Ελλείψεις φαρμάκων: Η απάντηση των Φαρμακαποθηκών σε όσα τους καταλογίζονται | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ελλείψεις φαρμάκων: Η απάντηση των Φαρμακαποθηκών σε όσα τους καταλογίζονται

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ ΝΠΔΔ) πραγματοποίησε σήμερα, 25 Ιανουαρίου, συνέντευξη Τύπου, με κεντρικό θέμα τις πολυσυζητημένες ελλείψεις φαρμάκων και τις πραγματικές τους αιτίες.

Οι ομιλητές Ειρήνη Μαρκάκη, πρόεδρος του ΠΣΦ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Γενικός Γραμματέας, και Ιωάννης Μπίκας, μέλος του Συλλόγου, έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις σχετικά με τα όσα καταλογίζονται στις φαρμακαποθήκες αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, τονίζοντας τα εξής:

 • Σε ό,τι αφορά την κατάσταση σήμερα στη φαρμακευτική αγορά, αυτή σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως όσον αφορά τα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα. Συγχρόνως, η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί, με τους ασθενείς να παρουσιάζουν μια στροφή προς τα ελληνικά γενόσημα, κυρίως στην κατηγορία των εισπνεόμενων φαρμάκων. Δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.
 • Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι ο υπο-εφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρείες, ο οποίος παρατηρείται την τελευταία 5ετία. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΠΣΦ προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιρειών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας.

 • Τεράστιας σημασίας για τις φαρμακαποθήκες είναι η τήρηση του νόμου και, παράλληλα, ο έλεγχος της εφαρμογής του και στους 3 κρίκους της αλυσίδας.

Όπως επανέλαβαν οι του ΠΣΦ, η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση τρίμηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και, τέλος, διαρκή ικανοποίηση των συνήθων  παραγγελιών των χονδρεμπόρων.

 • Βασικό αίτημα του ΠΣΦ αποτελεί η θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.

Όπως τόνισε το προεδρείο, «οι Φαρμακαποθηκάριοι λειτουργούν πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και του Έλληνα ασθενή, και μέσα από τον ΠΣΦ που αποτελεί ΝΠΔΔ, εκφράζουν θεσμικά, τεκμηριωμένα και με συνέπεια τη βάσιμη αγωνία τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου στην χώρα μας».

Παράλληλα, ο ΠΣΦ κοινοποίησε και συγκεκριμένους αριθμούς σχετικά με το Φάρμακο και τον εξωνοσοκομειακό τζίρο φαρμάκου στην Ελλάδα:

 • Σήμερα, οι φαρμακαποθήκες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι συνολικά 136: 94 ιδιωτικές και 42 συνεταιριστικές, απασχολώντας συνολικά 4000 εργαζόμενους.
 • Το μέγεθος της εξω-νοσοκομειακής αγοράς φαρμάκου το 2021 ήταν στα 3.640 δισ. ευρώ (τζίρος ιδιωτικών 2.230 δισ. και τζίρος συνεταιριστικών 1.410 δισ. – στοιχεία ΣΤΟΧΑΣΙΣ).
 • Προ μνημονίων, για κάθε 100€ που ξοδεύονταν στο φαρμακεία λάμβαναν:

Βιομηχανία 61€ – Φαρμακαποθήκη 7,8€ – Φαρμακείο 25,2€, ΦΠΑ 6€

Σήμερα, 12 χρόνια μετά:

Βιομηχανία 69,1€ (13%) – Φαρμακαποθήκη 4.6€ (-42%) – Φαρμακείο 20,3€ (-17%) ΦΠΑ 6€

 • Οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές, προ 15ετίας ήταν γύρω στο 1,2 δισ., ενώ το 2021 ήταν μόλις 400 εκατ. (μείωση 66,6%).

