“Fitcaza”: Το Κυνήγι του Fitness ξεκινά… από την Ελλάδα!

Η αλήθεια είναι ότι έλειπε μια διαδικτυακή κοινότητα που να ενώνει όλους τους λάτρεις του fitness διεθνώς. Αυτό το εντόπισε πρώτος ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και personal trainer Διονύσης Φέξης, ο οποίος σκέφτηκε ότι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ειδικά για το fitness δεν θα ήταν κακή ιδέα. Καθόλου κακή… Και, κάπως έτσι, ξεκίνησε το Κυνήγι του Fitness. Το Fitcaza είναι εδώ, και ο Διονύσης Φέξης, μαζί με τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Κεντιέ, αναλαμβάνουν να μας δώσουν όλες τις λεπτομέρειες.

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου 

Fitcaza”, λοιπόν. Πώς γεννήθηκε η ιδέα και τι σημαίνει ακριβώς η ονομασία;
Διονύσης Φέξης: Όλα ξεκίνησαν από τον κορεσμό που είχα βλέποντας σε διάφορα social media δημοσιεύσεις που δεν με ενδιέφεραν ως περιεχόμενο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ένιωσα την επιθυμία δημιουργίας ενός κοινωνικού δικτύου με θέμα τον αθλητισμό, να βλέπω νέα που θέλω, και όχι άχρηστες πληροφορίες που κουράζουν το μυαλό μου, τη στιγμή που θέλω να χαλαρώσω. Η επιθυμία έγινε ιδέα και η ιδέα, πράξη.
Η ονομασία; Ήταν δύσκολο κομμάτι. Στον δρόμο είδα την ισπανική λέξη “caza” και έψαξα να δω τι σημαίνει. Στα Ελληνικά σημαίνει “κυνήγι”. Ναι, αυτό ήταν: Fitcaza, το κυνήγι του fitness!

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία διεθνώς. Ποιο κενό έρχεται να καλύψει η δημιουργία του Fitcaza;
Σταυρούλα Κεντιέ: Σίγουρα δεν είμαστε στην αρχή του Ίντερνετ. Είμαστε, όμως, στην αρχή μιας μεγάλης, παγκόσμιας επανάστασης στο Fitness και το Wellness!
Το Fitcaza έχει ως σκοπό να δημιουργήσει μια μεγάλη κοινότητα, την οποία ενώνει ο Αθλητισμός. Εκεί θα βρίσκει κανείς ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και, τελικά, δεν θα “κλείνεται” στο κινητό και τον υπολογιστή του, αλλά θα βγαίνει έξω και θα επανακτήσει την κοινωνικότητά του, μέσα από πληθώρα δραστηριοτήτων, μαζί με άλλους! Άνθρωποι από διάφορες χώρες θα ανακαλύψουν αθλήματα που δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχαν, θα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και να εντοπίσουν κοντά τους τον επαγγελματία που χρειάζονται ή τον συναθλητή της… διπλανής πόρτας, που δεν συνάντησαν ποτέ! Ξεκινά από εμάς, που είμαστε Έλληνες, για όλο τον κόσμο!

Θεωρείτε ότι στη χώρα μας είμαστε γενικώς εξοικειωμένοι με τη νοοτροπία του fitness; Τι δείχνει η εμπειρία σας;
Δ.Φ.: Πριν μερικά χρόνια, η απάντησή μου θα ήταν ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή τη νοοτροπία. Μην ξεχνάμε ότι ανήκουμε στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση για την Ε.Ε., το 2019, ήμασταν δεύτεροι στην εφηβική παχυσαρκία. Λυπηρό για τη χώρα όπου πρωτοάναψε η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων…
Ωστόσο, τα βήματά μας είναι πολύ θετικά στον τομέα αυτόν, και πλέον ο Έλληνας δείχνει ότι έχει εντάξει ή προσπαθεί τουλάχιστον να εντάξει την άσκηση και τη διατροφή στην καθημερινότητά του. Παρατηρείται προώθηση πιο υγιεινών τροφίμων, με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη, ενώ παράλληλα είναι μεγαλύτερη η παρουσία κόσμου στα γυμναστήρια και σε εξωτερικούς χώρους άθλησης.
Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία ως personal trainer, διαπιστώνω πως την τελευταία διετία όλο και περισσότερα άτομα με προσεγγίζουν για προπόνηση και συμβουλές σχετικά με το Fitness, ενώ στα σεμινάρια που διοργανώνω κατά διαστήματα, οι συμμετοχές ξεπερνούν τις προσδοκίες μου. Πιστεύω, λοιπόν, πως και στην Ελλάδα το Fitness βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, και το Fitcaza είναι πλέον εδώ για να το απογειώσει.

