ΕΜΑ για εμβόλιο Pfizer: Την Παρασκευή η απόφαση για χρήση του σε παιδιά 12-15 ετών | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

ΕΜΑ για εμβόλιο Pfizer: Την Παρασκευή η απόφαση για χρήση του σε παιδιά 12-15 ετών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφασή του για την έγκριση χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Αν εγκριθεί, το σκεύασμα αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που θα λάβει το πράσινο φως του EMA για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το παρόν, το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί για χορήγηση σε όσους είναι άνω των 16 ετών.

Ο EMA θα παραχωρήσει την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου για να κοινοποιήσει «τα αποτελέσματα έκτακτης συνόδου της επιτροπής της φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (…) όσον αφορά τις παιδιατρικές ενδείξεις του εμβολίου Comirnaty», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Το Comirnaty είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η Pfizer, σε συνεργασία με το γερμανικό εργαστήριο BioNTech.

Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου για τους εφήβους 12-15 ετών.

Η επικεφαλής του EMA, Έμερ Κουκ, ανακοίνωσε στις αρχές του Μαΐου ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ, θα προβεί σε ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν από τους παρασκευαστές των εμβολίων για την έγκρισή του για την ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης αναμένονταν αρχικά τον Ιούνιο.

Στις 11 Μαΐου η Κουκ είχε δηλώσει σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ο EMA είχε λάβει τα δεδομένα των Pfizer/BioNTech και ότι η ρυθμιστική αρχή (η οποία ανέμενε επίσης «δεδομένα κλινικών δοκιμών και μελέτης που έγινε στον Καναδά») προέβλεπε να επιταχύνει την αξιολόγησή της.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