Περί «απελευθέρωσης» από τη μάσκα τον Ιούνιο, περί οξείας ηπατίτιδας, προσωπικού ιατρού, αλλά και του μύκητα Candida auris έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Real FM και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.
Ως προς την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε ένας αναδρομικός έλεγχος από 1/1, προκειμένου να διαπιστωθεί τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. «Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σ’ αυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας, η οποία βρίσκεται τώρα σε έξαρση. Οι τρεις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο ΕΟΔΥ, ανά 15 μέρες περίπου, θα βγάζει τι περιστατικά υπήρξαν. Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας: «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία».
Ο ίδιος, δε, υπογράμμισε ότι, ακόμη και στο απευκταίο σενάριο ανάγκης για μεταμόσχευση, ήδη υπάρχει σχετική σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, η οποία επιβεβαιώνει την πλήρη ετοιμότητα απέναντι στην κατάσταση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια εικόνα που να οδηγεί σε μια μεγαλύτερη έξαρση: «Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό. Ωστόσο, δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός»
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, συνολικά στην Ευρώπη, φαίνεται να έχει μία φθίνουσα πορεία, σχολιάζοντας: «Όπως βλέπετε και στα στοιχεία που βγάζουμε, τρέχουμε την τρίτη εβδομάδα μετά το Πάσχα και, άρα, ό,τι συνέπειες υπήρξαν έχουν φανεί. Έχουμε φθίνουσα πορεία και στα κρούσματα και στους σκληρούς δείκτες, θανάτους και διασωληνωμένους, δηλαδή οι διασωληνώσεις πια είναι σε απόλυτα ελεγχόμενο επίπεδο. Άρα φαίνεται ότι αυτή η φθίνουσα πορεία της πανδημίας, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα των θερινών μηνών, δεν δείχνει δυναμική επανόδου.
Στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα, από 1η Ιουνίου οι κλειστοί χώροι είναι ελάχιστοι. Άρα, σε συνεννόηση με την Επιτροπή θα υπάρξει (κάτι που θα φανεί προς τα τέλη Μαΐου, που θα ληφθούν αποφάσεις) μία απελευθέρωση και στη μάσκα».
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, θα υπάρξουν σίγουρα κλειστοί χώροι στους οποίους θα παραμείνει η μάσκα – κυρίως χώροι που σχετίζονται με νοσοκομεία, με μέσα μαζικής μεταφοράς και, ενδεχομένως, κι άλλοι χώροι που έχουν συνωστισμό, οι οποίοι στη χώρα μας το καλοκαίρι είναι ελάχιστοι.
«Θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όσες όμως θα πει η Επιτροπή. Αλλά γενικότερα θέλω να σας πω ότι, στη μάσκα, είμαστε επιφυλακτικοί και σε όσα αποφασίστηκαν τώρα με τις αεροπορικές εταιρείες. Η κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να ορίζει τους κανονισμούς της. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν στην Επιτροπή. Θεωρούμε ότι η μάσκα δημιουργεί μεν περιορισμό, αλλά δημιουργεί και μία επιφυλακτικότητα που τη θέλουμε, για να μην υπάρχει αίσθηση ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την 4η δόση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι, αυτή τη στιγμή, περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις από τον ECDC και τον ΕΜΑ. Ωστόσο, η επιθυμία και σε επιστημονικό, και σε πολιτικό επίπεδο, θα ήταν κάποια στιγμή το εμβόλιο κατά της Covid-19 να είχε τα χαρακτηριστικά που έχει το εμβόλιο της γρίπης, δηλαδή να υπήρχε ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορούσε να κάνει ο πληθυσμός σε συγκεκριμένους μήνες, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι επαναληπτικές δόσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο έτοιμο, οπότε υπάρχει αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών των εταιρειών, προκειμένου να φανεί και πότε θα χρειαστεί επόμενη δόση.
«Αυτή τη στιγμή, με τις συστάσεις που έχουμε από το ECDC, έχουμε μείνει στο ηλικιακό επίπεδο για την 4η δόση. Αν δεν αλλάξει κάτι στις συστάσεις, δεν θα αλλάξουμε κι εμείς με μείωση του ηλικιακού κριτηρίου. Αλλά αυτά, όπως ξέρετε, είναι δυναμικά. Αν υπάρξει σύσταση που θα μας πει ότι μπορούμε να πάμε και σε χαμηλότερο ηλικιακό επίπεδο, εμείς θα το ανοίξουμε προαιρετικά», σημείωσε.
