Φιλαράκι έχεις ένα φλουρί να βγει η χρονιά;

Μόλις συνήλθα από τα μηνύματα τύπου “εύχομαι οι άγιες τούτες ημέρες…”, “2020 ευχές για…”, “η μαγεία των Χριστουγέννων…”, “η νέα χρονιά να φέρει…”. Τι να φέρει; ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ!!

Ας ξεκινήσει με μία σόδα μπας και χωνέψουμε όσα φάγαμε τις μέρες αυτές. Γιατί φάγαμε πάλι, Σούζη μου, φάγαμε πολύ και στενάζουν πάλι οι ζυγαριές. Στενάζουν και τα παντελόνια, στενάζουμε κι εμείς που σερνόμαστε, γιατί κουβαλάμε τα βάρη της χρονιάς που πέρασε, τα άγχη της χρονιάς που ήρθε, κατσικάκια, γουρουνάκια, γαλοπούλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες κι ό,τι άλλο βρέθηκε στην εορταστική μας πορεία.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, βλέπεις και στα social media να ανεβάζουν όλοι φωτογραφίες με το φλουρί που βρήκαν στην βασιλόπιτα και λες “Tι έγινε πάλι; ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;”. ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ ΠΑΝΤΑ.

Μ’ αυτά και μ’ άλλα, μια μεθεόρτια μελαγχολία σου χτυπά την πόρτα, γιατί πάλι θυμάσαι όσα δεν έκανες το 2019, πάλι σε αγχώνουν όσα πρέπει να κάνεις το 2020 και κάπου εκεί ανοίγεις και το δεύτερο κουμπί στο παντελόνι, να πάρεις μια ανάσα παραπάνω.

Σε αυτό το σημείο αρχίζουν και σκάνε τα στάτους τύπου “όλα θα πάνε καλύτερα για όλους αυτή τη χρονιά!”, “φέτος θα είναι η χρονιά μας!”, “το 2020 θα λάμψω!” και νιώθεις καλύτερα. Γιατί άμα το Χριστινάκι από τη Δραπετσώνα είναι τόσο σίγουρο ότι η χρονιά αυτή θα είναι σούπερ, εσύ ποιον λόγο έχεις να ξινίζεις την μούρη σου και να το αμφισβητείς;

Από την άλλη όμως, ποτέ δεν ήσουν ένας τύπος που δεχόταν αβίαστα ό,τι έλεγαν οι άλλοι και θες ως άλλος Γιάγκος Δράκος να σχολιάσεις σαστισμένος κάτω από τα εν λόγω στάτους, “τι εννοείς θα λάμψεις, Βίρνα; Μίλα ξεκάθαρα!”. Αλλά μετά αφήνεις στην άκρη τους προβληματισμούς και την επιθετική πολιτική, θυμάσαι το χιούμορ σου και γράφεις κάτω από ένα βαρύγδουπο κείμενο για τη νέα χρονιά μόνο ένα απλό, σύντομο και περιεκτικό σχόλιο: “τιμούλα;”…

Όπως και να βλέπουμε τη νέα χρονιά, με χιούμορ ή με νεύρα, αισιόδοξα ή σερνόμενοι στα πατώματα, με χαμηλές ή υψηλές προσδοκίες, το σίγουρο είναι ότι το 2020 είναι εδώ και δεν πτοείται από το πώς νιώθουμε ή πώς το θέλουμε να είναι. Γι’ αυτό, καλό είναι να το ζήσουμε, με τα καλά του, με τα στραβά και τα ανάποδά του, με τις εκπλήξεις και τις ανατροπές του.

Στο κάτω κάτω, κατά ένα μεγάλο βαθμό από εμάς εξαρτάται η διαμόρφωση ή και η διαχείρισή των όσων θα έρθουν την χρονιά αυτή. Και βάσει αυτού, και τα στραβά μπορούμε να τα φέρουμε τούμπα, αλλά και τα καλά να τα χάσουμε μέσα από τα χέρια μας με λάθος κινήσεις και αποφάσεις.

“Ένα φλουρί δεν φέρνει την άνοιξη”, ούτε κι ένα υπέρλαμπρο και υπεραισιόδοξο στάτους στα social media. Αλλά, σίγουρα, η δύναμη που έχουμε μέσα μας, οι άνθρωποί μας, η θέλησή μας και η μαγκιά να δεχτούμε και τα καλά και τα κακά με υγιή τρόπο, μπορούν (και) φέτος να κάνουν τη διαφορά…

Θεόδουλος Παπαβασιλείου
t.papavasiliou@tpb.gr