O Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Action24, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, στην κατάργηση των μέτρων προστασίας, στα οφέλη του εμβολιασμού, καθώς και στη σχέση του με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Πιο συγκεκριμένα:
Σχετικά με το ΕΣΥ
Σε πείσμα όλων αυτών που πίστευαν το αντίθετο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο δεν είχε επενδυθεί ούτε ευρώ τα χρόνια της κρίσης, οργανώθηκε, δομήθηκε και ενισχύθηκε. Δώσαμε μία τεράστια μάχη όλοι μαζί, οι υγειονομικοί, τα δημόσια Νοσοκομεία, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, οι ιδιωτικές Κλινικές.
Ενώ άλλα κραταιά, πλούσια κράτη δεν άντεξαν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα έμεινε όρθιο μέσα στην πανδημία. Είναι τεράστια αυτή η παρακαταθήκη, καθώς μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και οδεύει προς τη νέα εποχή.
Σχετικά με την καθολική κατάργηση των μέτρων προστασίας
Οι κανόνες Δημόσιας Υγείας είναι συγκεκριμένοι. Όταν τα υγειονομικά στοιχεία το επιτρέψουν, θα βγάλουμε όλοι μαζί τις μάσκες μας.
Θα τελειώσουμε την ώρα που δεν θα υπάρχει ούτε ένα κρούσμα. Για να γίνει αυτό, όμως, έχουμε δρόμο ακόμα. Το πολλαπλό testing σε ένα ποσοστό, και σε ένα ακόμη πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ο εμβολιασμός, οδηγούν προς αυτό το σημείο.
Αν είμαστε προσεκτικοί και τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι σίγουρο ότι τα επόμενα κύματα, αν υπάρξουν, θα είναι πολύ μικρότερα και θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με πολύ καλύτερα μέσα.
Σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού και τους σκεπτικιστές
Είναι απειροελάχιστες οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού απέναντι στις ευεργετικές συνέπειές του. Αυτό λένε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, o FDA στην Αμερική και η συντριπτική πλειονότητα όλων των γιατρών και ειδικών στον κόσμο.
Μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά, έχει 20.000 φορές παραπάνω πιθανότητες να κάνει θρόμβωση. Ένας άνδρας που καπνίζει και πίνει, επίσης.
Ρωτήστε τους δυστυχείς αυτούς συμπολίτες μας που είχαν έναν δικό τους άνθρωπό τους στην Εντατική, που έπρεπε να διασωληνωθεί, που δεν μπορούσε να αναπνεύσει, που δεν ήξερε αν θα τα καταφέρει την επόμενη μέρα. Αυτή η τραγική κατάσταση αγωνίας που έχουν βιώσει οι Έλληνες, και ειδικά αυτοί που έχουν νοσήσει και οι οικογένειές τους, δεν συγκρίνεται με το να πάει κανείς να εμβολιαστεί, επειδή υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ας πάμε στο ντουλαπάκι του σπιτιού μας να βγάλουμε ένα απλό παυσίπονο. Πόσες ανεπιθύμητες ενέργειες θα δούμε; Καταλαβαίνω ότι υπάρχει υπερπροβολή και τεράστιο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό. Καταλαβαίνω, επίσης, ότι από το εξωτερικό κάποιοι έκαναν πολύ κακή επικοινωνία και ζημιά σε κάποια εμβόλια. Όμως, όλοι οι επιστήμονες δηλώνουν υπεύθυνα ότι οι ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού είναι έτη φωτός πολλαπλάσιες της όποιας ανεπιθύμητης ενέργειας.
Γιατί πέφτουν τώρα τα κρούσματα και οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν νοσούν τόσο σοβαρά και δεν μπαίνουν πλέον στις ΜΕΘ; Επειδή έχουν εμβολιαστεί και έχουν άμυνες.
Σχετικά με τη σχέση του με τις Επιτροπές Ειδικών και τα μικροπολιτικά παιχνίδια
Έχω πει ότι η πανσπερμία δηλώσεων δεν βοηθάει. Αντιθέτως πιστεύω ότι, ειδικά σε μια κρίση, ο Υπουργός οφείλει να μιλάει λίγο και να δουλεύει πολύ, και να μιλάει όταν πραγματικά έχει κάτι να πει.
Περάσαμε πολλές δυσκολίες εν μέσω πανδημίας. Η σχέση μου είναι άριστη με τη Επιτροπή, με όλες τις Επιτροπές: Έχουμε Επιτροπή για το κάπνισμα με επικεφαλής τον κύριο Μπεχράκη, εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Έχουμε Επιτροπή για τους εμβολιασμούς, Επιτροπή για την Covid και Επιτροπή για τις ΜΕΘ, με Πρόεδρο την κυρία Κοτανίδου. Όλα προχωράνε και η συνεργασία μας είναι άριστη. Πιστεύω στην ομαδική προσπάθεια.
Εμείς δεν έχουμε αλλεργία στην κριτική. Πολλές φορές, μας βοηθάει να βελτιωθούμε. Αυτό που δεν βοηθάει είναι ότι, όταν όλη η ελληνική κοινωνία παλεύει και συντάσσεται σε μια τεράστια εθνική μάχη που δεν είναι κομματική ή πολιτική, κάποιοι να αισθάνονται ότι μπορούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά ή κομματικά οφέλη εξ αυτής.
Δεν έκανα μια κομματική Επιτροπή, ούτε μια επιτροπή επιστημόνων της Νέας Δημοκρατίας. Έφτιαξα μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τους κορυφαίους στη χώρα, από όπου και αν προέρχονται.
Η συνεργασία μου με την Επιτροπή είναι άριστη. Τους κοιτάω στα μάτια και έχω μια έντιμη σχέση μαζί τους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι συνεργάτης μου, είναι καθημερινά στο Υπουργείο Υγείας. Σε ό,τι έχει να κάνει με την επικοινωνία, νομίζω ότι το βάρος όλης αυτής της ιστορίας, ειδικά με κάποιες κακεντρέχειες και προσωπικές πολιτικές επιθέσεις, σαν επιστήμονα δεν τον ενδιαφέρει. Βάρυνε στην απόφασή του το ότι χτυπήθηκε άκομψα.
Σχετικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς
Οι κατ’ οίκον επισκέψεις για εμβολιασμούς θα αφορούν και ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν συγκεκριμένο εμβόλιο και να εμβολιάσουν τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι. Δεν θα αργήσει να γίνει…
Σχετικά με τον τουρισμό και την περαιτέρω άρση των μέτρων
Για την περαιτέρω άρση των μέτρων, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα κάποιων εβδομάδων. Δεν θα ήθελα να δω στην Ελλάδα πισωγυρίσματα. Θα αποφασίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και με γνώμονα το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας, την Οικονομία, την κοινωνία που πρέπει να ξεσκάσει, τον τουρισμό και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι, αν ο ένας βοηθήσει και στηρίξει τον άλλον, αυτό θα γίνεται πιο εύκολο.


