Tι παίζει το καλοκαίρι | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Tι παίζει το καλοκαίρι

Καλοκαίρι,
η γαλάζια προκυμαία θα σε φέρει
καλοκαίρι,
καρεκλάκια, πετονιές μες στο πανέρι
μες στη βόλτα αυτού του κόσμου που μας ξέρει
καλοκαίρι,
πλάι στα μέγαρα, στις τέντες με τ’ αγέρι
καλοκαίρι,
με χρυσούς ανεμιστήρες μεταφέρει
την βανίλια με το δίσκο του στο χέρι
την κοψιά μιας προτομής μες στο παρτέρι
καλοκαίρι,
μ’ ανοιχτό πουκαμισάκι στα ίδια μέρη 

Έφτασε επιτέλους και ο Αύγουστος, το στίγμα του οποίου αποτυπώνει ανάγλυφα το πιο πάνω άσμα (ποίημα για μένα) του Διονύση Σαββόπουλου, που μας γοήτευσε για μια ακόμα φορά στη μεγαλειώδη συναυλία του στο Καλλιμάρμαρο, λίγο καιρό πριν.

Αύγουστος, λοιπόν, και ετοιμαζόμαστε για τις διακοπές μας, μια φάση που χρωστάμε στον εαυτό μας μετά από ένα –ακόμα– δύσκολο (και λίγα λέω) χειμώνα, για να χαλαρώσουμε, να ηρεμήσουμε, να διώξουμε τις έγνοιες και τις υποχρεώσεις μακριά, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να δούμε καινούργια μέρη, να γνωρίσουμε νέους φίλους ή και να ανταμώσουμε με τους παλιούς.

Η Αθήνα αδειάζει σιγά-σιγά, η κίνηση ελαττώνεται, δεν δυσκολεύεσαι να βρεις parking, τα μαγαζιά είναι άνετα κι εσύ, ταλαίπωρε, που ακόμα δεν έχεις φύγει για διακοπές, από τη μία απολαμβάνεις την ηρεμία της πόλης, αλλά από την άλλη ψάχνεις με το κυάλι περίπτερο για τσιγάρα και παρέα για να βγεις το βράδυ…

Παρόλα αυτά, εμείς δεν πρόκειται να σας αφήσουμε παραπονεμένους. Έχουμε να σας προτείνουμε τα καλύτερα που έρχονται τόσο στην πόλη, όσο και στην επαρχία.

Φύγαμε λοιπόν (#διπλής)! 

Γυρνάει, γράφει και προτείνει (με το καινούργιο ψάθινο καπέλο, το μαγιό με τα φλαμίνγκο και τις πράσινες σαγιονάρες του – που, προς το παρόν, τα φοράει μόνο στο σαλόνι του…) ο Νίκος Π.

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “Ο Κήπος βλέπει”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

o-kipos-vlepeiΗ έκθεση με τίτλο “Ο Κήπος βλέπει” (τίτλος ενός από τα “Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας” του Οδυσσέα Ελύτη) θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Ιουλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου, στον Κήπο του Mεγάρου και στη λεγόμενη “Υπηρεσιακή Αυλή”.

Το αρχικό κέντρισμα για την έκθεση είναι ο περίκλειστος κόσμος του Κήπου και το κρυμμένο μυστικό του. Επίσης, οι σχέσεις που γεννιούνται στο δικό του σώμα, αποκομμένο από τη φυσική του συνέχεια στον δημόσιο χώρο, με περιοχές ρέμβης και κοινωνικότητας, με κρυψώνες, μονοπάτια και ανοιχτές πράσινες εκτάσεις. Και είναι, ακόμη, η οπτική ή και αόρατη επαφή του με εσωστρεφή, σιωπηλά δημόσια κτίρια-τοπόσημα από τα οποία περιβάλλεται, όπως η Αμερικάνικη Πρεσβεία, τα δημόσια νοσοκομεία και, φυσικά, το ίδιο το Μέγαρο, για το οποίο αποτελεί την έξοδο στο φως.

