Ιός Μάρμπουργκ: Ανησυχία στον ΠΟΥ για ενδεχόμενο ξέσπασμα επιδημίας, μετά τους δύο θανάτους στην Γκάνα | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ιός Μάρμπουργκ: Ανησυχία στον ΠΟΥ για ενδεχόμενο ξέσπασμα επιδημίας, μετά τους δύο θανάτους στην Γκάνα

Δύο ασθενείς στην περιοχή Ashanti της νότιας Γκάνα κατέληξαν από τον ιό Μάρμπουργκ, μία ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που ομοιάζει με τον ιό Έμπολα και η οποία φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα που περιλάμβαναν διάρροια, πυρετό, ναυτία και εμετό.

Μετά και την επιβεβαίωση των δύο θανάτων λόγω Μάρμπουργκ από την Γκάνα, περισσότερα από 98 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα (αν και, μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σύμφωνα με το Reuters), προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας νέας επιδημίας.

Ο ιός Μάρμπουργκ έχει προϊστορία στην Αφρική, καθώς από το 1967 έχουν σημειωθεί δώδεκα μεγάλες επιδημίες Μάρμπουργκ, κυρίως στα νότια και ανατολικά της ηπείρου, με ένα ποσοστό θνησιμότητας που κυμαίνονταν από 24% έως 88%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους από φρουτοφάγες νυχτερίδες και μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Μάρμπουργκ. Παρόλα αυτά, οι γιατροί αναφέρουν πως εάν ο ασθενής πίνει πολύ νερό ή ξεκινά θεραπεία για ορισμένα συμπτώματα, αυξάνει τις πιθανότητές του να επιζήσει.