Μια διαφορετική δράση για την κοινωνική αποστιγματοποίηση | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Μια διαφορετική δράση για την κοινωνική αποστιγματοποίηση

Μια διαφορετική δράση για την κοινωνική αποστιγματοποίηση της ψωρίασης υλοποίησε στις 29 Οκτωβρίου η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα “ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (Σταθμός Μετρό “Πανεπιστήμιο”) και της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους). Στόχος της δράσης, ήταν η παρότρυνση του κοινού να κατανοήσει καλύτερα την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς με ψωρίαση και να αναθεωρήσει τυχόν προκαταλήψεις για τη νόσο, μέσω της διανομής σχετικού υλικού.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου “ΣΧΕΔΙΑ”, εργαζόμενοι της εταιρείας και μέλη του Συλλόγου στήριξαν την προώθηση του τρέχοντος τεύχους που φιλοξενεί ειδικό αφιέρωμα για την ψωρίαση, από τους διαπιστευμένους πωλητές του περιοδικού που βρέθηκαν στα σημεία της δράσης. Επιπλέον, η AbbVie με την αγορά 150 αντιτύπων του τεύχους στήριξε τους πωλητές του περιοδικού, που στην πλειονότητά τους είναι άστεγοι ή άνεργοι πολίτες, καθώς μέρος των εσόδων του περιοδικού αποδίδεται στους ίδιους.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν περισσότερα από 220.000 άτομα με ψωρίαση, οι οποίοι πέραν των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίσουν στο κοινωνικό και εργασιακό τους περιβάλλον παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και αισθήματος ντροπής λόγω της εσφαλμένης αντίληψης που επικρατεί για το νόσημα. Επίσης, 1 στα 3 άτομα με ψωρίαση ενδέχεται να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, μία νόσο που προκαλεί αρθρική καταστροφή. Τα άτομα αυτά έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτης) και καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ η επίδραση στην ποιότητα ζωής είναι συγκρίσιμη με αυτήν της καρδιακής ανεπάρκειας και του καρκίνου.

“Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, μας δόθηκε η ευκαιρία να στηρίξουμε τις αξιόλογες προσπάθειες του Συλλόγου “ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ” για την αλλαγή της αντίληψης του κοινού σχετικά με την ψωρίαση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αιτία κοινωνικής απομόνωσης για τους ασθενείς. Παράλληλα, όμως, είχαμε και τη δυνατότητα να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους πωλητές του περιοδικού “ΣΧΕΔΙΑ”, που λειτουργεί ως μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού, που εκείνοι βιώνουν αλλά και εξασφάλισης ενός ελάχιστου, αξιοπρεπούς εισοδήματος”, δήλωσε η κ. Άντζελα Βερναδάκη, διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της AbbVie.

“125.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση, ενώ στη χώρα μας ξεπερνούν τις 220.000. Την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, ενημερώνουμε το κοινό για τη μη μεταδοτικότητα της νόσου και αγωνιζόμαστε ενάντια στην προκατάληψη, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στις διακρίσεις και στην στιγματοποίηση. Με την AbbVie στο πλευρό μας, στηρίζουμε και εμείς με τη σειρά μας το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ”, τόνισε από τη μεριά της η κ. Τίνα Κουκοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα “ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ”.