Η «Όμικρον» οδηγεί σε λιγότερες νοσηλείες συγκριτικά με τη «Δέλτα» - Τι δείχνουν δύο βρετανικές μελέτες | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Η «Όμικρον» οδηγεί σε λιγότερες νοσηλείες συγκριτικά με τη «Δέλτα» – Τι δείχνουν δύο βρετανικές μελέτες

Δύο μελέτες που έγιναν στη Βρετανία και δημοσιεύθηκαν χθες, Τετάρτη, καθώς και δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσης χθες από τη Νότια Αφρική, συμφωνούν ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλείες, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

Οι εν λόγω βρετανικές προκαταρκτικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν η μία στη Σκωτία και η άλλη στην Αγγλία, χαιρετίστηκαν από τους ειδικούς, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, υπογραμμίζοντας πως το υψηλό ποσοστό μετάδοσης της παραλλαγής θα μπορούσε εντούτοις να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις.

«Πρόκειται για μια καλή είδηση με διαβαθμίσεις, καθώς πρόκειται για πρώιμες παρατηρήσεις, οι οποίες είναι στατιστικά σημαντικές και μας δείχνουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλειών», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της σκωτσέζικης μελέτης, ο Τζιμ Μακμέναμιν.

Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στη Σκωτία εξετάστηκαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και συγκεντρώθηκαν σε δύο ομάδες: Δέλτα από τη μια πλευρά, Όμικρον από την άλλη. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, «η Όμικρον συνδέεται με μείωση κατά δύο τρίτα του κινδύνου νοσηλείας για Covid-19, σε σχέση με τη Δέλτα». Η μελέτη έδειξε, επίσης, πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της μόλυνσης με συμπτώματα.

Πρόκειται για μια μικρή μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας δεν εξετάστηκε κανένας νοσηλευόμενος και ηλικίας κάτω των 60 ετών. Ωστόσο, οι συντάκτες της είπαν ότι προσάρμοσαν αυτά τα όρια χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους.

Στη δεύτερη μελέτη, από την Αγγλία, διαπιστώθηκε μείωση κατά 20% έως 25% σε όλους τους τύπους νοσηλειών για την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα και μείωση κατά 40% ως 45% στις νοσηλείες για μία νύχτα ή περισσότερο (τις «εισαγωγές»). Στο πλαίσιο της σκωτσέζικης μελέτης εξετάστηκαν μόνο οι εισαγωγές.

«Μολονότι η μείωση του κινδύνου νοσηλείας με την παραλλαγή Όμικρον είναι καθησυχαστική, ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει εξαιρετικά υψηλός», προειδοποίησε η Άστρα Γάνι του Imperial College του Λονδίνου, μία από τους συντάκτες της αγγλικής μελέτης. «Προσθέτοντας την αναμνηστική δόση, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία από τη μόλυνση και τη νοσηλεία».

Καμιά από τις δύο μελέτες δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε αξιολόγηση από ομοτίμους, μέχρι στιγμής. Δεν είναι σαφές αν η μείωση των ποσοστών των σοβαρών περιπτώσεων, που παρατηρείται με την Όμικρον, οφείλεται στα χαρακτηριστικά της παραλλαγής ή αν η εν λόγω παραλλαγή μοιάζει λιγότερο σοβαρή, επειδή πλήττει πληθυσμούς περισσότερο ανοσοποιημένους επειδή έχουν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει από την Covid στο παρελθόν.

«Η είδηση αυτή δεν αφαιρεί τίποτε από την εξαιρετική διάδοση αυτής της παραλλαγής στον πληθυσμό και από το γεγονός ότι, ακόμη κι αν μια μικρή μόνο αναλογία ανθρώπων χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα για Covid, ο αριθμός των νοσηλειών μπορεί να είναι πολύ μεγάλος, αν ο ρυθμός με τον οποίο διαδίδεται στην κοινότητα συνεχίσει να αυξάνεται», προειδοποίησε η Πένι Ουόρντ, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στις έρευνες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