Αλήθειες και Μύθοι για το Φαρμακεμπόριο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ακουστεί η φωνή των Φαρμακαποθηκαρίων, ο ΠΣΦ προχώρησε στην κατάρριψη ορισμένων μύθων που αφορούν στο Φαρμακεμπόριο:

Αλήθειες

 1. Διαθέτουμε το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής στην Ευρώπη. Πραγματοποιούμε πάνω από 25.000 παραδόσεις ημερησίως από άκρου σε άκρο της Ελλάδας.
 2. Εφαρμόζουμε πλήρως τους κανόνες του GDP. Επενδύουμε σε προγράμματα και νέες τεχνολογίες.
 3. Είμαστε καθημερινά στο πλευρό των φαρμακοποιών. Βοηθούμε με πιστώσεις το ελληνικό φαρμακείο και αναλαμβάνουμε επιστροφές ληξιπρόθεσμων, όπως και των ληγμένων φαρμάκων για να τα δώσουμε προς καταστροφή. Ενημερώνουμε τα φαρμακεία για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων.
 4. Ο Σύλλογος μας ΠΣΦ, ως ΝΠΔΔ, συμβάλλει πάντα εποικοδομητικά και απολύτως τεκμηριωμένα με προτάσεις και στοιχεία για θέματα φαρμάκου προς τον ΕΟΦ και το Υπουργείο.
 5. Σε δύσκολες στιγμές σταθήκαμε πάντα στο πλευρό της πολιτείας ανιδιοτελώς, και με αληθινή διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο (π.χ. capital controls, πανδημία).
 6. Έχουμε υποβάλει προτάσεις για να βοηθήσουμε τον φαρμακοποιό να χορηγεί αυτός τα ΦΥΚ, ώστε να μην υφίσταται ο ασθενής την ταλαιπωρία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και να μπορεί να παίρνει το φάρμακο από τον φαρμακοποιό του.

Η κατάρριψη των μύθων

 • Μύθος: Οι φαρμακαποθήκες εξάγουν τα φάρμακα και αφήνουν τους ασθενείς χωρίς τα φάρμακα τους.

 Απάντηση: Οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές – ενδοκοινοτική διακίνηση φαρμάκων, πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση αφορούν μόνο προϊόντα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ.

 • Μύθος: Μόνο οι ιδιώτες φαρμακέμποροι κάνουν εξαγωγές.

Απάντηση: Πέραν των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, εξάγουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι συνεταιρισμοί οι οποίοι πωλούν φάρμακα στους ιδιώτες εξαγωγείς, καθώς είναι αδύνατον με το υπάρχον ποσοστό κέρδους να επιβιώσει η φαρμακαποθήκη.

 • Μύθος: Στην Ελλάδα γίνονται μόνο εξαγωγές γιατί τα φάρμακα είναι πιο φθηνά.

Απάντηση: Εξαγωγές πραγματοποιούνται από όλες τις χώρες της Ευρώπης (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαρμάκων είναι η Γερμανία) και, αντίθετα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία παρακωλύονται οι παράλληλες εισαγωγές. Έτσι, η μόνη φαρμακαποθήκη που τελικά δύναται να εισάγει είναι το ΙΦΕΤ.

 • Μύθος: Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις.

Απάντηση: Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυ-παραγοντικό. Η εφημερίδα «Corriere della Sera» πρόσφατα δημοσίευσε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ιταλία στις 3/01/23 ήταν 3198, αυξημένες κατά 67 σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

 • Μύθος: Ελλείψεις υπάρχουν, ενώ οι εξαγωγές αυξάνονται.

Απάντηση: Οι νόμιμες εξαγωγές το 2021 ήταν 400 εκατ., μειωμένες κατά 66,6%, σε σχέση με τις εξαγωγές προς 15ετίας.

 • Μύθος: Οι φαρμακαποθήκες αρνούνται τον έλεγχο.

Απάντηση: Ούτε τον αρνούμαστε, ούτε μπορούμε να τον αρνηθούμε. Πρόσφατα μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τα αποθέματα φαρμάκων που είναι σε έλλειψη σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ. Το κάναμε αμέσως!

«Τελικά, είμαστε οι μόνοι ελεγχόμενοι», καταλήγουν οι φαρμακαποθηκάριοι.