«Βόυτσεκ» από το Θεσσαλικό Θέατρο - Για 3 παραστάσεις στην Αθήνα | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

«Βόυτσεκ» από το Θεσσαλικό Θέατρο – Για 3 παραστάσεις στην Αθήνα

Βόυτσεκ. Το αριστούργημα του Γκέοργκ Μπύχνερ παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Θεσσαλικό Θέατρο και καταφτάνει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο μόνο για 3 παραστάσεις, ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη καλοκαιρινή του περιοδεία. Μια μουσική εκδοχή με τα τραγούδια του Tom Waits, σε σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά, και τον Δημήτρη Κουρούμπαλη στον ομώνυμο ρόλο, που κατέκτησε κοινό και κριτικούς.

Κηποθέατρο Παπάγου – 12 Σεπτεμβρίου, στις 21:00
Άλσος Βαρβαρέσου στην Πεύκη – 13 Σεπτεμβρίου, στις 20:30
Θέατρο Πέτρας – 14 Σεπτεμβρίου, στις 21:00

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ, το πιο λαμπερό πνεύμα που πέρασε από τον πλανήτη του θεάτρου, πέθανε 23 χρονών, αλλά πρόλαβε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της σκηνής. Ο Βόυτσεκ είναι ημιτελής και ανασυντίθεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που υφίσταται κάθε λογής «πειραματισμούς» πάνω στο σώμα του. Είναι, όμως, και μια ερωτική ιστορίανάμεσα στο Βόυτσεκ και τη Μαρία, που καταλήγει σε φόνο. Γιατί ο απελπισμένος και ο αδύναμος σκοτώνει αυτό που αγαπά.

Ο Tom Waits έγραψε μια σειρά εκπληκτικά τραγούδια για την παράσταση του Bob Wilson, τα οποία ακούμε στην παράσταση, σε μεταγραφή Κώστα Βόμβολου, με ζωντανή μουσική επί σκηνής.

Ο Βόυτσεκ ξαναζωντανεύει μέσα σε έναν κόσμο που, ενώ αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, συνεχίζει να διαπράττει τα ίδια λάθη με άλλο περιτύλιγμα. Ο στρατιώτης Βόυτσεκ βρίσκεται μέσα στη δίνη πολλαπλών πολέμων – στο μυαλό του, στο σπίτι του, στον στρατώνα του, στην κοινωνία, στην υφήλιο.

Στην παράσταση, ο κόσμος του Βόυτσεκ κατοικεί σε ένα βομβαρδισμένο θέατρο. Ο πόλεμος μαίνεται μέσα και έξω απ’ αυτό, αλλά κι ακόμη πιο βαθιά: μέσα στο μυαλό και την ψυχή των ηρώων. Ένας πόλεμος που φουντώνει στα ερείπια του θεάτρου, στα ερείπια του πολιτισμού.

Η μουσική και τα τραγούδια του Tom Waits που παίζονται ζωντανά συνενώνουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται επί σκηνής και οδηγούν τον θεατή στον πυρήνα της ιστορίας. Εκεί παλεύει ο Βόυτσεκ, αδυνατώντας να αντιληφθεί πως κατέχει τη δύναμη να γκρεμίσει τις χάρτινες φυλακές και τα σαθρά τείχη που τον περιβάλλουν. Εμείς, σήμερα, πόσο διαφέρουμε άραγε από τον στρατιώτη Βόυτσεκ;

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μετάφραση στίχων – διασκευή μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μπρουζιώτη
Β Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή
Φώτα: Mάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας
Υπεύθυνη βεστιαρίου: Νικολέττα Καΐση
Μηχανικοί Σκηνής και Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου
Τρέιλερ: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας
Φωτογραφίες προώθησης: Παύλος Μαυρίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μαρσέλα Λένα, Κώστας Μπούντας, Χάρης Φλέουρας, Έλλη Χατζεϊπίδου. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φαίδρα Καρβούνη, Αλέξανδρος Τσιωνάς

INFO
«Βόυτσεκ»
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Εισιτήρια από 5 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ASTRA, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Πολιτεία Λαρισαίων, Formedia, Larissanet, Larissapress, On Larissa, Paidis.com, Tι νέα Λάρισα, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Πόλις Radio.