι από την πλατεία του Τροκαντερό.


paris2

13+1 λόγοι για να βρεθούμε στο Παρίσι
1. Πύργος του Άιφελ
Σύμβολο της πόλης και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα στον κόσμο. Έχει ύψος 300,51 μέτρα και το βράδυ φωτίζεται με περισσότερα από 292.000 Watt. Να έχουμε υπ’ όψιν ότι πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή, γιατί οι ουρές στην είσοδο –όπως σχεδόν σε όλα τα αξιοθέατα του Παρισιού– είναι ατελείωτες. Τα καλό είναι ότι ο Πύργος είναι επισκέψιμος έως τις 23:00.

2. Μουσείο του Λούβρου
Από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, φιλοξενεί 35.000 έργα Τέχνης, σε μια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε πολλές ώρες –ή και… μέρες– για να θαυμάσουμε τις συλλογές του, ενώ ανάμεσα στα ονομαστά εκθέματα είναι το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης και το πορτρέτο με το αινιγματικό χαμόγελο της Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Χαρακτηριστική είναι και η γυάλινη πυραμίδα του μουσείου που βρίσκεται στην αυλή του Ναπολέοντα (Cour Napoléon). Το μουσείο παραμένει κλειστό την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά, όπως και την Πρωτομαγιά.

3. Ηλύσια Πεδία και Αψίδα του Θριάμβου
Από το Λούβρο, μπορούμε να συνεχίσουμε τη βόλτα μας διασχίζοντας τα Ηλύσια Πεδία, από την πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde) μέχρι την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, όπου δώδεκα λεωφόροι συναντιούνται στην Αψίδα του Θριάμβου. Τα Ηλύσια Πεδία δημιουργήθηκαν το 1670, για να ενώσουν το Λούβρο (που τότε ήταν βασιλική κατοικία) με τους κήπους του Κεραμεικού. Σήμερα είναι η πιο εμπορική και ακριβή λεωφόρος της Γαλλίας, μήκους δύο χιλιομέτρων, με πολυτελή καταστήματα, θέατρα, ξενοδοχεία και γκουρμέ εστιατόρια.

4. Παναγία των Παρισίων (Notre Dame)
Ο καθεδρικός ναός, με τα Γκαργκόιλ και τις ζωόμορφες υδρορροές στην πρόσοψή του, έχει συνδέσει το όνομά του με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ και βρίσκεται στο νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ. Χρειάστηκαν περίπου 170 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ κατά τη Γαλλική Επανάσταση καταστράφηκε ολοσχερώς και ανακαινίστηκε κατά την περίοδο 1841-1864.

5. Μουσείο Ορσέ
Must των φιλότεχνων, το καταπληκτικό αυτό μουσείο στεγάζεται σε έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό που χτίστηκε το 1900 και χρησιμοποιήθηκε από τον Orson Welles για την ταινία του “Η Δίκη”, το 1962. Φιλοξενεί συλλογές από έργα του Βαν Γκογκ, του Τουλούζ Λωτρέκ και του Μονέ, καθώς και γλυπτά του Ντεγκά. Τις Δευτέρες, την Πρωτομαγιά και την ημέρα των Χριστουγέννων είναι κλειστό.

6. Μονμάρτη
Ίσως η πιο γραφική και ατμοσφαιρική συνοικία του Παρισιού, με τη λιθόστρωτη πλατεία Place du Tertre, που φιλοξενεί καβαλέτα καλλιτεχνών, πρόθυμων έναντι αμοιβής να φιλοτεχνήσουν την καρικατούρα μας ή το πορτρέτο μας. Στα στενά της Μονμάρτης “καραδοκούν” μαγαζάκια με σουβενίρ (όχι απαραίτητα καλαίσθητα), αλλά και κάποια χαρακτηριστικά παριζιάνικα καφέ. Προσοχή στους πορτοφολάδες και τους παπατζήδες.

7. Βασιλική Σακρ Κερ
Δεσπόζει στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτης και χτίστηκε ως φόρος τιμής στους 58.000 πεσόντες στρατιώτες του γαλλοπρωσικού πολέμου. Είναι αφιερωμένη στην Ιερή Καρδιά του Χριστού και η καμπάνα της είναι από τις βαρύτερες του κόσμου, καθότι ζυγίζει 18,5 τόνους.

8. Κέντρο Ζορζ Πομπιντού
Στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού και υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο –αν και το εσωτερικό του είναι μάλλον πιο καλαίσθητο– και συνήθως φιλοξενεί εξαιρετικές εκθέσεις.

