«Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του» στο Θέατρο Altera Pars | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

«Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του» στο Θέατρο Altera Pars

Στο αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο «Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του», που γράφτηκε το 1939 και μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971, βασίζεται ο θεατρικός μονόλογος που υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου και παρουσιάζεται από τις 5 Απριλίου, στο Θέατρο Altera Pars, με τον Τάσο Ιορδανίδη στον ομώνυμο ρόλο.
Μια αμείλικτη κριτική στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, το έργο κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, ενώ η ταινία, που σκηνοθέτησε ο συγγραφέας, πήρε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών.
Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Ωστόσο, ο Τζο, καταδικασμένος σε μια ολοκληρωτική σιωπή, αρχίζει ξαφνικά να σκέφτεται, να αισθάνεται, να ονειρεύεται και να θυμάται, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της επιστήμης.
Θεατρική διασκευή και απόδοση κειμένου: Σοφία Αδαμίδου, Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Σκηνογραφία-Κοστούμι: Ηλένια Δουλαδήρη, Μουσική: Τάσος Σωτηράκης.

INFO
Θέατρο Altera Pars
Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Αθήνα
Παραστάσεις από τις 5 Απριλίου: από Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήρια: γενική είσοδος 12 €
Tηλ. θεάτρου: 210 3410011