Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στον 27ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στον 27ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συμμετείχε ενεργά στον 27ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου που διήρκησε συνολικά δέκα (10) ημέρες από 14 Μαΐου 2021 έως 24 Μαΐου 2021.

Η Ομάδα επισκέφτηκε εννιά (9) νησιά της άγονης γραμμής (Φούρνοι, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Κουφονήσι), όπου διενήργησε ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις στους κατοίκους των νησιών, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της COVID-19. Συνολικά, 819 νησιώτες υποβλήθηκαν σε έλεγχο επιχρίσματος με rapid test, εκ των οποίων 4 βρέθηκαν θετικοί για Sars-CoV-2. Σε συνεργασία με το προσωπικό των κατά τόπους κέντρων υγείας και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των περιστατικών.

Στην αποστολή συμμετείχαν έξι (6) ιατροί Πνευμονολόγοι, οι κ.κ Στέλιος Λουκίδης, Παρασκευή Κατσαούνου, Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου, Νικολέττα Ροβίνα, Νίκη Γιαννιού και Ιωάννα Τσιώκου και ένας (1) τεχνικός, ο κ. Βιορέλης Δρούγιας, για τη διεξαγωγή των σπιρομετρήσεων. Στο πνευμονολογικό ιατρείο εξετάστηκαν συνολικά 112 άτομα και υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση των καπνιστών για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και εμβολιασμών, ενώ όλοι έλαβαν βραχεία συμβουλή για τη διακοπή καπνίσματος. Οι ασθενείς με άσθμα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς και να λάβουν πλάνο ελέγχου του άσθματος και οδηγίες για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Στις περιπτώσεις που ήταν αναγκαίο, η ιατρική ομάδα σύστησε περαιτέρω έλεγχο, όπως την παραπομπή ασθενών σε ομάδα ειδικών για μελέτη ύπνου και σε ειδικούς πνευμονολόγους.

Για τον 27ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που συμμετείχαν αναφέρουν: «Η μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων των ακριτικών νησιών, μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση, καθώς εξετάστηκαν αρκετοί κάτοικοι που είχαν καθυστερήσει την διεξαγωγή εξετάσεων και τον προληπτικό έλεγχο, λόγω πανδημίας. Οι Ιατροί Πνευμονολόγοι βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα Ασθενή και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Μέσω της συνεργασίας μας με την Ομάδα Αιγαίου, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε και να στηρίζουμε δράσεις που προάγουν την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, και να συμβάλλουμε με συστηματικότερο τρόπο στην παροχή ιατρικής φροντίδας ιδιαίτερα στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών όπως είναι τα ακριτικά μας νησιά».