ΕΠΕ: Απόλυτη ταύτιση με την εκστρατεία του ΠΟΥ «Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

ΕΠΕ: Απόλυτη ταύτιση με την εκστρατεία του ΠΟΥ «Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά»

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (24-30 Απριλίου), στοχεύει στην προώθηση της χρήσης εμβολίων για την προστασία ατόμων όλων των ηλικιών από ασθένειες.

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, παγκοσμίως.

Το πρώτο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε ήταν το εμβόλιο της ευλογιάς. Η ευλογιά ήταν μια θανατηφόρα ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο περί τα 500 εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, τον τελευταίο αιώνα. Μετά τη χορήγηση του εμβολίου, η ασθένεια εξαφανίστηκε πλήρως.

Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

Οι ενήλικες μετά την ηλικία των 50-60 ετών συστήνεται να κάνουν εμβόλια, όπως ισχύει και για τα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλιστεί η υγιής γήρανση του πληθυσμού και να αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών από νοσήματα, όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος.

  • Το εμβόλιο γρίπης είναι απαραίτητο να γίνεται κατά προτίμηση μέσα στον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, κατά προτεραιότητα στον πληθυσμό που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα), σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και στους επαγγελματίες Υγείας. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, λόγω της μεταβολής των τύπων του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο την γρίπη. Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα και τη σχετιζόμενη νόσο. Για τον λόγο αυτό, το εμβόλιο περιέχει ετησίως τους τρεις συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν το συγκεκριμένο διάστημα.
  • Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου κάθε ηλικίας με χρόνια νοσήματα, αλλά και οι άνω των 50 ετών, θα πρέπει να έχουν λάβει και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι και έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, από την οποία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσής της αυξάνεται αν νοσήσουν από ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη, SARS-CoV-2).

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κλινικό φορτίο από νοσήματα που δυνητικά προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και, ταυτόχρονα, να ελεγχθεί κι η πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας με την πανδημία της νόσου COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επισημαίνει σε μια πρόσφατη δημοσίευσή του: «Η πρόληψη της αναπνευστικής νόσου και της νοσηλείας από πνευμονιόκοκκο, γρίπη και κοκκύτη μέσω του εμβολιασμού θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αναπνευστικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη των ασθενών με COVID-19».

To σύνθημα της φετινής εκστρατείας του ΠΟΥ για την εβδομάδα ανοσοποίησης είναι: «Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά».

  • Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά σε ανθρώπους, στιγμές, ορόσημα και στόχους που μας ενδιαφέρουν περισσότερο.
  • Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του SARS-CoV-2, θα έρχονται πιο κοντά φυσικά, καθώς θα αρθούν οι περιορισμοί για ταξίδια και οι αποστάσεις.
  • Τα εμβόλια δημιουργούν γέφυρες από γενιά σε γενιά, προστατεύοντας μικρούς και μεγάλους, αποτρέποντας τη μετάδοση ασθενειών.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικoυ πληθυσμού.

Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τα ίδια τα εμβόλια συνεχίζουν να εξελίσσονται, με μέγιστη απόδειξη την κυκλοφορία των γενετικών εμβολίων (mRNA εμβολίων) κατά του κορoνοϊού, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον όγκο της φυματίωσης και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και καταλήγοντας να υποφέρουμε από παιδικές ασθένειες όπως η ιλαρά.

Eνώ ο κόσμος επικεντρώνεται σε εξαιρετικά σημαντικά νέα εμβόλια για την προστασία από την COVID-19, παραμένει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν οι συνήθεις εμβολιασμοί. Όπως στην περίπτωση πολλών παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, μένοντας εκτεθειμένα σε κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.

Η ταχεία κυκλοφορία παραπληροφόρησης (αρνητές των εμβολίων) σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού προσθέτει σε αυτήν την απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή εκστρατεία του ΠΟΥ στοχεύει στην οικοδόμηση αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό ως δημόσιου αγαθού που σώζει ζωές και προστατεύει την υγεία.

Οι στόχοι της είναι:

  1. Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια, ώστε να διατηρηθεί και να αυξηθεί η αποδοχή του εμβολίου.
  2. Αύξηση των επενδύσεων σε εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της ρουτίνας ανοσοποίησης, για την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση

* Συντονίστριες της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ «Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος»: Λιαπίκου Aδαμαντία και Γεωργακοπούλου Βασιλική

Συντονιστής εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΕ: Κατσαούνου Παρασκευή