Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: H επένδυση στην υγεία και τη φαρμακευτική καινοτομία οδηγός για την επόμενη μέρα | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: H επένδυση στην υγεία και τη φαρμακευτική καινοτομία οδηγός για την επόμενη μέρα

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στην ομιλία του σημείωσε: «Ο ΣΦΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του, τα τελευταία χρόνια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στη βασική τους αποστολή, κάνοντας διαθέσιμες όλες τις κατάλληλες θεραπείες στον πληθυσμό της χώρας και διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα λείψει από Έλληνα ασθενή. Το ερώτημα, βέβαια, είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα καθίσταται εφικτό στο μέλλον. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν αναχθεί, κατά κοινή ομολογία, σε τρίτο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης.

Είναι γεγονός πως στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον χώρο της υγείας, ο προσωπικός ιατρός, ο φάκελος του ασθενούς και λοιπές μεταρρυθμίσεις έρχονται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά αυτό που φαίνεται να λείπει είναι ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την υγεία και, πολύ περισσότερο, για το φάρμακο. Υπάρχουν, όμως, δυο τομείς στους οποίους είμαστε ουραγοί: α) Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, και πιο συγκεκριμένα του χώρου του φαρμάκου και β) Η ορθολογική χρήση των διατιθέμενων πόρων με την εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης και ελέγχου της ζήτησης. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι προκλήσεις πολύ εύκολα θα εκτοπίσουν τις ευκαιρίες αν δεν αλλάξουμε τη θεώρηση που έχουμε για τα πράγματα. Είμαστε αισιόδοξοι για ένα πιο υγιές μέλλον. Αρκεί τώρα να προτεραιοποιήσουμε την Υγεία σε πολιτικό και δημόσιο επίπεδο, ανοίγοντας τον δρόμο για να ενδυναμώσουμε το σύστημα υγείας μας. Ταυτόχρονα, προσδοκούμε μια πολιτική που θα εγγυάται την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου και του συστήματός μας, μια πολιτική δίκαιη που προσπαθεί να κρατά ίσες αποστάσεις».

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι κ.κ.: Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), και ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Την πίτα έκοψαν μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, και ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ξανθός.