Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα για τα «Ο Γιατρός της Τιμής του» και «Πόσο κοστίζει να ζεις;» | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα για τα «Ο Γιατρός της Τιμής του» και «Πόσο κοστίζει να ζεις;»

Αυλαία ρίχνουν στις 14 και στις 17 Απριλίου, αντίστοιχα, οι φετινές παραγωγές του θεάτρου ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Πόσο κοστίζει να ζεις; της Μαρτίνα Μάγιοκ και Ο Γιατρός της Τιμής του του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα.

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Πόσο κοστίζει να ζεις;» αμφισβητεί τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρία και εμβαθύνει στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική τάξη, η φυλή, η εθνικότητα και ο πλούτος μπορούν να δημιουργήσουν χάσματα μεταξύ των ανθρώπων, ακόμη και αν εκείνοι λαχταρούν τη σύνδεση. «Ο Γιατρός της Τιμής του», ένα από τα αριστουργήματα του σπουδαίου δραματουργού του χρυσού αιώνα στην Ισπανία, είναι μια παράσταση σκοτεινή και ποιητική, που εναλλάσσει τη δυναμική πλοκή με φιλοσοφικούς τόνους και το ερωτικό θρίλερ με το σαρδόνιο χιούμορ.

Πόσο κοστίζει να ζεις; (μέχρι τις 14 Απριλίου)

Ένα ειλικρινές, αυθεντικό έργο, που καλεί το κοινό να εξετάσει διαφορετικές οπτικές των προνομίων και της ανθρώπινης επαφής, μέσα από δύο ζευγάρια αταίριαστων ατόμων: ενός πρώην οδηγού φορτηγού και της πρώην γυναίκας του, που πρόσφατα έμεινε παράλυτη, κι ενός υπερόπτη νεαρού με εγκεφαλική παράλυση και της νέας του φροντίστριας.

Τέσσερις άνθρωποι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις αναπηρίες τους. Για δύο από αυτούς οι αναπηρίες είναι εξωτερικές, αλλά όλοι ανακαλύπτουν ότι κρύβουν εσωτερικές, καθώς μάχονται ανά ζεύγη για να επανακαθορίσουν τις αξίες τους. Αξίες που ψυχορραγούν μετά τα πλήγματα μιας αμείλικτης πραγματικότητας, που συνθλίβει τις ανθρώπινες προσδοκίες με κυνισμό.

Τι σημαίνει να ζεις τελικά; Να επιβιώνεις απλώς ή κάτι περισσότερο; Και ποιο είναι το κόστος που πρέπει να καταβάλεις; Πόσο αντέχεται η απομόνωση που επιβάλλει ο τρόπος μιας παραγωγικής ζωής, προκειμένου να τα βγάλεις πέρα οικονομικά; Ποιοι είναι οι παρίες του σήμερα και πόσο εύκολο είναι να χαθούν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη;

Ένα τρυφερό όσο και σκληρό έργο λυρικού ρεαλισμού, που χάρισε στη νεαρή Πολωνο-αμερικανίδα συγγραφέα του το Βραβείο Πούλιτζερ το 2018.

Συγγραφέας: Μαρτίνα Μάγιοκ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Video: Βασίλης Παπατσαρούχας
Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη Ειρήνη Μακρή, Φώτης Στρατηγός

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 12€ φοιτητικό, 10€ ανέργων/ΑμΕΑ
Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.
Φωτογραφίες © Πάτροκλος Σκαφίδας

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/2Yf03jP

Ο Γιατρός της Τιμής του (μέχρι τις 17 Απριλίου)

Ο βασιλιάς Πέδρο ο Α’ της Καστίλλης επισκέπτεται τη Σεβίλλη. Λίγο έξω από την πόλη, ένα παραλίγο μοιραίο ατύχημα θα κάνει τον διάδοχο και αδερφό του, Ενρίκε, να ξανασυναντηθεί με έναν έρωτά του που νόμιζε χαμένο, τη Δόνια Μενθία. Εκείνη, όμως, είναι πλέον παντρεμένη με τον επιφανή Σεβιλλιάνο Γκουτιέρε Αλφόνσο ντε Σολίς. Σύντομα το ερωτικό τρίγωνο θα εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες απόπειρες ελέγχου μιας έκρυθμης κατάστασης. Η έκταση των επιπλοκών θα πάρει απρόσμενες διαστάσεις, πλήττοντας κάθε βεβαιότητα που αφορά στους ήρωες του έργου.

Ο Γιατρός της τιμής του (1635) είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά, αλλά και αμφιλεγόμενα έργα της ισπανικής Χρυσής Εποχής (17ος αιώνας). Διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πέδρο της Καστίλλης (1350-1369) και ανήκει στην κατηγορία των θεαματικών “δραμάτων τιμής”, στα οποία οι κύριοι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν επιτακτικές αλλά και αντικρουόμενες επιταγές. Ο Γιατρός της Τιμής του είναι ένα έργο ποιητικό και ταυτόχρονα βαθιά σκοτεινό, που περιγράφει έναν κόσμο ηθικού και πνευματικού τέλματος. Για περισσότερα από 350 χρόνια, το έργο και ο συγγραφέας τυγχάνουν ακραίων αντιδράσεων από τους αναγνώστες και τους θεατές, από σκληρές ύβρεις έως άκρατο ενθουσιασμό.

Συγγραφέας: Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Κατασκευή κοστουμιών: Όλγα Εβσέεβα
Ειδικές κατασκευές: Εργαστήριο Δήμητρας Καίσαρη
Φωτογραφίες-Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Επικοινωνία & Προβολή: Ελεάννα Γεωργίου

Διανομή

Δον Γκουτιέρε: Γιώργος Παπαπαύλου
Δόνια Μενθία: Αμαλία Καβάλη
Δον Ενρίκε: Μελαχρινός Βελέντζας
Δον Πέδρο: Στέργιος Ιωάννου
Δον Αρίας/Λουντοβίκο: Φώτης Στρατηγός
Δόνια Λεονόρ/Χαθίντα: Ελένη Δαφνή
Δον Ντιέγκο: Αυγουστίνος Κούμουλος
Κοκίν: Παύλος Παυλίδης


Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 20€ Σάββατο και Κυριακή, 12€ φοιτητικό, 10€ ανέργων, ΑμΕΑ

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

Φωτογραφίες © Πάτροκλος Σκαφίδας
Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/3n0vBTW

Προπώληση

INFO
«Μια ΠΟΡΤΑ ορθάνοιχτη»
Για να την κρατήσεις ανοιχτή:
http://www.portatheatre.gr/index.php/el/stiriksemas

Μεσογείων 59, 115 26, Αθήνα
Τηλ.: 210-7711333
www.portatheatre.gr