Θάνος Πλεύρης: “Δεν πληρώνει τίποτα ο πολίτης στον προσωπικό ιατρό” – Πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Θάνος Πλεύρης: “Δεν πληρώνει τίποτα ο πολίτης στον προσωπικό ιατρό” – Πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν, ο λεγόμενος οικογενειακός γιατρός που δυστυχώς απέτυχε, διότι ήταν κλειστό σύστημα με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην το εμπιστευτούν και να έχουν εγγραφεί περίπου μόνο 1 εκατομμύριο πολίτες. Τώρα εμείς πάμε στους πολίτες και τους λέμε, σας δίνουμε περισσότερες παροχές από αυτές που έχετε και σας δίνουμε δωρεάν έναν γιατρό. Δεν πληρώνει τίποτα ο πολίτης σε αυτό το σύστημα είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο Γιατρός για όλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί θα πληρώνονται ανάλογα με τους ασθενείς που εγγράφουν. Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο και θα υπάρχουν και επιπλέον παροχές, δηλαδή κατ’ οίκοννοσηλείας και κατ’ οίκον περίθαλψης.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο υπουργός εξήγησε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα και για ενήλικους και για ανήλικους, ωστόσο οι εγγραφές σε πρώτη φάση θα αφορούν στους ενήλικους. Ο στόχος μας είναι να έχουν βγει υπουργικές αποφάσεις και να έχουν γίνει συμβάσεις μέχρι τέλη Ιουνίου και να υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής στο επόμενο εξάμηνο που θα γίνει η εγγραφή του κόσμου στους προσωπικούς γιατρούς ώστε να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του από το τέλος του έτους. Δηλαδή καταληκτική ημερομηνία έχουμε βάλει την 1/1, να έχει γίνει εγγραφή 1/1/23”, είπε.

Ο κ. Πλεύρης εξήγγειλε την προκήρυξη 4.000 προσλήψεων, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία για επιπλέον 2.000 άτομα. Μέσα στις επόμενες μέρες βγαίνει η προκήρυξη για 4000 προσλήψεις και ακολουθεί άλλη μια για άλλες 2000 προσλήψεις. 4000 για νοσηλευτικό, 910 λοιπό προσωπικό θα είναι και 700 για γιατρούς, εξήγησε.

Τα απογευματινά χειρουργεία

“Τα χειρουργεία μένουν στο ΕΣΥ, δεν εμπλέκεται καθόλου ο ιδιωτικός τομέας με τα χειρουργεία, ξεκαθάρισε ο υπουργός, εξηγώντας πως τα απογευματινά χειρουργεία είναι νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί από τον Αλέκο τον Παπαδόπουλο ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρά μόνο στα απογευματινά ιατρεία.

Αυτή τη στιγμή δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς, σήμερα υπάρχει αυτό, να κάνουν απογευματινά ιατρεία εντός του ΕΣΥ που υπάρχει και συμμετοχή του ασθενούς. Αυτό λοιπόν που υπάρχει στο ιατρείο το απογευματινό το κάνουμε και στα χειρουργεία. Δηλαδή τις ώρες που δεν λειτουργούν οι χειρουργικές αίθουσες δίνουμε τη δυνατότητα να μπορούν να γίνονται απογευματινά χειρουργεία στα οποία συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ αλλά συμμετέχει και ο ασθενής, υπάρχει συμμετοχή του ασθενούς, είναι χειρουργεία εκτός της λίστας άρα δεν επηρεάζεται η λίστα που υπάρχει η πρωινή. Και δίνουμε μια εναλλακτική στον πολίτη ο οποίος πια θα πληρώσει με συμμετοχή και ο ίδιος τον γιατρό, αυτή είναι η συμμετοχή του. Πληρώνεται ο γιατρός από τον ασθενή. Αν έχει ασφάλεια ο ασθενής τον πληρώνει η ασφάλεια. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το νοσήλιο, όπως καλύπτει και στις ιδιωτικές κλινικές ο ΕΟΠΥΥ το νοσήλιο, το καλύπτει και το απόγευμα. Δηλαδή, το απόγευμα θα πάει κάποιος να χειρουργηθεί. Θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ και αντίστοιχα θα υπάρχει συμμετοχή του ασθενούς που θα αφορά την πληρωμή του προσωπικού και του γιατρού, το οποίο θα καθοριστεί με όρους ασφαλιστικών εταιρειών, διευκρίνισε.