Κινητοποιήσεις διαγνωστικών κέντρων: Η «δωρεάν Υγεία» είναι παροχή των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, και όχι του ΕΟΠΥΥ | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Κινητοποιήσεις διαγνωστικών κέντρων: Η «δωρεάν Υγεία» είναι παροχή των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, και όχι του ΕΟΠΥΥ

Ανακοίνωση εξέδωσε το συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ, σχετικά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, εδώ και δέκα χρόνια, έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα, όπου ο ασφαλισμένος, ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας, που είναι οι κλινικο-εργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία.

Αντιθέτως, για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%.

Η δωρεάν Υγεία είναι, λοιπόν, παροχή των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, και όχι του ΕΟΠΥΥ.

Η αναδρομική είσπραξη του clawback που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με το clawback του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δισ., απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων.

  • Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας ζει έναν ατέλειωτο εφιάλτη με εξαφάνιση των εισοδημάτων τους σε μία αέναη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που εξαφανίζει όλη τη ρευστότητα των διαγνωστικών δομών, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους.
  • Τα ιατρεία αυτά λειτουργούν με αυξανόμενα έξοδα (κόστος ενέργειας, υγειονομικού πρωτοκόλλου, αναλώσιμου υλικού, μισθολογικής αποζημίωσης, κλπ) και άγνωστα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ λόγω των μόνιμων «ισοπεδωτικών» περικοπών.
  • Αυτό μοιραία θα επιφέρει κατάρρευση των ιδιωτικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων , με μαζικές χρεοκοπίες επιστημόνων που επέλεξαν να μείνουν Ελλάδα, με απολύσεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα αυξήσει την ανεργία και εξαφάνιση του ιατρείου / εργαστηρίου της γειτονιάς.

Η Ελλάδα, από χώρα που παράγει ιατρούς θα γίνει χώρα με έλλειψη ιατρών που θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και θα τους εκμεταλλευτούν άλλοι, ενώ οι φόροι του Ελληνικού λαού τους έχουν σπουδάσει.

Ήδη διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα σε ειδικευόμενους στα Νοσοκομεία στους κλάδους της εργαστηριακής διάγνωσης από αυτή την απαράδεκτη πολιτική αφανισμού του επιστημονικού προσωπικού της χώρας.

  • Οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας τελούν σε καθεστώς χρεοκοπίας. Δεν έχουν δικαίωμα στη σύνταξη ούτε στο θάνατο, ενώ ο μόνιμος εφιάλτης τους είναι οι καταλογισμοί του ΕΟΠΥΥ και οι κατασχέσεις !
  • Καλούμε τους πολίτες να αντιληφθούν τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτής της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και τις παροχές υγείας! Το ιατρείο και το εργαστήριο της γειτονιάς είναι καταδικασμένο σε αιφνίδιο θάνατο από ένα αόρατο χέρι.
  • Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει! Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς, αλλά να μας πληρώνει το κράτος. Κάθε εξέταση που εκτελείται να πληρώνεται όσο αναγράφει το παραπεμπτικό». 

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους, οι φορείς ΠΦΥ καλούν όλους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών, εργαστηριακών ιατρών και πολυϊατρείων έξω από το Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, με ζητούμενο την κατάργηση του clawback.