Τι "παίζει" στην πόλη | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Τι “παίζει” στην πόλη

Ετοιμάζομαι να κουνήσω το μαντήλι στον Μάρτη και στρώνω σιγά-σιγά το κόκκινο χαλί για την υποδοχή του Απρίλη. Του Απρίλη, που θα φέρει το Πάσχα και, μαζί με αυτό –στους περισσότερους, τουλάχιστον–, την ευκαιρία για μια ωραιότατη ανάπαυλα και μια εκδρομή (που τόσο μελωδικά περιγράφουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Ευστάθιος Δράκος στο ομώνυμο νέο τραγούδι τους) στα χωριά μας ή αλλού.

Αφού μας “μαστίγωσε” αρκετά ο καιρός όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τα πρώτα κοντομάνικα (μαζί με το τρανζίστορ που “παίζει τα αμερικάνικα”…) κάνουν –επιτέλους– την εμφάνισή τους. Εντάξει, ας μην παίρνουμε και πολλά θάρρητα, βέβαια, καθότι η μάνα μου κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λέει: “Και στου Απριλιού τις 18, πέρδικα ψόφησε στ’ αυγό”, υπενθυμίζοντάς μου να πάρω μαζί μου ζακέτα… Βέβαια, η μάνα μου (ως γνήσια Ελληνίδα μάνα) το λέει αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτός ίσως από τις μέρες με τον βαρύ καύσωνα, αλλά αυτό ουδεμία σημασία έχει.

Η παραπάνω παροιμία, ωστόσο, είναι διπλής αναγνώσεως, καθότι το καημένο το περδικόπουλο μπορεί να μην τα καταφέρει να βγει από το αυγό του, είτε λόγω του κρύου, είτε όμως και λόγω της ζέστης του Απρίλη. Τα υπόλοιπα για τον καιρό τα αφήνω στον κ. Τάσο Αρνιακό (στο παρελθόν τα άφηνα στην Πετρούλα του Star, με το κρυολόγημα να το έχω στο τσεπάκι μου…).

Κατά τα λοιπά, ας δούμε τις προτάσεις για εξόδους στην πόλη μας, που και αυτή, πλέον, φορά τα ανοιξιάτικά της. Τα μαγαζιά βγάζουν τραπεζάκια έξω, κάτω από τις ανθισμένες πασχαλιές, τα περισσότερα μουσικά σχήματα ανεβαίνουν Θεσσαλονίκη, οι επιτυχημένες παραστάσεις συνεχίζουν ακάθεκτες, ενώ κάποιες νέες μας προσκαλούν να τις γνωρίσουμε.

Γυρνάει και γράφει (κάνοντας πρόβα το “Ω γλυκύ μου έαρ”, με στόχο να γίνει καλύτερος από τον Σαντικάι) ο Νίκος Π.

therismos

“Θερισμός” από 23 Μαρτίου, στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” του Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο ολοκληρώνει το φετινό πρόγραμμα της Σκηνής “Νίκος Κούρκουλος” με το νέο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη “Θερισμός”, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 23 Μαρτίου.

Δύο ζευγάρια και μια γυναίκα μόνη στο Ακαπούλκο, σε ένα ξενοδοχείο πενήντα επτά αστέρων, παραθερίζουν μακριά από όλους και όλα. Ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζουν. Τότε ακριβώς θα έρθει ο Θερισμός. Ο Δημήτρης Δημητριάδης μάς καλεί σε μια δύσκολη αποδοχή: εκείνην του επερχόμενου τέλους του Πολιτισμού.

Μια κωμωδία(;) από τον Δημήτρη Δημητριάδη, που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια με τη συγγραφική του ιδιότητα στο Εθνικό Θέατρο, με ένα κείμενο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Μια τολμηρή και αιρετική δραματουργία που κινείται στον χώρο της σκληρής κριτικής των γελοίων συμπεριφορών και των υπερτιμημένων αξιών, υιοθετώντας ένα υποδόριο, διαβρωτικό και, εν τέλει, τραγικό χιούμορ.