Αναφορικά με τον μύκητα Candida auris, ο οποίος απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τους επιστήμονες, ο κ. Πλεύρης σχολίασε: «Τυχαίνει να είμαι άνθρωπος που έχει ταλαιπωρηθεί από νοσοκομειακή λοίμωξη, και το γεγονός ότι στη χώρα μας παραμένουμε σε διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δείχνει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
Συνεπώς, ήδη έχουμε ξεκινήσει με τον ΕΟΔΥ και με την κυρία Αγαπηδάκη, τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, να κάνουμε καταγραφή στις ΜΕΘ τού τι ακριβώς γίνεται. Μια σημαντική παροχή προς τον πολίτη και προς τη δημόσια υγεία θα είναι όταν, κάποια στιγμή, καταφέρουμε στα νοσοκομεία μας ο κόσμος που μπαίνει να γιατρεύεται από αυτό το οποίο έχει πάθει, και να μην κινδυνεύει να πεθάνει από νοσοκομειακή λοίμωξη. Υπάρχουν ΜΕΘ στη χώρα μας που λειτουργούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό θνητότητας, υπάρχουν ΜΕΘ που είναι στο 65%, 66% και 67%. Προφανέστατα η βασική διαφορά δεν είναι το προσωπικό. Η βασική διαφορά είναι ότι υπάρχουν μονάδες που έχουν παραπάνω νοσοκομειακές λοιμώξεις».
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του προσωπικού ιατρού, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε: «Μέχρι στιγμής, οι σχετικές προσπάθειες απέτυχαν για δύο λόγους. Πρώτον, διότι δεν εξηγήθηκε ποτέ στον ασθενή η αναγκαιότητα για να μπορέσει να δει τα οφέλη, ότι έχει έναν γιατρό που τον πληρώνει το κράτος, για να μπορεί να τον κατευθύνει στα θέματα υγείας. Δεύτερον, ότι πράγματι αυτές οι συμφωνίες που γινόντουσαν με τους γιατρούς ή ήταν ασύμφορες, ή δεν είχαν κίνητρο.
Τι εφαρμοζόταν μέχρι τώρα; Υπήρχε ένας μισθός 2.000 ευρώ για τον προσωπικό γιατρό, ασχέτως ασθενών. Όπως καταλαβαίνετε, όταν κάποιος παίρνει 2.000 ευρώ είτε έχει δέκα ασθενείς, είτε έχει χίλιους ασθενείς, θα προτιμήσει να έχει τους λιγότερους ασθενείς με τη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ, για να έχει και λιγότερο όγκο εργασίας.
Εμείς αλλάζουμε ένα μοντέλο, δίνουμε κίνητρο στον γιατρό να γράφει πολίτες και, πράγματι, πρέπει να παίρνει χρήματα. Οπότε, μεσοσταθμικά, μπορεί να είναι από 40 έως 60 χιλιάδες ευρώ, ενδεχομένως και παραπάνω, αν έχει πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή και 70 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει προσέλκυση ιατρών στο σύστημα.
Παράλληλα, για πρώτη φορά δίνουμε στους γιατρούς του δημοσίου, πέρα από τον μισθό τους, έξτρα χρήματα εάν εγγράφουν. Φιλοδοξούμε ότι, ξεκινώντας περίπου σε ένα ενάμισι μήνα από τώρα που θα είμαστε έτοιμοι για τις εγγραφές, μέχρι τα τέλη του χρόνου και με τη σωστή ενημέρωση που θα έχει γίνει στους πολίτες, θα πάμε στον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών, με οφέλη πάρα πολύ μεγάλα για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό από νωρίς ο πολίτης να έχει μία επαφή με ένα γιατρό που θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει, θα ενημερώνει τον φάκελό του, θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση.
Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή, θα είναι εντελώς δωρεάν. Καμία απολύτως συμμετοχή του πολίτη.
Ο πολίτης θα έχει τον γιατρό του, θα υπάρχει ένα καθηκοντολόγιο για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες του γιατρού. Οι πράξεις του γιατρού, η επίσκεψη στο ιατρείο, οι συμβουλές, η συνταγογράφηση των εξετάσεων και των φαρμάκων, όλες οι ιατρικές πράξεις είναι εντελώς δωρεάν».