Μισό εκατομμύριο θάνατοι από τότε που εντοπίστηκε Όμικρον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Μισό εκατομμύριο θάνατοι από τότε που εντοπίστηκε Όμικρον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε χθες το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί μισό εκατομμύριο θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, παρότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «παραπάνω κι από τραγική».

«Ενώ όλος ο κόσμος λέει πως η Όμικρον είναι πιο ‘καλοήθης’, παραμερίζεται το γεγονός ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει αφότου εντοπίστηκε», τόνισε ο Άμπντι Μαχάμουντ, αρμόδιος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στον ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια συζήτησης μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαχάμουντ, έχουν καταγραφεί 130 εκατομμύρια μολύνσεις και 500.000 θάνατοι σε παγκόσμια κλίμακα αφότου χαρακτηρίστηκε «στέλεχος ανησυχίας» η Όμικρον, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2021.

Η παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2 έχει γίνει πλέον κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, έστω κι αν μοιάζει να προκαλεί πιο ήπια νόσηση. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον είναι «απίστευτος», «οι προηγούμενες κορυφώσεις ωχριούν», ακόμη κι αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι αριθμοί των μολύνσεων και των θανάτων στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο υψηλοί από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, σχολίασε άλλη αξιωματούχος του ΠΟΥ, η Μαρία φαν Κέρκοβ.

«Βρισκόμαστε ακόμη στη μέση αυτής της πανδημίας. Ελπίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος της», ανέφερε η ίδια, λέγοντας ότι «αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την κορύφωση της Όμικρον… Αυτός ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος».

Η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,75 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αφότου εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στους επίσημους κυβερνητικούς απολογισμούς.

Σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν χορηγηθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