Trip2Athens - Ανακαλύπτοντας την Αθήνα των θαυμάτων (ακόμα κι αν είσαι Αθηναίος...) | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Trip2Athens – Ανακαλύπτοντας την Αθήνα των θαυμάτων (ακόμα κι αν είσαι Αθηναίος…)

“Σε κατοικούνε Θεοί, ξελογιάστρα μου Αθήνα / που κατεβαίνουν στην Πλάκα να πιούνε ρετσίνα…”, είχε τραγουδήσει τη δεκαετία του ’40 η Σοφία Βέμπο. Πολλοί λένε ότι εκείνη, η μαγική, Αθήνα δεν υπάρχει πια, λειτουργώντας συχνά “τριτοκοσμικά” μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται. Κι όμως, μια ψηφιακή πλατφόρμα έρχεται να αποδείξει το αντίθετο, προβάλλοντας ένα σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας, εφάμιλλο του λαμπερού της ονόματος και, κυρίως, θελκτικό για τους ξένους επισκέπτες που τόσο έχει ανάγκη η χώρα αυτή την εποχή…

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου


Το trip2athens.com αποτελεί μια πολυδιάστατη ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Δήμος Αθηναίων, με σκοπό να προβάλουν όλες τις τουριστικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα και την Αττική. Η πλατφόρμα πρωτο-παρουσιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και, από τότε, εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται συνεχώς, αποδεικνύοντας ότι η Αθήνα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλες μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού, από πλευράς διαδικτυακής τουριστικής –και όχι μόνο– προβολής.

Ήδη, στα πλαίσια αυτής της αναβάθμισης, το trip2athens.com έχει συνδεθεί με την ψηφιακή πλατφόρμα της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής www.athensattica.gr, έχει ενταχθεί στην πλατφόρμα DiscoverGreece.com της Marketing Greece, ενώ επετεύχθη και μια τρίτη συμφωνία με τον κινεζικό ταξιδιωτικό όμιλο Beijing International Bloom Travel Service Corp, με σκοπό την προώθηση της πλατφόρμας στην κινεζική αγορά.

Πώς ακριβώς λειτουργεί
Χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση για τους συμμετέχοντες, το trip2athens.com φιλοδοξεί να προβάλει όλες τις τουριστικές δραστηριότητες (διαμονή, εστίαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.ά.) σε 7 γλώσσες (Eλληνικά, Aγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ρωσικά και Κινεζικά), βοηθώντας έναν επισκέπτη της πόλης σε κάθε βήμα του – από το στάδιο της προετοιμασίας του ταξιδιού του, μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για έναν επισκέπτη από το εξωτερικό, αλλά και για έναν Έλληνα που επισκέπτεται ή θέλει να “ψάξει” λίγο καλύτερα την πόλη.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε και κατά την παρουσίασή της, η πλατφόρμα αυτή έχει δημιουργηθεί για να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο και για τις ίδιες τις τουριστικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην προαγωγή της εξωστρέφειας και της δυναμικής ένταξης της Ελλάδας στη διεθνή αγορά του e-tourism, μέσα από συνέργειες μεταξύ των ξενοδοχειακών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο και το ότι συμφωνήθηκε να ενταχθεί στην πύλη οικονομικής διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, “Αgora”.

Μέσω του trip2athens.com μπορεί κανείς να βρει ένα ολοκληρωμένο προφίλ της κάθε επιχείρησης που προβάλλεται, φωτογραφίες, ωράριο λειτουργίας, στοιχεία επικοινωνίας, διαδραστικό χάρτη κ.ά. Αν μη τι άλλο, αφού επισκεφθείς την πλατφόρμα, το σίγουρο είναι ότι θα ξέρεις ακριβώς πού θα πας, πότε και πώς θα πας, αλλά και τι θα βρεις εκεί που θα πας!