Παίζουν: Αλεξία Καλτσίκη, Αννα Μάσχα, Περικλής Μουστάκης, Μάρω Παπαδοπούλου, Νίκος Ψαρράς

INFO

Εθνικό Θέατρο-Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 10 € (φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5 €
Τετάρτη και Πέμπτη: ενιαία τιμή 13 €
Εισιτήρια: 210.5288170-171 και 210.7234567
(μέσω πιστωτικής κάρτας), https://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=2276 και www.n-t.gr

triseutixismenoi

“Οι Τρειςευτυχισμένοι” στο Θέατρο Πορεία

Έξι χρόνια μετά την “Υπόθεση της Οδού Λουρσίν”, το θέατρο Πορεία επιστρέφει στον Eugène Labiche (1815-1888), τον Γάλλο κωμωδιογράφο του 19ου αι. που αρνείται πεισματικά να δει οτιδήποτε άλλο, εκτός από την φαρσική πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Στο έργο του “Οι Τρειςευτυχισμένοι” (Le plus heureux de Trois, 1870), που φέρεται να έγραψε, σε συνεργασία με τον Edmond Gondinet, ως αντίδραση στον ισχυρισμό ενός κριτικού ότι “η μοιχεία δεν θα μπορέσει ποτέ να προκαλέσει γέλιο”, χρησιμοποιεί τη συνταγή της διαρκούς και, εν τέλει, πλήρους μεταστροφής της δραματικής εξέλιξης.

Η υπόθεση του έργου είναι “απλή”: στο σπίτι του Μαρζαβέλ περιφέρεται ένα πλήθος ανθρώπων που τους συνδέουν μοιχείες (παρελθούσες, παροντικές και μελλοντικές), οι οποίες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθούν εξαιτίας ενός οδηγού ταξί και διαφόρων αντικειμένων-φετίχ: ενός ρολογιού-κούκου, μιας ελαφοκεφαλής με κέρατα, μιας γυάλας με χρυσόψαρα, ενός κομματιού υδρορροής, δύο πορτοκαλιών. Όλα τα παραπάνω σέρνουν τυραννικά τους ήρωες από την ελπίδα στην απελπισία, και αντιστρόφως. Το κοινό συμπάσχει μαζί τους μέσα από το γέλιο. Ένα γέλιο άγριο, ανελέητο, σχεδόν σαδιστικό, καθώς το κοινό ανακαλύπτει τον ίδιο παραλογισμό και τα ίδια αδιέξοδα στις δικές του σχέσεις, την ίδια σκοτεινή και ζωώδη πλευρά στη δική του φύση.

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Λούλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λαέρτης Μαλκότσης

INFO

Θέατρο Πορεία

Τρικόρφων 3-5, Πλατεία Βικτωρίας
Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια: 135 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη (λαϊκή): Γενική είσοδος 15 €, Παρασκευή έως Κυριακή: 20 € (κανονικό), 17 € (senior/άνω
των 65), 14 € (φοιτητικό, νεανικό/κάτω των 22, ανέργων)
Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου: 210.8210991 και 210.8210082
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr

thronos“Θρόνος-Αντίκα” στο Vault Theatre Plus

Η νουβέλα της Λιλής Ζωγράφου “Θρόνος-Αντίκα” μεταφέρεται ως θεατρικός μονόλογος για 8 παραστάσεις στη σκηνή του Vault Theatre Plus.

Το έργο βασίζεται στη νουβέλα με πλήρη τίτλο “Θρόνος-αντίκα χαρίζεται εις ρέκτην…” από τη συλλογή διηγημάτων “Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώ;” (γραμμένο το 1982). Σε αυτή τη νουβέλα η Λιλή Ζωγράφου, χρησιμοποιώντας τον κεντρικό αφηγητή, βρίσκει την ευκαιρία να μας καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και, πάνω από όλα, να καθίσει κατ’ αρχάς τα μικροαστικά ήθη της Ελλάδας, τα οποία κατά την άποψή της καθόρισαν την κοινωνικοπολιτική εξέλιξη της χώρας για πάνω από 60 χρόνια σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας.