9. Καρτιέ Λατέν
Στα στενά του θα συναντήσουμε υπέροχα μπιστρό και επισκέπτες κάθε ηλικίας, που επιλέγουν τα καφέ και τα εστιατόρια της περιοχής για να χαλαρώσουν με ένα γεύμα ή ένα ποτό. Εκεί βρίσκεται και το επιβλητικό Πάνθεον, στην κορυφή του λόφου της Σαιν Ζενεβιέβ.

10. Μουσείο του Ροντέν
Στεγάζεται σε ένα καλαίσθητο παριζιάνικο κάστρο –που κάποτε λειτουργούσε ως ξενοδοχείο– με στοιχεία από τη ζωή και το έργο του περίφημου γλύπτη του 19ου αιώνα Ωγκύστ Ροντέν. Εκεί θα θαυμάσουμε το γλυπτό “Ο Στοχαστής”, αλλά και το πιο φημισμένο και συγκινητικό έργο του “Το Φιλί”: ένα παθιασμένο αγκάλιασμα νεαρού ζευγαριού, ύψους 1,80 μέτρων.

11. Καμπαρέ του Μουλέν Ρουζ
Τουριστικό κλισέ που δεν θυμίζει τίποτα από αλλοτινές εποχές τού κάποτε “άσεμνου” και σκανδαλώδους χορού καν-καν. Αξίζει, έστω για ιστορικούς λόγους, να περάσουμε απ’ έξω, για να δούμε τον χαρακτηριστικό μύλο με τη φωτεινή επιγραφή “Moulin Rouge”.

12. Κατακόμβες
Ένα από τα πιο δημοφιλή “dark tourism” αξιοθέατα του Παρισιού. Πρόκειται για ένα υπόγειο δίκτυο από σήραγγες, βάθους 20 μέτρων, που δημιουργεί έναν λαβύρινθο από σωρούς οστών. Οι ουρές των επισκεπτών είναι πελώριες, οπότε καλύτερα να αγοράσουμε τα εισιτήριά μας εγκαίρως. Εναλλακτικά, υπάρχει και το Μουσείο των Βαμπίρ με όλων των ειδών τα περίεργα αντικείμενα, όπως ένα προστατευτικό κιτ πρώτων βοηθειών κατά των βρικολάκων του 19ου αιώνα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις…

13. Περ-Λασαίζ
Το εντυπωσιακό κοιμητήριο του Παρισιού, άλλοτε κτήμα του πατέρα Λασαίζ, εξομολογητή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, στο οποίο βασίστηκε ο σχεδιασμός της Νεκρόπολης στη Γλασκόβη. Σε αυτό έχουν ενταφιαστεί προσωπικότητες, όπως ο Λαφοντέν, ο Μολιέρος, ο Μπαλζάκ, ο Σοπέν, ο Ουγκό, η Πιάφ, ο Όσκαρ Γουάιλντ και ο “βασιλιάς σαύρα” Τζιμ Μόρισον. Βέβαια, τα σκήπτρα κρατεί ένας τάφος που δεν ανήκει σε κανέναν από τους “ενθάδε κείται” σελέμπριτις, πάνω στον οποίον είναι χαραγμένα τα λόγια “Επιτέλους μόνος!”.

14. Βερσαλλίες
Αξίζει μια μονοήμερη εξόρμηση στην άλλοτε πρωτεύουσα της Γαλλίας, για να επισκεφτούμε ένα από τα πολυτελέστερα παλάτια της Ευρώπης. Περίτεχνη όαση πρασίνου, οι Κήποι των Βερσαλλιών εντυπωσιάζουν με τα σιντριβάνια, τα αγάλματα και τα πανέμορφα λουλούδια τους.

paris3

Χρήσιμες πληροφορίες
Διαμονή: Το Four Seasons George V είναι το πιο εκλεκτό και πολυτελές ξενοδοχείο του Παρισιού. Ακόμα και αν δεν μείνουμε σε αυτό, αξίζει να το επισκεφτούμε για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του. Από 800(!) ευρώ το δίκλινο (31, Avenue George V, https://www.fourseasons.com/paris/).
Σε έναν ήσυχο δρόμο καλλιτεχνικής συνοικίας, το ξενοδοχείο Istria βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Quartier Latin και έχει φιλοξενήσει πολυάριθμους καλλιτέχνες και συγγραφείς, όπως ο Μαρσέλ Ντυσάν και η Έλσα Τριολέ, η οποία έμεινε στο δωμάτιο 12 από το 1924 έως το 1929 και έγραψε εκεί το μυθιστόρημά της “Camouflage”. Από 70 ευρώ το δίκλινο (29, Rue Campagne Première, http://www.hotel-istria-paris.com/).

