Στοχοθεσίες STOP | Απόψεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Απόψεις

Στοχοθεσίες STOP

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους για το νέο έτος. Αυτή η εποχή που βρίσκουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα και νιώθουμε ότι φέτος θα είναι η χρονιά μας. Και στην πορεία, λίγο το κρύο, λίγο τα λόγια του παπά, οι στόχοι και η αισιοδοξία χάνονται κάπου μεταξύ ρουτίνας, μιζέριας και αναμονής για την επόμενη χρονιά.
Αν κάνουμε μία αναδρομή, αν θυμηθούμε λίγο τα παλιά, σίγουρα θα ανακαλύψουμε πολλούς στόχους, στοκ των προηγούμενων χρόνων, που είτε παραμένουν σταθεροί, είτε προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες.

Στόχοι γενικά υπάρχουν, το πρόβλημα πάντα είναι η υλοποίησή τους – και κάπου εκεί χάνουμε το παιχνίδι.
Είτε μιλάμε για μία απλή και ταπεινή δίαιτα που θα ξεκινήσουμε… από Δευτέρα, είτε για κάτι μεγαλύτερο που αφορά τα επαγγελματική ή την προσωπική μας ζωή, πάντα καταφέρνουμε να παγιδεύσουμε τον εαυτό μας σε deadlines και δύσκολα μονοπάτια, και το μόνο που επιτυγχάνουμε τελικά είναι να φορτώσουμε με επιπλέον άγχος την καθημερινότητά μας. Ενδεχομένως και με μία ακόμη αποτυχία, αν οι στόχοι μπουν τελικά “κάβα” για τον επόμενο χρόνο.

Κάνοντας έναν ειλικρινή απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, θα διαπιστώσουμε ότι οι πιο δυνατές στιγμές περιλαμβάνουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τους φίλους, τους δικούς μας, τα άτομα που επιλέξαμε και μας επέλεξαν. Ακόμη και η μεγαλύτερη χαρά μοιάζει μικρή, όταν δεν έχεις κάποιους να τη μοιραστείς, να τη χαρείς μαζί τους. Ακόμη και το πιο εντυπωσιακό ταξίδι μοιάζει βαρετό, αν δεν συνταξιδέψεις με άτομα που αγαπάς ή, έστω, αν δεν έχεις κάποιους για να διηγηθείς μετά τις εμπειρίες σου.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της νέας χρονιάς και κάθε νέας χρονιάς: Να έχουμε δίπλα μας άτομα που να γελάνε, να κλαίνε, να μιζεριάζουν, να “ξεφτιλίζονται” μαζί μας. Άτομα να μοιραζόμαστε στιγμές, να “κλέβουμε” εμπειρίες, να φτιάχνουμε αναμνήσεις. Άτομα που να μας σπρώχνουν μπροστά, κάνοντας οι ίδιοι ένα βήμα πίσω, και το αντίστροφο. Όμορφους ανθρώπους που να δίνουν νόημα στα μικρά, στα μεγάλα, στα ασήμαντα, στα άσχημα, σε όλα αυτά που απομακρύνονται ή πλησιάζουν τους “μεγάλους στόχους” της κάθε νέας χρονιάς.

Στόχος, λοιπόν, για το 2019 είναι να βάλουμε ένα STOP στους μεγάλους στόχους. Έτσι, για την αλητεία. Για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε λίγο ελεύθεροι, για να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε, αυτά που πραγματικά έχουν αξία…

Θεόδουλος Παπαβασιλείου
t.papavasiliou@tpb.gr