Η έκθεση “Ο Κήπος βλέπει” αναζητά τη σύνδεση του Κήπου με τον κοινωνικό χώρο και την πόλη, την υπέρβαση των ορίων της φυσικής του πραγματικότητας και το άνοιγμά του στη φαντασία. Τα έργα της έκθεσης, εγκαταστάσεις, κείμενα-γλυπτά, βιντεοπροβολές, φωτεινά και ηχητικά έργα, θα παρουσιάζονται την ημέρα και κυρίως μετά τη δύση του ήλιου, έως αργά τη νύχτα. Σε πελούζες και δέντρα, ανάμεσα σε φυλλωσιές, σε ελεύθερες οθόνες πάνω στο χώμα ή απευθείας στα πλακόστρωτα, αλλά και στους χρηστικούς χώρους της “Υπηρεσιακής Αυλής”, τα έργα συνομιλούν με ανάλαφρο, παιγνιώδη και ποιητικό τρόπο με το φυσικό περιβάλλον.

ΙNFO
Κήπος του Μεγάρου και Υπηρεσιακή Αυλή
Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη
Από 6 Ιουλίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2017
Ελεύθερη είσοδος

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας “Βάζει Φωτιά” στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 6 Σεπτεμβρίου

pliatsikasΜε έναν καινούργιο δίσκο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017 και μία πορεία που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες στις αποσκευές του, ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα κάνει στάση στο Κηποθέατρο Παπάγου την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου.

Με τραγούδια αγαπημένα από το παρελθόν και το παρόν, έρχεται να “βάλει φωτιά” και να απογειώσει το κοινό με τρόπο που μόνο ο ίδιος και η ομάδα του ξέρουν.

Ο ήχος γνωστός και αγαπημένος, τραγούδια που έχουν γίνει ένα με τις ζωές μας: Πυξ Λαξ, προσωπική πορεία, συνεργασίες… κομμάτια ενός παζλ που μόνο η φωνή του κόσμου πάντα το ολοκλήρωνε. Έτσι θα γίνει και τώρα, σε αυτή τη μοναδική βραδιά που θα είναι γεμάτη μουσικές εκπλήξεις και αναπάντεχες διασκευές τραγουδιών, βγαλμένων από τα παλιά.

ΙNFO
Κηποθέατρο Παπάγου
Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου)
Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου • Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήρια: Κανονικό 10 €• Προπώληση: viva.gr, Δημοτική Κοινότητα Παπάγου/Γραφείο Φεστιβάλ, κατάστημα ΔΑΝΑΟΣ, ταμείο θεάτρου

 

“Πέρσες” του Αισχύλου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 11-12 Αυγούστου

persesΓια πρώτη φορά στην Επίδαυρο, σε μια παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), με πλειάδα σπουδαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων ηθοποιών, ο Άρης Μπινιάρης, που έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του τα τελευταία χρόνια, προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης.

Όχημα της παράστασης, που δομείται στη συνάντηση του ρυθμού και της λέξης, είναι η μουσικότητα. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο χορός, ερμηνεύονται με τρόπο που αποκαλύπτει τη μουσική υφή του έργου. Η παράσταση ξεδιπλώνεται μέσα από τη δράση, τη λέξη, το τραγούδισμα και τον χορό, αναζητώντας μια θεμελιώδη απλότητα, που θα αναδείξει τις αδιάκοπες εσωτερικές δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος.

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς

Σκηνοθεσία – μουσική δραματουργία: Άρης Μπινιάρης

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης)

Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

ΙNFO
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
11-12 Αυγούστου 2017
Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια: κανονικό από 10 € έως 45 €
φοιτητικό από 5 € έως 13 €, ΑΜΕΑ: 5 €, ανέργων: 5 €
Προπώληση: viva.gr

Η “Λυσιστράτη” ταξιδεύει στην Ελλάδα

lysistrati

Η “Λυσιστράτη” των Μπέζου, Φιλιππίδη, Κυριακίδη και Τσαλίκη περιοδεύει ανά την Ελλάδα, όλο το καλοκαίρι.

