Διεθνής διάκριση για το ελληνικό θέατρο: Η παράσταση «Φιλική Εταιρεία - Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» στη Νέα Υόρκη | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Διεθνής διάκριση για το ελληνικό θέατρο: Η παράσταση «Φιλική Εταιρεία – Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» στη Νέα Υόρκη

Η παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, επιλέχθηκε από το νεοϋρκέζικο θέατρο THE TANK για να ενταχθεί στο ρεπερτόριό του, και οι Αμερικανοί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν με αγγλικούς υπέρτιτλους για τρεις μοναδικές βραδιές στις 21, 22 και 23 Απριλίου.

Η θεατρική παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, δημιουργήθηκε για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία στους εννέα ανοιχτούς χώρους των Μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ και στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ το καλοκαίρι του 2021, όπου την παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 θεατές.

Η παράσταση θα ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες εκτός συνόρων, καθώς έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου TΗΕ ΤΑΝΚ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το αμερικανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το έργο με αγγλικούς υπέρτιτλους για τρεις βραδιές, στις 21, 22 και 23 Απριλίου.

Στην παράσταση που θα παρουσιαστεί στο νεοϋρκέζικο θέατρο πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Βασιλική Τρουφάκου, Μιλτιάδης Φιορέντζης, Δέσποινα Σαραφείδου και Νικόλας Καραγκιαούρης.

Το έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» αποτελεί πρωτότυπο κείμενο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, το οποίο έχει βασιστεί σε έρευνα των δύο συγγραφέων-ερευνητών. Στο δωδέκατο θεατρικό έργο τους, οι δύο συγγραφείς, συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία, ξετυλίγουν επί σκηνής το μελαγχολικό νήμα από το οποίο διέπονται οι ζωές των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, από το τρελό και παθιασμένο όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας ως το σκληρό και μοναχικό βίωμα της προσωπικής προδοσίας.

Συνδυάζοντας ιστορικές μελέτες, αναλύσεις, άρθρα και τεκμήρια με μυθοπλασία, προσθέτοντας θραύσματα του Ρήγα, του Βαλαωρίτη, του Μπάιρον, του Σεφέρη και του Ιερολοχίτη Γεωργίου Λασσάνη, και εμπνεόμενο από μουσικές και οπτικές αναφορές της εποχής, το νέο ελληνικό θεατρικό έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», αναζητά κάτω από τα επίσημα ιστορικά αφηγήματα και παράλληλα με το πλούσιο μυστικιστικό πέπλο που καλύπτει τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, το σιωπηλό ερώτημα που στέκεται μετέωρο πίσω από τις ζωές των ανθρώπων που την εμπνεύστηκαν. Αναζητά την ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών προσώπων, πίσω από τα άψυχα κάδρα της συλλογικής μας μνήμης και των στερεοτυπικών τους αναπαραστάσεων. Αναζητά το πώς γεννάται μια ηρωική προσωπικότητα, πώς σμιλεύεται μέσα σε έναν άνθρωπο η τεράστια δύναμη που χρειάζεται για να εναντιωθεί στον δυνάστη του με κάθε κόστος.

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Κάπα Εκδοτική, με πρόλογο του Αν. Καθηγητή του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρη Ιωαννίδη.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Γρηγόρη Ιωαννίδη

«Η ενδελεχής έρευνα και η μανιακή κατάδυση των δύο συγγραφέων, Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, στα κείμενα, στην αλληλογραφία και την μακρά βιβλιογραφία της Επανάστασης, δεν έφερε στο φως μόνο τον βίο των τριών Φιλικών, αλλά κάτι βαθύτερο, αγνότερο και ουσιαστικότερο, κάτι που δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους, αλλά μπορεί να απλωθεί και στους άλλους αγωνιστές, μέχρι να ερμηνεύσει το ανερμήνευτο κέντρο της Επανάστασης. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για τον «Ιερό Έρωτα», μια έννοια ρομαντικής ενόρασης παρμένη αρχικά από τον Υψηλάντη, που διαχέεται σε όλους τους μύστες του Αγώνα. Αποκλειστικά στους δύο συγγραφείς οφείλουμε την ανάδυση της συγκλονιστικής αυτής ιδέας από τα πνευματικά υπόγεια του έθνους μας στην επιφάνεια της θεατρικής μας ζωής».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Πρωτότυπο Κείμενο και Έρευνα: Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης
Μετάφραση στα Αγγλικά: Εμμανουέλα Λία
Σκηνογραφία και Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Κατασκευή σκιών: Γιάγκος Ανδρεάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη / Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Stage Manager: Αριόν Βεΐζι
Κατασκευή Κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα
Φωτογραφίες Παράστασης: Κική Παπαδοπούλου
Κινηματογράφηση παράστασης: Διαμαντής Καραναστάσης
Εκτέλεσης παραγωγής: Ορέστης Τάτσης / ΡΕΟΝ

Ερμηνεύουν
Αφηγήτρια / Νικόλαος Σκουφάς / Ελλάς: Βασιλική Τρουφάκου
Εμμανουήλ Ξάνθος: Μιλτιάδης Φιορέντζης
Αθανάσιος Τσακάλωφ: Νικόλας Καραγκιαούρης
Αλέξανδρος Υψηλάντης: Δέσποινα Σαραφείδου

Η παρουσίαση της παράστασης στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται με την ευγενική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής.

Filiki Eteria — The Tank (thetanknyc.org)

Εισιτήρια: https://ci.ovationtix.com/35658/production/1113445?performanceId=11030164