Μητσοτάκης-Κυριακίδου: Έχουμε πλέον επαρκή εμβόλια και για ενδεχόμενη τρίτη δόση τον χειμώνα | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Μητσοτάκης-Κυριακίδου: Έχουμε πλέον επαρκή εμβόλια και για ενδεχόμενη τρίτη δόση τον χειμώνα

Την εκτίμηση ότι φτάνουμε πια στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, και ότι η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο του ρυθμού των εμβολιασμών εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη χώρα μας έχουμε ξεπεράσει τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί, αλλά προειδοποίησε ότι «από ‘δω και στο εξής, ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων, όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν. Νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία».

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε άλλη μια φορά έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, και ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί, αλλά τόνισε με έμφαση ότι «τώρα δεν έχουν κανένα λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και, βέβαια, είναι απολύτως ασφαλή όλα τα εμβόλια, να το τονίσω και αυτό, έχει τη σημασία του να το λέμε».

Τέλος, ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε την ΕΕ για την προμήθεια και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες-μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους, τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, «για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας».

«Θα ήθελα στο πρόσωπό σου να ευχαριστήσω συνολικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πήρε τη δύσκολη πολιτικά απόφαση να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα διανείμει στα κράτη-μέλη με μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό τους και να μην κάνει καμία διάκριση μεταξύ χωρών, φτωχότερων, πιο πλούσιων, μεγάλων, πιο μικρών, αυτό νομίζω ήταν μία σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής…

Και θεωρώ, επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από τα θέματα υγείας, μία συζήτηση στην οποία και εσύ θα έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα…», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, χαρακτήρισε ως σημαντικότερο, το ότι έχουμε επαρκή εμβόλια και για τον χειμώνα, ενώ σημείωσε πως παρατηρείται στην ΕΕ μια καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού και στις νοσηλείες, αλλά, όπως είπε, ταυτόχρονα παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα, που ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι φανερό ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και με δομικές αλλαγές (στην Ε.Ε.), ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά κρίσεις που μπορεί να έχουμε μπροστά μας. Για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο τρόπο, όπως κάναμε μέχρι τώρα με τη στρατηγική για τα εμβόλια. Έχουμε ήδη ανακοινώσει και μία στρατηγική για θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε θεραπευτικά σχήματα και για όλα τα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτως μεγέθους. Όπως και με τα εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022-2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ, αλλά και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρεία για εμβόλια για το 2022-2023, και θα προχωρήσουμε ξανά με ένα χαρτοφυλάκιο που θα μας εξασφαλίζει ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαία Επίτροπος.

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.