Γαλλική κουζίνα και κρασί: Το εμβληματικό La Tour d’ Argent τιμά την εκλεκτή γαλλική κουζίνα και οι ονομαστές κρέπες του “Belle Époque” σερβίρονται με Cointreau πορτοκάλι, προσδίδοντας μια εύγευστη διαφορετικότητα σε ένα παραδοσιακό γαλλικό επιδόρπιο (17, Quai de la Tournell, https://tourdargent.com/). Κομψοτέχνημα του 18ου αιώνα, το εστιατόριο Grand Véfour είναι το στέκι της πολιτικής και καλλιτεχνικής ελίτ εδώ και 200 χρόνια. Διαλεχτά πιάτα του: αστακός, πάπια, βατραχοπόδαρα και άφθονη μαύρη τρούφα (17, Rue de Beaujolais, http://www.grand-vefour.com/). Το σικ Le Salut du Loup, εστιατόριο του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών, διαθέτει ωραίο περιβάλλον και, ανάμεσα στα άλλα εδέσματα, σερβίρει υπέροχη σαλάτα προβενσάλ (44, Rue du Louvre, www.loup-paris.com).
Το Les Papilles είναι ένα γκουρμέ μπιστρό σε συνδυασμό με wine bar. Διαθέτει ευρεία γκάμα κρασιών “terroir”, εμποτισμένων με το άρωμα και τα χαρακτηριστικά του κλίματος της περιοχής όπου παράγονται, όπως το Petrus, το Beaujolais, το Languedoc (30, Rue Gay-Lussac, http://www.lespapillesparis.fr/). Αντίπαλο δέος για τους λάτρεις του κρασιού, οι έμπειροι σομελιέ του μπιστρό Caves Legrand, όπου θα έρθουμε “αντιμέτωποι” με περισσότερες από 3.000 ετικέτες κρασιού. Στο κελάρι του μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή σε μια οινογευστική εμπειρία (1, Rue de la Banque, www.caves-legrand.com).
Αλλά και το Les Fines Gueles διαθέτει κάβα κρασιών με περισσότερες από 800 ετικέτες από όλον τον κόσμο, σερβίρει εκλεκτά τυριά, τοπικά αλλαντικά και τον διάσημο τόνο ταρτάρ (43, Rue Croix des Petits Champs, www.lesfinesgueules.fr).

Διασκέδαση: Το Prescription Cocktail Club είναι ένα στέκι με άνετες πολυθρόνες και θορυβώδεις θαμώνες. Σερβίρει τα πάντα, από γιαπωνέζικο ουίσκι έως και “πενικιλίνη”, ένα κοκτέιλ με υγιεινά συστατικά, όπως πορτοκάλι, τζίντζερ και μέλι (23, Rue Mazarine). Περισσότερες επιλογές στα πολυσύχναστα πλακόστρωτα σοκάκια της Βαστίλλης, όπου συχνάζουν οι πιο εναλλακτικοί νέοι. Πρόκειται για την πιο ζωντανή συνοικία του Παρισιού όσον αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση, με έθνικ εστιατόρια και hip μπαράκια.

Φρου-φρου κι αρώματα: Η Γκαλερί Λαφαγιέτ είναι ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά καταστήματα του Παρισιού, με τεράστια γκάμα –κυρίως επώνυμων– προϊόντων, και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρτ νουβό κτίρια της πόλης. Υπέροχα διακοσμημένες αψίδες, εντυπωσιακή θολωτή οροφή και πανοραμική θέα από τον όγδοο όροφο, θα μας γοητεύσουν ακόμα και αν δεν ψωνίσουμε τίποτα. Και καθότι φημισμένα τα γαλλικά αρώματα, στο Serge Lutens Perfumery με το μοναδικό, σχεδόν υποβλητικό, αλχημιστικό ντεκόρ του, έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές που φέρουν την υπογραφή του Luten, με προτεινόμενο το παλιό, αλλά αξεπέραστο, Feminite du Bois (142, Galerie de Valois). Οι λάτρεις της σοκολάτας οφείλουν μια στάση στο Chocolat-Chapon, μια από τις κορυφαίες σοκολατερί της Γαλλίας (69, Rue du Bac, http://www.chocolat-chapon.com/). Ισχυρός ανταγωνιστής το Joséphine Vannier, με υπέροχες σοκολάτες σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και γεύσεις (4, Rue du Pas de la Mule, https://www.chocolats-vannier.com/).