Έρχεται εναρμόνιση με την Ε.Ε. - Στο 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, στο 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Έρχεται εναρμόνιση με την Ε.Ε. – Στο 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, στο 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης

Για το διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και για το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, έγινε μία σύσταση από την Κομισιόν σε όλα τα κράτη-μέλη να ενοποιήσουν τους χρόνους των πιστοποιητικών. Δηλαδή  του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είναι στο 9μηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και του πιστοποιητικού νόσησης που είναι στο 6μηνο: «Η χώρα μας, λόγω τού ότι ήθελε να ενισχύσει τον εμβολιασμό, αυτούς τους χρόνους τους είχε συντμήσει. Γι’ αυτόν τον λόγο, πιθανολογώ ότι θα υπάρξει εισήγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών. Δηλαδή να είναι 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή, αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση».

Ως προς το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων, το οποίο έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης, όταν θα υπάρξουν και τα τελικά αποτελέσματα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα. Δεν θα ήθελα να πω ημερομηνίες, περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Το πιο πιθανό είναι το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Δεν θυσιάζεται το Πάσχα. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί. Για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο.  Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας, είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας».

Ως προς την 4η δόση, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ανέφεραν και στο ECDC και στον ΕΜΑ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις για τη χορήγηση της 4ης δόσης, καθώς δημιουργείται μια σύγχυση στους πολίτες των χωρών της ΕΕ.  «Επειδή μιλάμε για επιστημονικά δεδομένα, θα πρέπει να είναι μια κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σχολίασε.