Σε ποιους απευθύνεται το Fitcaza; Μπορεί να εγγραφεί κάποιος που ασχολείται με τον αθλητισμό πιο ερασιτεχνικά, απλά σε επίπεδο διατήρησης μιας καλής φυσικής κατάστασης; Ακόμα και κάποιος που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό;
Σ.Κ.: Το Fitcaza μπορεί, πραγματικά, να τους χωρέσει όλους! Επαγγελματίες αθλητές και προπονητές, ειδικούς στο Fitness, ερασιτέχνες αθλητές, άτομα που γυμνάζονται ή ακολουθούν διατροφή ή βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης, άτομα που κάνουν ή τους αρέσει η αθλητική μόδα… Αλλά και εκείνα τα άτομα που θέλουν απλώς να παρακολουθήσουν νέα σχετικά με τα παραπάνω ή ψάχνουν να βρουν κίνητρο για να ακολουθήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Μέσα από το Fitcaza προωθούμε την άθληση, την υγεία, την ευζωία, την κοινωνικότητα, τη μακροζωία!

Μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση του δικτύου αναφέρεται και το εξής: «Μοιράσου οτιδήποτε καινούργιο κάνεις στη ζωή σου και μάζεψε πόντους για να ανέβεις στο υψηλότερο βάθρο, με τα περισσότερα μετάλλια». Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;
Δ.Φ.: Οι πιο δραστήριοι χρήστες επιβραβεύονται. Έχουμε δημιουργήσει μία virtual απονομή μεταλλίου (χάλκινου, αργυρού και χρυσού) στους users που φτάνουν το ρεκόρ πόντων. Οι πόντοι αυξάνονται με κάθε post. Θα παρατηρήσετε, για παράδειγμα, ότι με τη δημοσίευση ενός βίντεο από την προπόνησή σας, εμφανίζεται ένα μήνυμα που γράφει ότι κερδίσατε 5 πόντους.
Πέρα, όμως, από την “απονομή” του μεταλλίου, ήδη έχουμε δρομολογήσει κάποια προνόμια που θα έχουν οι πιο ενεργοί users, από καταστήματα αθλητικών ειδών κ.λπ. Θα επανέλθουμε γι’ αυτό, όμως, μόλις ολοκληρωθεί η υλοποίησή του.

Ποια είναι, λοιπόν, η ακριβής διαδικασία για να εγγραφεί κανείς στο Fitcaza;
Δ.Φ.: Είναι πολύ απλή! Μπαίνει στο https://www.fitcaza.com/ και ακολουθεί τα βήματα για το sign up, τα οποία περιλαμβάνουν οπωσδήποτε τα σπορ/δραστηριότητες που κάνει, αλλά και αυτά για τα οποία θέλει να μαθαίνει. Έτσι, το Fitcaza, θα του προτείνει άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, ενώ, παράλληλα, του δίνει και τη δυνατότητα, με ένα κλικ πάνω στο σπορ, να βλέπει δημοσιεύσεις γι’ αυτό από όλο το δίκτυο παγκοσμίως.

Μπες στο Fitcaza.com. Μπες στο Κυνήγι του Fitness!
Σύντομα και σε App για iOS και Android.