Μίνα Γκάγκα: «Ο έλεγχος της πανδημίας βασίζεται, από την πρώτη στιγμή, και στην ατομική ευθύνη» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Μίνα Γκάγκα: «Ο έλεγχος της πανδημίας βασίζεται, από την πρώτη στιγμή, και στην ατομική ευθύνη»

«Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με τα ισχύοντα μέτρα, με προσοχή και με μάσκες στους κλειστούς χώρους. Θα βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, θα γιορτάσουμε προσέχοντας τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους. Και αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα αναγνώρισε ότι, ύστερα από δύο χρόνια υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής πίεσης, όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, οφείλουμε να παραμείνουμε προσεκτικοί, για τον εαυτό μας και για τους αγαπημένους μας, ιδίως αν αυτοί ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα. «Ο έλεγχος της πανδημίας βασίζεται, από την πρώτη στιγμή, στην ατομική ευθύνη – παράλληλα με τη συλλογική και την πολιτική. Χωρίς τη συμβολή του καθένα από εμάς, δεν μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση της πανδημίας. Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την αρχή επέδειξε υψηλό αίσθημα κοινωνικής συνείδησης και ατομικής ευθύνης, τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας το εμβόλιο. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους πολίτες για την προσπάθειά τους», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Σχετικά με το αν αναμένεται εμφάνιση νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι «η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε ως προς τον χρόνο εμφάνισης, ούτε βέβαια ως προς τη μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα. Παρακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ακούμε τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών και προχωρούμε αναλόγως». Σε ό,τι αφορά το τέλος της πανδημίας, η ίδια σχολίασε ότι είναι αδύνατο να γίνουν προβλέψεις.

Ως προς την ετοιμότητα του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει ένα πιθανό κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, η κ. Γκάγκα τόνισε: «Το ΕΣΥ ανταπεξέρχεται σε πολλαπλά πανδημικά κύματα εδώ και δύο χρόνια. Η εμπειρία είναι πλέον μεγαλύτερη, ενώ το σύστημα έχει ενισχυθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η πανδημία ανέδειξε ακόμη πιο έντονα τη σημασία και αξία της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς, επαναπροσδιόρισε τη σχέση γιατρού – ασθενούς και νοσηλευτή – ασθενούς, βάζοντας ξανά στο επίκεντρο τη μεγάλη δύναμη του ΕΣΥ, που δεν είναι άλλη από τους ανθρώπους του. «Γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για όλους τους πολίτες που εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα νέο πιο ανθρώπινο, πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό ΕΣΥ», κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