Κωτσιόπουλος: Τέλος στις κλινικές COVID και δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν νοσούντες | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Κωτσιόπουλος: Τέλος στις κλινικές COVID και δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν νοσούντες

Την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων covid από το φθινόπωρο, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών covid, τις οποίες μελετά το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, και οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν πλέον να κρατούν τους ασθενείς με κορονοϊό προκειμένου να μην μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αναμένεται να μπει τέλος στο μοντέλο των κλινικών covid, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με Covid να νοσηλεύονται στην κλινική στην οποία προσήλθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, προχωρώντας σε μια αποτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου από τον Covid-19 με ορίζοντα τον επερχόμενο χειμώνα, επισήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, εντούτοις, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ήταν διαχειρίσιμη, καθώς, οι νοσηλείες ήταν σχετικά ήπιες και δεν οδήγησαν σε διασωληνώσεις, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από τον μικρότερο αριθμό ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Αυτό που παρατηρήσαμε στο τελευταίο πανδημικό κύμα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ότι είχαμε μεν πάρα πολλά κρούσματα. Όμως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα κύματα είναι ότι δεν πιέστηκαν οι ΜΕΘ. Επομένως, είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε χρόνο στο προσωπικό να ξεκουραστεί και έγιναν απολυμάνσεις στις Μονάδες. Πλέον οδεύουμε προς τον χειμώνα περισσότερο προετοιμασμένοι και έχοντας ένα πολύ σημαντικό ”εργαλείο” στα χέρια μας, τις 1000 ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που αποτελούν και τη μεγάλη παρακαταθήκη της πανδημίας», τόνισε.

Σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου, απηύθυνε ισχυρή σύσταση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να την κάνουν, προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσιακή τους προστασία «χωρίς να περιμένουν απαραιτήτως το νέο τροποποιημένο εμβόλιο που αναμένεται το φθινόπωρο».