Επιπλέον, κατά τη διαδικασία μιας κράτησης μέσω του trip2athens.com μπορείς να επιλέξεις εκπτωτικά κουπόνια που έχουν καταχωρηθεί από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κ.λπ.), να ενημερωθείς για τα δεκάδες γεγονότα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, καθώς η υπηρεσία είναι real time και ανανεώνεται συνεχώς, να βρεις πληροφορίες μετακίνησης (πληροφορίες για τα ΜΜΜ), αλλά και να αναζητήσεις σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πάρκα, παραλίες κ.λπ.) δημιουργώντας το δικό σου “ημερολόγιο ταξιδιού”, το οποίο μπορείς να συγχρονίσεις και με τη σχετική mobile εφαρμογή. Η εφαρμογή αυτή είναι συμβατή με κινητά Ios, Android και Windows, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και offline, σε 7 γλώσσες.

Ανακαλύπτοντας την Αθήνα…
Ωστόσο, αν επισκεφθείς την πλατφόρμα, συνειδητοποιείς αυτόματα ότι η Αθήνα είναι τόσο πλούσια από πλευράς προσφοράς εμπειριών κάθε είδους που, ακόμα κι αν είσαι ντόπιος, θα αισθανθείς ότι τη γνωρίζεις ελάχιστα. Και, παράλληλα, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι το trip2athens.com δεν αποτελεί μόνο τουριστικό οδηγό για όσους την επισκέπτονται πρώτη φορά. Μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει και ως “μπούσουλας” για κάποιον με… ειδικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις: μέσα από μια στοιχειώδη περιήγηση, βρίσκεις τα μέρη που μπορείς να επισκεφθείς αν έχεις παιδιά, τα μέρη που προσφέρονται για τρέξιμο ή για ποδήλατο μέσα στην πόλη, μέχρι και προτάσεις για υπαίθριες αγορές, σημεία πώλησης ελληνικών φυσικών προϊόντων, αλλά και προϊόντων ελληνικού design!

Εφόσον, δε, το επιτρέπει ο καιρός, μπορείς να πάρεις ιδέες και για όμορφες βόλτες σε πλατείες και γειτονιές της Αθήνας, ερχόμενος σε επαφή με τον πιο “εσωτερικό” χαρακτήρα της πόλης, μακριά από τα κλασικά τουριστικά μέρη, σε λιγότερο προβεβλημένα δρομάκια και γωνιές που προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές για φαγητό και ποτό κάτω από τον αττικό ήλιο ή το φεγγάρι.

Επιπλέον, αν και λιγότερο συναισθηματικά, το trip2athens.com μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα είδος σωσίβιας λέμβου, σε περιπτώσεις ανάγκης: μέσα από την παρουσίαση κατηγοριών όπως ο “Ιατρικός Τουρισμός”, ξεδιπλώνεται αυτόματα μπροστά σου και ένας αναλυτικός οδηγός των δημόσιων και ιδιωτικών θεραπευτηρίων της πόλης, στον οποίο μπορείς να ανατρέξεις ανά πάσα στιγμή. Κι αυτό δεν είναι μόνο θέμα τουριστικό· είναι και θέμα άμεσης και χρηστικής πληροφόρησης για όποιον δεν έχει τον χρόνο, τις γνώσεις ή την πολυτέλεια να ψάχνει γενικώς και αορίστως.

Και επειδή η υγεία είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων, για όσους εφαρμόζουν το “χαίρε και πίει ευ” το trip2athens.com παρουσιάζει μέχρι και τους πανέμορφους αμπελώνες, τα κτήματα και τα εντυπωσιακά κελάρια που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στην Αττική, διαγράφοντας διαδικτυακά την οινική διαδρομή στα Μεσόγεια, γη με αρχαιότατη παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Γιατί το κρασί, άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή, δεν θα μπορούσε ποτέ να λείπει από μια ολοκληρωμένη αθηναΐκή εμπειρία, ανοίγοντας παράλληλα και νέους δρόμους σε επίπεδο θεματικού τουρισμού.

Τελικά, είτε είσαι τουρίστας είτε ντόπιος, δεν είναι και τόσο δύσκολο να ξεκλειδώσεις τη μυστική εκείνη πόρτα που, από τη φαινομενικά χαοτική μεγαλούπολη, σε οδηγεί στην Αθήνα των θαυμάτων. Αρκεί μόνο να έχεις μαζί το tablet ή το κινητό σου.