Ο αφηγητής, Τεό Ταδούλης, απολογείται για τη δολοφονία της γυναίκας του. Ο αναγνώστης βρίσκεται στην “αμήχανη” θέση να πρέπει ο ίδιος να επιλέξει εάν αυτό που διαβάζει είναι ένα δικαστικό δράμα (και ενίοτε μελόδραμα), ένα ψυχολογικό ή πολιτικό θρίλερ ή μία ηθογραφική κωμωδία, στα χνάρια των σύγχρονων Ελλήνων σατιρικών συγγραφέων.

Ερμηνεία: Δέσποινα Γιαννούλη

INFO

Πολυχώρος Vault Theatre Plus

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός
Κάθε Τετάρτη στις 20:00 και κάθε Πέμπτη στις 21:00 (έως τις 6 Απριλίου)
Διάρκεια: 65 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 €
Φοιτητικό, ομαδικό: 8 € • Ατέλειες, ανέργων: 5 €
Τηλέφωνα κρατήσεων: 213.0356472 και 6977-773875
Σημεία προπώλησης: στο www.viva.gr, στο ταμείο του Vault
Theatre Plus και στον πολυχώρο Πόλις (Μαρίνου Αντύπα και Φιλοθέης, Ηράκλειο Αττικής)

katsimixas

Ο Πάνος Κατσιμίχας, τα Κίτρινα Ποδήλατα και ο Βασίλης Καζούλης στο Passport Κεραμεικός – Upstairs

Ο Πάνος Κατσιμίχας και τα Κίτρινα Ποδήλατα μας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας τους. Στην παρέα τους προστίθεται φέτος και ο Βασίλης Καζούλης. Όλα αυτά, τις Παρασκευές 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου, στο Passport Κεραμεικός – Upstairs.

Οι συντελεστές έχουν ετοιμάσει ένα νέο πρόγραμμα, με όλα τα κομμάτια που θέλουμε να ακούσουμε, αλλά και καινούρια, σε μία παράσταση όπου εναλλάσσονται στη σκηνή, σμίγοντας και βάζοντας τα τραγούδια τους σε … “συνομιλία”.

Η μουσική του Πάνου Κατσιμίχα δεν χρειάζεται συστάσεις. Με στίχους πάντα επίκαιρους, άλλοτε κοινωνικούς και πολιτικούς, άλλοτε ερωτικούς, ευαίσθητους και την ίδια στιγμή καυστικούς.

Τα Κίτρινα Ποδήλατα, μετά κι από την κυκλοφορία του νέου εντυπωσιακού album τους “The Orchestra project”, αποδεικνύουν πως η “αλήθεια” μιας συναυλίας μπορεί να αναζωπυρώσει την ελπίδα που κρύβουμε μέσα μας σε δύσκολους καιρούς.

Ο Βασίλης Καζούλης έρχεται φέτος στην παρέα, με τραγούδια που, αν και γεννημένα στη σκοτεινιά της μεγαλούπολης, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να δραπετεύουν προς το φως και μέσα στις καρδιές όλων μας…

“Τίποτα δεν έχει αλλάξει… και τίποτα δεν είναι όπως παλιά… μένει όμως ακόμα ένα πείσμα, που δεν είναι συνήθεια μοναχά…”

INFO

Passport Κεραμεικός – Upstairs

Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος, Αθήνα
Παρασκευές 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου
Τηλ. κρατήσεων: 210.5222203 και 210.4130153
Τιμή εισόδου στο μπαρ: 13 € με μπύρα ή κρασί
Σε τραπέζι: 20 € με ποτό
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr
Πληροφορίες: www.pass-port.com.gr