Έγκυες γυναίκες με covid-19 έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών στην εγκυμοσύνη - Αναγκαίος ο εμβολιασμός | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Έγκυες γυναίκες με covid-19 έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών στην εγκυμοσύνη – Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Οι έγκυες γυναίκες που νοσούν από covid-19 παρουσιάζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρών παρενεργειών στη συνέχεια, όπως πρόωρο τοκετό, φλεβική θρομβοεμβολή και θάνατο στη γέννα λόγω σήψης, συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ή άλλης αιτίας.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Ασιαμίρα Φεράρα του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία από 43.886 έγκυες, από τις οποίες οι 1.332 είχαν μολυνθεί από κορονοϊό κατά την κύηση. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες αυτές είχαν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για επιπλοκές, σε σύγκριση με όσες δεν είχαν Covid-19.

«Σε συνδυασμό με τα στοιχεία ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ασφαλή στη διάρκεια της κύησης, τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τις ασθενείς να κατανοήσουν τους κινδύνους και να εμβολιαστούν», δήλωσε η δρ. Φεράρα.

Μεγάλο ποσοστό των εγκύων που βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό ήταν νέες, είχαν ήδη πολλά παιδιά, ή ήταν παχύσαρκες, ή ζούσαν υπό οικονομικο-κοινωνικές στερήσεις. Οι γυναίκες που εμφάνιζαν διαβήτη κύησης παρουσίαζαν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα του εμβολιασμού στις έγκυες γυναίκες, καθώς τις καθιστά περισσότερο προστατευμένες.