Μαγιορκίνης: Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 οδηγούν πιθανόν σε ισχυρότερη ανοσία - Δεν προκαλεί ανησυχία, προς το παρόν, ο «Κένταυρος» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Μαγιορκίνης: Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 οδηγούν πιθανόν σε ισχυρότερη ανοσία – Δεν προκαλεί ανησυχία, προς το παρόν, ο «Κένταυρος»

Προς το παρόν, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο «κύμα» από την παραλλαγή «Κένταυρος», παρότι διασπείρεται, ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ για τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μη δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ως προς τις μεταλλάξεις της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν στη χώρα μας αυτή την περίοδο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι προκαλούν πυρετό και εξάντληση, αλλά δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς. Μάλιστα, εξήγησε ότι ο πυρετός και η εξάντληση είναι δείγματα αντίδρασης του ανοσοποιητικού, τα οποία ενδεχομένως να οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία: «Αυτό ίσως να αποτελεί και θετικό στοιχείο, γιατί αυτά είναι στοιχεία χτισίματος ανοσίας. Όταν έχουμε και πυρετό και εξάντληση, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας αντιδρά. Άρα, υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε ισχυρότερη ανοσία από τη συγκεκριμένη παραλλαγή από ό,τι από τις προηγούμενες 1 και 2».

Ο καθηγητής κάλεσε τους ασθενείς να καταναλώνουν μπόλικα υγρά, να αντιμετωπίζουν τον πυρετό με αντιπυρετικά και να κάνουν υπομονή μία – δύο ημέρες, καθώς συνήθως μετά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Ως προς την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι υπάρχει υποεκτίμηση, γι’ αυτό και είναι πιθανό ο πραγματικός αριθμός να είναι δύο και τρεις φορές πάνω από τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, σε αυτή τη φάση δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά τα σοβαρά περιστατικά. Μπορεί μεν στα νοσοκομεία να παρατηρείται αυξημένη ροή, αλλά οι ασθενείς δεν έχουν προβλήματα οξυγόνου και παίρνουν γρήγορα εξιτήριο.

«Δημιουργείται μεν μια πίεση στα νοσοκομεία, αλλά διαφορετική πίεση που είναι διαχειρίσιμη», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.