Νέα παρέμβαση ΠΙΣ για τη συνταγογράφηση ανασφαλίστων: Το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει έστω και τώρα τη διάταξη | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Νέα παρέμβαση ΠΙΣ για τη συνταγογράφηση ανασφαλίστων: Το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει έστω και τώρα τη διάταξη

Παρέμβαση εκ νέου πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για το θέμα της απαγόρευσης συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής σε εξετάσεις των ανασφάλιστων πολιτών από ιδιώτες ιατρούς. Καθώς το εν λόγω μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου και αφορά 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστους, κατά την τελευταία του συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ, ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ήδη, από την πρώτη στιγμή, το μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους ασθενείς, όσο και στο σύστημα υγείας, καθώς το πλήθος αυτό των πολιτών είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών, και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Όπως σημειώνουν οι του ΠΙΣ, το μέτρο αυτό δεν έχει καμία άλλη λογική, παρά να αναγκάσει τους πολίτες αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, διαχωρίζει τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτο τρόπο σε ιατρούς του δημοσίου, και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, και καταστρατηγεί τον Νόμο περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής. Οι ιατροί της χώρας είναι ισότιμοι και κανένας διαχωρισμός τέτοιου είδους δεν μπορεί να είναι αποδεκτός από την ελληνική κοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και το σύνολο των ιατρικών συλλόγων της χώρας, έχει καλέσει το Υπουργείο Υγείας να δείξει την αυτονόητη κοινωνική ευαισθησία και να αποσύρει το απαράδεκτο αυτό μέτρο.

«Έστω και τώρα, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει τη σχετική διάταξη και να δώσει τη δυνατότητα στους ευάλωτους συμπολίτες μας, που πλήττονται από την ακρίβεια, να έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους στους γιατρούς τους, όπως έκαναν μέχρι τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δούμε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον ευαίσθητο πληθυσμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Αυτή είναι η στιγμή που το Κράτος θα πρέπει να δείξει την κοινωνική του ευαισθησία με απτό και άμεσο τρόπο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, καλώντας τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να αντιδράσουν με επιστολές διαμαρτυρίας και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

«Τα αγαθά της Υγείας και του Φαρμάκου θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και οδηγεί σε μεγάλη υγειονομική κρίση που θα κληθεί ο Έλληνας πολίτης να την πληρώσει με πολλαπλάσιο κόστος», καταλήγει η ανακοίνωση.