Πελώνη: 900.000 δωρεάν τεστ αυτή την εβδομάδα, μέσω των φαρμακείων, σε εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πελώνη: 900.000 δωρεάν τεστ αυτή την εβδομάδα, μέσω των φαρμακείων, σε εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε ότι «καθώς παραλαμβάνουμε περισσότερα τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη».

Υπογράμμισε, δε, ότι η χώρα μας για άλλη μια φορά πρωτοπορεί, καθιερώνοντας δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό, ενός σημαντικού συμπληρωματικού διαγνωστικού εργαλείου που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας. «Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, δε, ότι καθώς θα έχουμε ιλιγγιώδη αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση και, κατ’ επέκταση, στην ανάσχεση της διασποράς.

Όπως σχολίασε, πρόσφατα στοιχεία από τη χρήση του self test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών.

Η κα Πελώνη αναφέρθηκε ακολούθως στις τροποποιήσεις των μέτρων για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας πως «από σήμερα ανοίγει το λιανεμπόριο τόσο στην Αχαΐα με ραντεβού εντός και εκτός καταστήματος, όσο και στη Θεσσαλονίκη με ραντεβού εκτός καταστήματος, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Κοζάνη, όπου έχουμε μια πολύ σοβαρή επιδείνωση. Χρειάζεται εκεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των κανόνων μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στην αγορά και να συμβάλει στην εκτόνωση της κοινωνίας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πλατείες, όπως και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας, την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας».

Αναφερόμενοι στους εμβολιασμούς, η κα Πελώνη είπε ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε με σταδιακά και ασφαλή βήματα στην επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σύμμαχοί μας στην προσπάθεια αυτή είναι η βελτίωση του καιρού, η αξιοποίηση των self test και, πάνω απ’ όλα, η πρόοδος των εμβολιασμών

Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωρά υποδειγματικά, και όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται άμεσα. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί και συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς, ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι, εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο τρίμηνο παραδόσεις, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες.

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, όπως έχει τονίσει σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η ευρύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό των μεγαλύτερης ηλικίας συμπολιτών μας. Και σε αυτό οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι: κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, συλλογικοί και κοινωνικοί φορείς.

Είναι, άλλωστε, αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νόσησης από κορονοϊό, κι ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο σοβαρής προσβολής διασωλήνωσης και απώλειας ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη χώρα μας, από τους 200 ηλικιωμένους συμπολίτες μας που είχαν διασωληνωθεί, οι 197 δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι, λοιπόν, ανάγκη, ειδικά για τους μεγαλύτερους, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».

Ερωτώμενη σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών υπαλλήλων που θα βρεθούν θετικοί κάνοντας self test, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι ακόμη νωρίς. Εντός της εβδομάδας θα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους των παραγωγικών ηλικιών. Υπομονή για περισσότερες λεπτομέρειες».

Ως προς τα 130.000 από τα 380.000 τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων δεν δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα, η κα Πελώνη είπε ότι υπάρχουν και χειρόγραφες δηλώσεις αρνητικών τεστ, μαθητές που δεν προσήλθαν στο σχολείο κάνοντας χρήση απουσιών, αλλά και εσπερινά σχολεία που θα κάνουν σήμερα το τεστ.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει καφέ και μπαρ σε εξωτερικούς χώρους για την αποφυγή των συγχρωτισμών σε πλατείες, απάντησε πως είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση και υπενθύμισε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι είναι πιθανότερο να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Αναφερόμενη στα φαινόμενα συγχρωτισμού των τελευταίων ημερών σε ανοικτούς χώρους, όπως η πλατεία Βαρνάβα, η κα Πελώνη απηύθυνε έκκληση σε όλους να κάνουν υπομονή: «Βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι της μεγάλης προσπάθειας. Να τηρήσουμε τα μέτρα. Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες έχουν τηρήσει τα μέτρα».

Τέλος, σχολιάζοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών και απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθούν σε συγκεκριμένες ομάδες νεότερων τα αδιάθετα εμβόλια, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην ηλικιακή κατηγορία 75-79 ετών η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι 75,13% και ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα δώσει το απόγευμα ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό.

Plan Be Mag
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.