Οι σταθμοί της παράστασης τον Αύγουστο είναι:

Σάββατο 5/8: Αρχαίο Θέατρο Μουδανιών
Κυριακή 6/8: Αρχαίο Θέατρο Δίου
Τρίτη 8/8: Θέατρο “Ορέστης Μακρής”, Χαλκίδα
Τετάρτη 9/8: Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, Μεσολόγγι
Πέμπτη 10/8 και Παρασκευή 11/8: Ρωμαΐκό Ωδείο, Πάτρα
Σάββατο 12/8: Αμαλιάδα, Αρχαία Ήλιδα
Κυριακή 13/8: Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου, Ν. Μάκρη
Τετάρτη 23/8: Θέατρο “Φρύνιχος”, Δελφοί
Πέμπτη 24/8: Ανοιχτό Θέατρο Μητρόπολης, Καρδίτσα
Παρασκευή 25/8: Υπαίθριο Θέατρο Καστράκι, Γρεβενά
Σάββατο 26/8: Θέατρο Βουνού, Καστοριά
Κυριακή 27/8: Υπαίθριο Θέατρο Πτολεμαΐδας
Δευτέρα 28/8: Θέατρο Γαβαλιώτισσας, Έδεσσα
Τρίτη 29/8: Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
Τετάρτη 30/8: Ανοιχτό Θέατρο ΤΕΙ, Σέρρες
Πε 31/8, Παρ 1/9 και Σαβ 2/9: Θέατρο Δάσους,
Θεσσαλονίκη

ΙNFO
Εισιτήρια: από 15 € έως 20 €
Προπώληση: viva.gr, 11876, καταστήματα Seven Sports, MediaMarkt και Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Ziria 2017 Music Festival, στις 24, 25 και 26 Αυγούστου

ziriaΣτις 24 Αυγούστου, για ένατη χρονιά, ανηφορίζουμε στην πανέμορφη διαδρομή από το Ξυλόκαστρο προς τα μαγευτικά Τρίκαλα Κορινθίας, κι ακόμα πιο πάνω, στο θεϊκό οροπέδιο της Ζήρειας, για το πιο high και ανοιχτό πάρτι του καλοκαιριού.

Μια μαραθώνια non stop μουσική γιορτή, με τρεις σκηνές (open, in και after), από νωρίς το μεσημέρι έως νωρίς το πρωί, με φανταστικές μπάντες και παραγωγούς, με μοναδικές εναλλακτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, παιδιά και… σκυλιά!

Ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο, από την αρχαία ελληνική μουσική, έως τη σύγχρονη ροκ και ηλεκτρονική. Και από τη Θράκη έως την Κρήτη και την Αφρική!

Είσοδος, κατασκήνωση, εναλλακτικές δραστηριότητες, όλα ελεύθερα!

Πέμπτη, 24 Αυγούστου
19:00, Θραξ Πανκc (1)
20:00, Void Droid
21:00, Puta Volcano
22:00, Planet of Zeus
23:00, Space Blanket

AFTER PARTY: Petros “FloorFiller”, Nikolas Gale
Παρασκευή, 25 Αυγούστου
14:00 – 17:00, big jam – αφιέρωμα στα Blues
18:15, Molimo
19:30, Μαύρη Οδύσσεια: Black Athena & Νεγρος Του Μοριά
(Live PA)
20:45, Les SkartOi
22:00, The Big Nose Attack
23:00, 1000mods
00:30, Θραξ Πανκc (2) 

AFTER PARTY: Kafka, Southern Psych Groove – Spyreas Sid
Σάββατο, 26 Αυγούστου
14:00, Alex Dante
15:00, Bump Trio
16:00, Ταξίδι στην αρχαιοελληνική μουσική (παρουσίαση)
18:15, ΣΥΝΑΥΛΙΑ
19:00, Dr. Albert Flipout’s one CAN band – aka Mickey Pantelous
20:00, Holy Monitor
21:00, A Victim Of Society
22:00, Whereswilder
23:00, Sleepin Pillow
00:30, Balothizer 

AFTER PARTY: Cayetano, Supersan
Τα πρωινά | Facelift mornings: 11:00 – 14:00 by dj Panos D.

ΙNFO
Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας
24, 25 και 26 Αυγούστου | Έναρξη: 24 Αυγούστου, 18:00 | Αναλυτικές πληροφορίες στο http://www.ziriafestival.gr