Διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και πολυϊατρεία ζητάνε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το θέμα του clawback | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και πολυϊατρεία ζητάνε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το θέμα του clawback

Σε ανακοίνωσή του, το συντονιστικό των φορέων ΠΦΥ προειδοποιεί, για μία ακόμα φορά, ότι διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους λόγω clawback, ζητώντας, ως ύστατη λύση, την παρέμβαση του πρωθυουργού.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Στις 28/11/2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη, με τον οποίο συζητήθηκαν οικονομικής φύσεως ζητήματα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των πολυϊατρείων.

Ιδιαίτερα, συζητήθηκε το θέμα του κουρέματος του τεχνητού χρέους που έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας από ποσά clawback προηγούμενων ετών, η αναστολή της προείσπραξης του 70% του clawback του τρέχοντος έτους καθώς και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού  των διαγνωστικών εξετάσεων έτους 2022.

Για αυτά τα δύο θέματα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ζήτησε προθεσμία για να μας απαντήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για το εάν και πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά που ζητήθηκαν από πλευράς μας.

Δυστυχώς, έως και σήμερα και παρότι τον έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως μέσω επιστολών για τον προσδιορισμό ραντεβού, αλλά και μέσω επικοινωνιών με το γραφείο του, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Οι πολίτες εξυπηρετούνται άρτια, γρήγορα και ποιοτικά από τις μονάδες μας και, στην πραγματικότητα, οι εξετάσεις πληρώνονται από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, αφού η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι συστηματικά ανεπαρκής τα τελευταία 10 χρόνια! 

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και τη θέση που δίνει στη Δημόσια Υγεία με τη στάση του αυτή!

Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν!

Είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού εν όψει της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου κλάδου και τη βέβαιη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας.