Ευρωπαϊκή διάκριση του "SmokefreeGreece” | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ευρωπαϊκή διάκριση του “SmokefreeGreece”

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με την πρωτοβουλία SmokefreeGreece, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων ΜΚΟ της Ευρώπης που υλοποιούν προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος στη νεολαία. Η διάκριση της Ελλάδας προήλθε με τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2018 EU Health Awards, στην οποία παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε και ακολουθεί τα τελευταία 5 χρόνια σε μαθητές ηλικίας 10-17 ετών.

Η πρωτοβουλία SmokefreeGreece ξεκίνησε το 2009 με υποστήριξη από το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, σχεδιάζοντας μία σειρά από συντονισμένες δράσεις, με κύριο στόχο τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα και την πρόληψη έναρξής του στην εφηβική ηλικία. Η όλη πρωτοβουλία χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Behrakis Foundation της Βοστώνης, ΗΠΑ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece, το οποίο αποτέλεσε και το αντικείμενο της συμμετοχής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στον διαγωνισμό, εστιάζει σε ειδικά σχεδιασμένες προληπτικές παρεμβάσεις προς τους μαθητές, εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σχεδόν καθημερινά, μαθητές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Τρίπολης και των ευρύτερων περιοχών τους, παρακολουθούν διαδραστικές παρεμβάσεις από εκπαιδευμένο προσωπικό, σε ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά κέντρα των τριών αυτών περιοχών της χώρας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, όλων των τάξεων Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου, όπως επίσης και Ειδικών, Επαγγελματικών και Εσπερινών Σχολείων, με αντίστοιχα διαμορφωμένη προσέγγιση.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που, μέσω της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η χώρα μας διακρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μεγάλες επιτυχίες της στη μείωση του καπνίσματος… Η σημερινή κοινωνία της Ελλάδας καλείται, για μια ακόμα φορά, να ακούσει τη φωνή των παιδιών της που υψώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, δήλωσε με ιδιαίτερη χαρά ο συντονιστής της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.