Ξερολάκηδες stop | Απόψεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Απόψεις

Ξερολάκηδες stop

Και συνεχίζω απτόητος. Μετά τους καλοχειμωνάκηδες, καλημεροκαληνυχτάκηδες και τους αποφθεγματάκηδες, ήρθε η ώρα να “εξετάσουμε” ένα άλλο γκρουπ ανθρώπων που βρίσκονται στα social media της διπλανής πόρτας. Μιλάω για τους ξερολάκηδες, τους οποίους μπορούμε να τους διακρίνουμε σε δύο υποκατηγορίες: τους hardcore και τους πιο light, τους συμβουλάτορες.

Οι πρώτοι είναι αυτοί που έχουν άποψη για τα πάντα και, κυρίως, έχουν πάντα τη σωστή άποψη. Είτε αυτό αφορά κάποιο πόλεμο, σεισμό, τις εκλογές και άλλα τέτοια από το «βαρύ μενού» της ειδησεογραφίας, είτε έχει να κάνει με την αποχώρηση του Κανάκη από τον ANT1, το φόρεμα της Βανδή στην πρεμιέρα ή ακόμη και ένα απλό μπούκωμα που μπορεί να έχει ο άλλος στο παραδίπλα προφίλ. Θεωρούν καθήκον τους να σχολιάσουν τα πάντα, να διαψεύσουν τους πάντες ή να δώσουν το κάτι παραπάνω σε ένα, κατά τη γνώμη τους, ελλιπές status.

Μπορεί, για παράδειγμα, ένας απλός και ταπεινός καλημεράκιας να γράψει στον τοίχο του στο Facebook «Καλημέρα σε όλους!!!» και να πεταχτεί κάποιος από τους ξερολάκηδες να αντικρούσει, να συμπληρώσει, να εμπλουτίσει τη δήλωση-σοκ: «Καλή μέρα θα ήταν αν δεν είχαμε τα μνημόνια, φίλε!», «Αυτό το ‘σε όλους’ μας έχει φάει σαν χώρα. Να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους καλούς και τους κακούς, και να τους τσουβαλιάζουμε όλους!!», «Τι εννοείς όταν λες ‘καλημέρα σε όλους’, Βίρνα; Μίλα ξεκάθαρα!» και τέτοια…

Από την άλλη, οι συμβουλάτορες δεν έχουν αυτήν την επιθετικότητα και τον τσαμπουκά. Είναι ψαγμένα, κατασταλαγμένα άτομα που ξέρουν πολλά και νιώθουν αυτήν την ανάγκη, αυτό το καθήκον, να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και σ’ εμάς τους αδαείς χρήστες των social. Έτσι, μας καλούν καθημερινά να κάνουμε και να νιώσουμε πράγματα, να ζήσουμε, γιατί εμείς έχουμε βουλιάξει στους καναπέδες και τη ρουτίνα, και θέλουν κάπως να μας ταρακουνήσουν. Για το καλό μας πάντα.

«Βγες έξω και χαμογέλα στον ήλιο!!!», θα γράψει η άλλη πρωινιάτικα, την ώρα που εσύ είσαι σε φάση χωρίς καφέ, μες στη μίρλα και με το μάτι μισάνοιχτο, κάνοντάς σε να αναρωτηθείς «Τι κάνω λάθος εγώ, ρε φίλε;». Και μέχρι να τα καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου, ψάχνοντας μάταια απαντήσεις στο προηγούμενο ερώτημα, θα σκάσει ο άλλος στο παραδίπλα προφίλ με μια σιγουριά κι ένα «Ζήσε τη στιγμή!!!» και θα σε αποτελειώσει…

Ξερολάκηδες και συμβουλάτορες STOP, λοιπόν, κι επειδή θα πείτε τώρα κάτι τύπου «κι εσύ ξερολάκιας είσαι που σου φταίνε όλοι», βάζω ένα STOP και σε μένα μέχρι το επόμενο τεύχος. Εσείς, στο μεταξύ, «μην αφήνετε κανένα να σας κλέβει το χαμόγελο!!!». OΚ, STOP.

Θεόδουλος Παπαβασιλείου
t.papavasiliou@tpb.gr