«ΜΠΕΝΤ»: Ένας ύμνος στην ελευθερία της καρδιάς, του νου και του σώματος, στο Θέατρο Χώρα | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

«ΜΠΕΝΤ»: Ένας ύμνος στην ελευθερία της καρδιάς, του νου και του σώματος, στο Θέατρο Χώρα

Το αριστούργημα του Μάρτιν Σέρμαν «ΜΠΕΝΤ», με βασικό θέμα τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών σ΄ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1936, ανεβαίνει στο θέατρο ΧΩΡΑ, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1979 και σύντομα παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Στην Ελλάδα γνωρίσαμε το «ΜΠΕΝΤ» μέσα από την πολύ επιτυχημένη σκηνοθετική και μεταφραστική ματιά του Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Σε μια εποχή βίας, κακοποιήσεων και απαξίωσης των αδύναμων, το «ΜΠΕΝΤ», δυστυχώς, αποδεικνύεται και πάλι επίκαιρο. Η προκατάληψη, η κατηγοριοποίηση των πολιτών, η φασιστική αντίληψη διαπερνά τομείς της καθημερινής μας ζωής.
Τα νεοναζιστικά κινήματα, η έξαρση της εθνικιστικής προπαγάνδας καθιστούν το μήνυμα του «ΜΠΕΝΤ» δυνατό και αναγκαίο.
Ο Σέρμαν ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα και, μέσα από την αριστοτεχνική του δημιουργία, εξάρει την ελευθερία στην καρδιά, στο νου και στο σώμα. Σπρώχνει στο προσκήνιο την ανθρώπινη ύπαρξη και αναδεικνύει την αξία της αγάπης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης σαν την υπέρτατη δύναμη της ζωής, της επιβίωσης.
Η μέλλουσα παράσταση του έργου αποσκοπεί στο να αναδείξει την διαχρονική του ουσία. Το ιστορικό πλαίσιο, ο χώρος του Νταχάου, δεν είναι παρά μόνο η σκηνική αφορμή για να ξαναδεί κανείς τα μεγάλα θέματα του ανθρώπου, γυμνά, οριακά και με την απαιτούμενη ειλικρίνεια. 

«Γιατί το ΜΠΕΝΤ αφορά πολιτικά, ιδεολογικά στην σημερινή εποχή;
Γιατί όσο οι κοινωνίες δεν θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα, όσο ο ρατσισμός και η γκετοποίηση των μειονοτήτων θα υπάρχει, το έργο θα στέκει ως κραυγή διαμαρτυρίας για ελευθερία, αγάπη, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια.
Ως σκηνοθέτης, ψάχνω τη γέφυρα με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το σύστημα εξακολουθεί να τιμωρεί και να βάζει στο περιθώριο όσους διεκδικούν το δικαίωμα της ερωτικής τους επιλογής και της αντίθετης φωνής και στάσης απέναντί του. Υπόδειγμα δημοκρατικής ηθικής το «ΜΠΕΝΤ» ανοίγει διάλογο με την εξέλιξη της κοινωνίας και του μελλοντικού σκεπτόμενου πολίτη.
Ακόμα και μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο, ο άνθρωπος αναζητά το φως, την ελπίδα.
Ο άνθρωπος ερωτεύεται, αγαπά! Ένας ύμνος στην ανθρώπινη επαφή και στην ελευθερία είναι το «ΜΠΕΝΤ», γι’ αυτό ξεπέρασε ως έργο τα όρια του χώρου και του χρόνου.»
– Πέτρος Ζούλιας

Η υπόθεση
Στη Ναζιστική Γερμανία, λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, ο δυναμικός Μαξ και ο πιο ευαίσθητος Ρούντι συλλαμβάνονται. Καθώς οδηγούνται στο στρατόπεδο συγκέντρωσής του Νταχάου, ο Ρούντι βασανίζεται και ο Μαξ υποχρεώνεται να γίνει συνεργός στην κακοποίηση του.
Ο Μαξ για ν΄ αποφύγει το ροζ αστέρι, που χαρακτήριζε με μεγάλη υποτίμηση από τους Ναζί τους ομοφυλόφιλους κρατούμενους, προτιμάει το κίτρινο αστέρι των Εβραίων, ώστε να έχει καλύτερη μεταχείριση. Στο στρατόπεδο ο Μαξ γνωρίζεται με τον Χόρστ, έναν κρατούμενο που φορά το ροζ αστέρι και είναι περήφανος για τις επιλογές του. Οι δύο ήρωες έρχονται κοντά στον ελεύθερο χώρο που ορίζει το συναίσθημα και πέρα από κάθε περιορισμό προς την ανθρώπινη υπόσταση τους, θα ερωτευθούν, χωρίς όμως ποτέ ν΄ αγγίξει ο ένας τον άλλον.
Το έργο είναι ένας ύμνος στην αγάπη και τον έρωτα αλλά πάνω απ’όλα εξυμνεί την ελευθερία του πνεύματος και το δικαίωμα ύπαρξης και αυτοδιάθεσης των ανθρώπων. Παράλληλα αποτελεί μια αντιπολεμική και αντιφασιστική κραυγή διαμαρτυρίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Γιώργος Θεοδοσιάδης
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Λώλου  

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Μέμος Μπεγνής
Ιωάννης Αθανασόπουλος
Μανώλης Θεοδωράκης
Γιάννης Σίντος
James Rodi
Χρήστος Ζαχαριάδης
Σπύρος Δούρος
και ο Δημήτρης Καραμπέτσης στο ρόλο του θείου Φρέντυ  

Παραγωγή: Χώρα ΑΕΒΕ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

INFO
ΜΠΕΝΤ
Παραστάσεις:
– Τετάρτη στις 20:00
– Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00
– Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα)
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697-4641692

Θέατρο ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλ. 210-8673945
Parking (πλησίον του θεάτρου, Αμοργού 18)

Επίσημος δικτυακός τόπος θεάτρου: www.choratheatro.gr
Facebook Page: https://www.facebook.com/choratheatro/