Οικιακή Υγιεινή: Γιατί πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια μπαίνοντας στο σπίτι; | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Οικιακή Υγιεινή: Γιατί πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια μπαίνοντας στο σπίτι;

Σκεφτείτε έναν στρατό από ανθεκτικά παθογόνα βακτηρίδια στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού μας, που “καραδοκούν” ύπουλα να βλάψουν την υγεία μας. Mόνο και μόνο επειδή, απλά, κυκλοφορούμε με τα παπούτσια στο σπίτι. 

της Έλενας Κιουρκτσή

Τόσο οι Ανατολίτες, όσο και οι… Σουηδοί, φαίνεται πως κάτι ξέρουν και, πριν μπουν στο σπίτι τους, αφήνουν τα παπούτσια τους έξω. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Charles Gerba, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, έδειξε ότι υπάρχουν, κατά μέσο όρο, περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια μας, ορισμένα στελέχη των οποίων είναι αρκετά επικίνδυνα.
Για τους λόγους που πρέπει να αφήνουμε έξω τα παπούτσια και να φοράμε παντόφλες, αλλά και για τη σημασία τού να αλλάζουμε ρούχα μπαίνοντας στο σπίτι, μιλήσαμε με την Δρ. Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Κεφαλής και Τραχήλου – Παιδο ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτιδα του νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα.

Γιατί είναι καλύτερο να βγάζουμε τα παπούτσια μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι;
Αρκετές μελέτες που εξετάζουν τα βακτηρίδια που ζουν πάνω και μέσα στα παπούτσια έχουν δείξει ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουμε με αυτά μέσα στο σπίτι. Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) αποδείχθηκε το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, πιθανότατα από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κ.λπ.) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους. Είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.
Το βακτήριο Klebsiella προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία. Το δε βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Και όλα αυτά μεταφέρονται με τα παπούτσια μας στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού μας.

Εκτός από τα παπούτσια, μήπως χρειάζεται να αλλάζουμε και ρούχα;
Όπως και με τα παπούτσια, τα ρούχα επίσης μεταφέρουν αρκετούς μικροοργανισμούς. Θα ήταν συνετό, λοιπόν, να αλλάζουμε ρούχα μόλις φτάσουμε στο σπίτι, πριν κάτσουμε σε κάποιο καναπέ ή κρεβάτι.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο πού αφήνουμε τα ρούχα μας. Αποφεύγουμε να τα αφήσουμε πάνω στο κρεβάτι, στα έπιπλα ή στο μπάνιο και προτιμούμε κάποια καρέκλα. Επίσης, το τακτικό πλύσιμο των ρούχων μας είναι απαραίτητο, για να μην μεταφέρουμε αυτούς τους μικροοργανισμούς.

Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι σε τέτοιους μικροοργανισμούς;
H σκόνη και οι μικροοργανισμοί τρυπώνουν στο σπίτι μας και μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργίες κάνοντας τα μικρά παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα, λόγω του ατελούς ανοσοποιητικού τους συστήματος, αλλά και τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Για τα όσα μεταφέρουμε στο σπίτι, παίζει ρόλο αν ζούμε σε αστικό περιβάλλον ή κοντά στη φύση;
Είναι γεγονός ότι η αστική ζωή επιβαρύνει κατά πολύ την υγεία μας. Τα καυσαέρια και γενικότερα οι ρύποι αποτελούνται από χιλιάδες μικροοργανισμούς, οι οποίοι “γραπώνονται” από τα ρούχα και τα παπούτσια μας και, άθελά μας, τους μεταφέρουμε στο σπίτι μας – σε αντίθεση με τη ζωή στην εξοχή, όπου τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο αέρας είναι πιο καθαρός, μειώνοντας έτσι δραστικά τις πιθανότητες αλλεργιών.

Ειδικά τώρα, την άνοιξη, τι να έχουμε υπ’ όψιν;
Η άνοιξη είναι μια μεταβατική εποχή καθώς η βελτίωση του καιρού μας ωθεί να ανοίξουμε τα παράθυρα μας για να “φωτοσυνθέσουμε” σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές αγνοούμε βασικούς κινδύνους. Ο υπερβολικός αερισμός του σπιτιού μας επιτρέπει στη γύρη των φυτών να εισβάλει στον χώρο μας, να γίνεται ένα με τη σκόνη δημιουργώντας αλλεργίες. Σίγουρα, ο αερισμός του χώρου μας είναι απαραίτητος σε καθημερινή βάση αλλά για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τα παράθυρα να παραμένουν ερμητικά κλειστά. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και στο αυτοκίνητό μας, καθώς η γύρη που περνάει κάθεται στα ρούχα μας και, στη συνέχεια, μεταφέρεται στο σπίτι μας.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ειδικό;
Τα συμπτώματα που προκαλούν οι αλλεργίες της εποχής συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και πονοκέφαλος. Πολύ πιθανό είναι, κάποια στιγμή, το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ακόμα και επιπλοκές, όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα.

Τι να προσέξουν όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα;
Θα πρέπει να αποφεύγουν τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, να αερίζουν τα κλινοσκεπάσματά τους και να καθαρίζουν καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγεται η σκόνη και τα ακάρεα που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή τους. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποια δωμάτια του σπιτιού μας αρέσκονται να μένουν περισσότερο οι μικροοργανισμοί και να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.

Συνήθως ποια σημεία του σπιτιού χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή;
Στην κρεβατοκάμαρα, το πάνω μέρος των καλυμμάτων μένει αρκετά καθαρό. Τα σεντόνια είναι λίγο επίφοβα, επειδή καλύπτονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα το σκοτεινό και υγρό περιβάλλον να γίνεται γόνιμο έδαφος για τα μικρόβια. Να αλλάζουμε μαξιλαροθήκη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να μην τη μοιραζόμαστε με άλλο άτομο.
Στο μπάνιο πολλοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα βακτήρια είναι στη λεκάνη της τουαλέτας, αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει, επειδή συνήθως την καθαρίζουμε τακτικά και πολύ καλά. Τα περισσότερα βακτήρια στο μπάνιο είναι πάνω στις πετσέτες – και ειδικά σε εκείνη των χεριών στο πλάι του νιπτήρα, την οποία χρησιμοποιούν όλοι όσοι μπαίνουν στο μπάνιο. Αρκετά βακτήρια υπάρχουν και στις μπαταρίες της βρύσης, εκεί που τις ανοίγουμε και τις κλείνουμε.
Περίπου το 15% των σφουγγαριών της κουζίνας περιέχει βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. Coli, που μπορεί να μας νοσήσουν βαριά. Επίσης, σοβαρή εστία μικροβίων είναι και η επιφάνεια κοπής που χρησιμοποιείται για το τεμάχισμα κρεάτων και λαχανικών.
Τέλος, τα μαξιλάρια στον καναπέ συνήθως δεν πλένονται, δεν αερίζονται και δεν απολυμαίνονται όσο θα έπρεπε. Έτσι, μαζεύουν αρκετή “αόρατη” σκόνη και βακτήρια. Οι δε μοκέτες που παραμένουν χειμώνα-καλοκαίρι στο σπίτι, συνιστούν πολύ σοβαρές εστίες μικροβίων και θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ τακτικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε, αν δεν βγάζουμε τα παπούτσια μας μόλις μπούμε σπίτι;
Είναι σώφρον να αποφεύγουμε να εισερχόμαστε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράμε έξω. Όμως από τη στιγμή που κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατο, πρέπει τουλάχιστον να πλένουμε τα παπούτσια μας καλά με σαπούνι, σε τακτική βάση.